• o femeie din Poiana Sărată s-a îmbolnăvit grav după ce a mîncat dintr-o conservă de costiță cu fasole, pe care bătrîna a cumpărat-o de la un magazin sătesc • bacilul botulinic, existent în conservă, poate secera vieți omenești prin toxina pe care o secretă, care se multiplică în lipsa oxigenului
Doctorii băcăuani s-au consultat de curînd cu un caz foarte rar întîlnit în lumea medicală. O femeie de 71 de ani din Poiana Sărată a fost transportată cu Salvarea de la Onești, medicii considerînd că este suspectă de botulism. Starea femeii ridica deja probleme specialiștilor, întrucît manifestărilor digestive ale bolii li se adăugau și simptomele nervoase, iar tulburările de înghițire erau cele mai serioase. De vină pentru boala declanșată Sofiei Ș. este o conservă de costiță cu fasole infestată cu bacilul botulinic. În mod obișnuit, microorganismul trăiește în pămînt. Cum a ajuns în conserva de fasole, nimeni nu poate spune cu exactitate. Cert este că în lipsa oxigenului, bacilul se multiplică și secretă o toxină deosebit de otrăvitoare. „Toxina botulinică este cea mai puternică otravă secretată de un bacil. Un singur miligram din această toxină poate ucide 100.000 de șoareci. Toxina botulinică se poate transmite și prin intermediul alimentelor păstrate în conserve și prin plăgi deschise care intră în contact cu pămîntul. Manifestările intoxicației sînt la început digestive – greață, vărsături, dureri vagi abdominale și scaune diareice. Cele mai grave sînt simptomele nervoase, care se manifestă prin paralizii ale nervilor cranieni și periferici. Pacientul vede dublu, nu mai reușește să-și țină pleopele deschise și prezintă tulburări de vedere și probleme la înghițire”, ne-a declarat doctorița Anca Dancău, șefa serviciului de Supraveghere a Stării de Sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică.
Bătrîna din Poiana Sărată a mîncat din conserva de fasole pe 31 iulie, iar după cîteva ore i s-a făcut rău. Pe 1 august, cînd femeia abia mai stătea pe picioare, s-a adresat medicului de familie și apoi serviciului de Urgență al spitalului din Onești. Sofia Ș. a fost trimisă la Bacău, unde medicii infecționiști au confirmat diagnosticul dat de doctorii oneșteni. „Pacienta prezenta deja tulburări la înghițire, semn că suspiciunea de intoxicație cu toxină botulinică se adeverea în mare proporție. În lipsa serului antibotulinic, infecționiștii de la Bacău au hotărît transferarea de urgență a pacientei la Institul de Boli Infecțioase din București”, a continuat doctorița Dancău. În acest moment, bătrîna din Poiana Sărată a primit deja antidotul împotriva otrăvii secretate de bacilul botulinic, dar starea ei de sănătate nu s-a ameliorat. Intoxicația botulinică se poate solda cu moartea bolnavului, întrucît paraliziile nervoase declanșate de toxină pot duce la blocarea funcției respiratorii.
Dacă Sofia Ș. a fost infectată cu toxină botulinică se va ști cu precizie atunci cînd analizele de laborator vor fi gata. Probele prelevate pentru analize provin atît de la bolnavă, cît și de la conservele de fasole găsite în magazinul alimentar din Poiana Sărată. Ieri, la ora documetării acestui material, ancheta epidemiologică și controlul magazinului alimentar din Poiana Sărată nu erau încă finalizate. Medicii îi atenționează pe băcăuanii care consumă conserve de legume și de carne că acestea pot declanșa o intoxicație botulinică, chiar dacă produsul din interior nu este expirat. În lipsa unei sterilizări adecvate, bacilul botulinic se înmulțește în interiorul cutiei, iar toxinele otrăvitoare secretate de acesta ajung să fie consumate odată cu produsul conservat. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns