• zeci de persoane se prezintă la Comisia de Expertiză Medicală pentru a obține un certificat de handicap, dar nu se încadrează în criteriile de acordare a gradului • de la intrarea în vigoare a noilor criterii, peste 1.000 de persoane cu handicap și-au pierdut drepturile
Zeci de băcăuani se prezintă lunar la Comisia de Expertiză Medicală pentru a obține un certificat de persoană cu handicap. Puțini dintre aceștia se încadrează însă în prevederile legii. Criteriile de acordare a gradului de handicap, care au intrat în vigoare în octombrie anul trecut, au devenit foarte restrictive. Mai mult, sute de persoane au pierdut facilitățile de persoană defavorizată pe care le aveau pentru că nu s-au mai încadrat în acestea. La Comisia Medicală de Expertiză, din cadrul Direcției Județene de Asistență Socială (DJAS) din Bacău se prezintă tot mai multe persoane care doresc să obțină certificatul de handicap. Mulți dintre cei care vin nu sînt persoane cu handicap, iar medicii îi trimit la spital. „Mi s-a spus că trebuie să merg cu mama la spital că este bolnavă, și nu handicapată. A suferit un atac cerebral și a rămas cu o pareza și stă mai mult la pat. Dar medicii mi-au zis că legea spune că la bătrîni nu se mai dă certificat, așa că stau să mă chinui fără să primim drept de însoțitor și scutire la abonamentul de televizor și telefon”, ne-a spus Camelia Rotaru. Bătrînii care suferă accidente cerebrale după vîrsta de pensionare nu mai primesc certificat de persoane cu handicap. Ei sînt considerați persoane bolnave. Mulți dintre cei care se deplasează la Comisia Medicală pun semnul egalității între boală și handicap, dar criteriile după care se ghidează medicii sînt foarte exacte și nu lasă loc la interpretări. „Ei încearcă, în ideea că poate merge trucul. Majoritatea vin la Comisie pentru a primi facilitățile de care beneficiază o persoană cu handicap: scutire la abonamentul telefonic sau radio-tv și transport gratuit”, ne-a declarat Costel Sălbatecu, șeful Comisiei de Expertiză Medicală.
Pentru a obține un certificat de handicap, lunar se prezintă pentru prima oară la comisia medicală circa 100 de persoane, ceea ce face ca media zilnică să fie de trei persoane. Puțini dintre aceștia obțin însă certificatul. Ceilalți sînt îndrumați spre spital. O explicație a acestui număr mare de bolnavi care doresc statut de persoană cu dizabilități ar fi nivelul scăzut de trai, hrana proastă și mediul din familie. Aceste probleme apar mai ales în mediul rural, iar pasiunea unor părinți pentru alcool își pune amprenta asupra viitoarelor odrasle.
În baza de date a DJAS Bacău figurează un număr de 6.770 de persoane cu handicap în tot județul. „De la intrarea în vigoare a noilor criterii de acordare a gradului de handicap numărul persoanelor cu handicap a scăzut cu peste o mie, deoarece mulți dintre cei care au fost chemați la revizuire nu s-au mai încadrat în acești parametri”, ne-a declarat Rodica Pădureanu, director la DJAS Bacău. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns