• au venit în județ întreprinzători din Insulele Virgine și Polinezia Franceză • în total, firmele cu investitori străini au capital social total de aproape 5.000 de miliarde de lei • cei mai mulți bani i-au adus spaniolii, care au investit 350 de miliarde de lei • străinii sînt de regulă buni cunoscători ai legislației românești
Printre sutele de investitori străini veniți în Bacău după Revoluție se află și persoane venite din țări considerate exotice sau paradisuri fiscale. Conform datelor de la Oficiul Registrului Comerțului (ORC) de pe lîngă Tribunalul Bacău, în județ s-au înființat din 1990 încoace 800 de firme cu capital străin, iar investitorii care au ales această zonă ca să facă bani provin din 49 de țări. Țările de baștină ale întreprinzătorilor străini sînt de regulă europene, dar în datele Registrului se regăsesc cel puțin trei țări aflate la multe mii de kilometri de România. Astfel, în județ funcționează trei firme înființate de băștinași ai Insulelor Virgine Britanice, una aparținînd unui locuitor al Insulelor Virgine Americane și una al cărei proprietar provine din Polinezia Franceză. Ca aport de capital social, cel mai bine stau cele trei firme din Insulele Virgine Britanice, care au vărsat în total 68 de miliarde de lei, urmate de firma cu proprietar din Insulele Virgine Americane, cu 11 miliarde de lei. Mai modest, investitorul din Polinezia Franceză a vărsat 2 milioane de lei, limita minimă permisă de lege. Gheorghiță Patrichi, directorul ORC Bacău, apreciază că sumele vărsate ca aport de capital social sînt doar vîrful aisbergului, deoarece „mulți dintre investitorii străini au venit și cu aport consistent la patrimoniul societăților pe care le-au înființat”. Numele firmelor și investitorilor străini, ca și ale celor autohtoni sînt confidențiale.
Cele 800 de firme înființate cu investitori străini au un capital social de aproape 5.000 de miliarde de lei. Într-un top al valorii investițiilor străine, conduc numeric cetățeni italieni (250 de firme), cu un capital social total de 29 de miliarde de lei și germani (100 de firme), cu capital social de 11 miliarde de lei. Ca valoare a capitalului social vărsat, pe primul loc se află firmele ce aparțin unor cetățeni spanioli, care au dus aproximativ 350 de miliarde de lei. Cu cîte un investitor, regăsim la Regsitru țări ca Bulgaria, Armenia, India, Pakistan și Japonia. Din experiența personală, directorul Gheorghiță Patrichi spune că investitorii vin personal la înregistrarea firmelor. „În general, ei nu știu limba română, de aceea vin cu traducători autorizați”, precizează Patrichi. El a rămas impresionat de faptul că străinii care își înființează firme în Bacău sînt foarte bine puși la curent cu legislația românească. „De exemplu, pentru înființarea firmei, le trebuie cazierul judiciar de la ei din țară și vin cu acest document pregătit, deci se informează înainte de a pleca spre România, pentru că altfel ar fi nevoiți să facă cale-ntoarsă pentru cazier”, afirmă directorul ORC de pe lîngă Tribunalul Bacău. Patrichi mai afirmă că, în general, firmele cu proprietari veniți din țări orientale, Irak, Iran, Iordania, Liban etc, au ca principal obiect de activitate comerțul. „Totuși, în ultima perioadă și-au extins activitatea și la producția de bunuri, de regulă semifabricate, cum ar fi cheresteaua”, spune Patrichi. El consideră că întreprinzătorii proveniți din alte țări sînt statornici, deoarece s-au consemnat foarte puține închideri de firme cu capital străin. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns