• pînă acum, licitațiile pentru adjudecarea exploatării lemnului erau deschise • instituția a optat pentru următoarele licitații la ofertele în plic • astfel, eventualele înțelegeri între anumite firme sînt mai greu de realizat
Direcția Silvică Bacău a schimbat modul de licitare a masei lemnoase pe picior, adică a arborilor ce vor fi exploatați de agenții economici din pădurile publice ale județului. Deși pînă acum astfel de licitații erau deschise, pentru licitarea rezervei de 25% care va avea loc în această săptămînă s-a optat pentru licitația închisă. Instiuția are dreptul să aleagă ce modalitate dorește, dar modificările țin și de comportamentul agenților economici.
Se licitează masa lemnoasă exploatabilă din rezervă
Pentru anul 2003, s-au pus la dispoziția societăților interesate circa 475.000 de metri cubi de lemn exploatabil din suprafețele forestiere. Conform actelor normative, doar 75% din acest volum se licitează pînă în primăvară. Restul de 25% se păstrează ca rezervă în vederea unor fenomene meteorologice neprevăzute, cum sînt furtunile, vîrtejurile, vînturile puternice etc. – și care provoacă doborîturi masive. Un astfel de fenomen a fost înregistrat acum doi ani și în județul Bacău – pe ocoalele silvice dinspre județul Harghita – , iar copacii rupți sau smulși din rădăcină au însumat circa 193.000 de metri cubi. Masa lemnoasă respectivă a fost însă valorificată în timp util. Cum pînă la această dată nu au avut loc furtuni sau alte evenimente deosebite, rezerva de masă lemnoasă pe fir – adică exploatabilă – a fost scoasă la licitație.
Agenții economici se pot înțelege asupra prețului lemnului licitat
Licitația deschisă la adjudecarea masei lemnoase a fost pînă la un moment dat favorabilă instituției ce administrează cele aproximativ 220.000 de hectare de pădure publică din județul Bacău. Metoda este foarte rentabilă pentru partizile din ocoalele silvice de la șes sau atunci cînd mai mulți agenți economici sînt interesați de o anumită partidă. Pentru pădurile situate în munți lucrurile stau altfel. De regulă, acolo societățile care exploatează lemn sînt cunoscute, iar patronii lor se știu. Numărul licitatorilor este în general mai mic, așa că se pot face înțelegeri între firme. Exemplele sînt oarecum clasice. Dacă două firme, X și Y, au interese într-o anumită zonă a Ocolului silvic Agăș, să zicem, se înțeleg înainte de licitație: tu iei partida A, eu iau partida B. Și dacă nu există și alți amatori, pentru a evita și pericolul neadjudecării parchetelor vizate, se înscriu amîndouă societățile la parchetele dorite. Cînd se ajunge la licitație, „mîna moartă” dă un pas, firma interesată îl dă pe al doilea, după care prima firmă se retrage. În acest mod, cerințele legale sînt îndeplinite, a existat o concurență, prețurile sînt peste limita Direcției Silvice, și totul este în regulă în aparență. Pe de altă parte, s-a întîmplat ca prețurile să urce la valori mari, supraevaluate, doar de dragul de a muri și capra vecinului, adică nu iau eu, dar să plătești și tu cît nu face. În astfel de împrejurări, s-au plătit sume frumușele și cu și fără motiv, mai ales că Direcția Silvică nu glumește dacă un agent economic adjudecă un lot de masă lemnoasă spre exploatare și nu plătește sau nu-l taie. În astfel de situații, firma riscă să nu mai intre în licitații. Dar multe partizi sînt adjudecate la mica înțelegere. „Noi nu putem interveni în astfel de înțelegeri, așa că am schimbat modalitatea de adjudecare a masei lemnoase pe fir”, a declarat inginerul-șef al Direcției Silvice, George Brăiescu.
Cînd este vorba de licitație închisă, lucrurile stau altfel. Este mai greu de știut cine s-a înscris pentru o partidă sau alta. În plus, cînd sînt doi competitori interesați, nici unul n-are interes să spună cît a oferit. De altfel, la loturile de lemn fasonat licitația închisă a funcționat foarte bine, pentru că firmele interesate dau bani buni pentru lemn. Rămîne de văzut dacă nu cumva la exploatare regula funcționează altfel. Menționăm însă că la același preț se poate ajunge iar la licitație deschisă. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns