• concluzia aparține unor tineri specialiști de la Harvard, care au realizat un studiu al Aeroportului din Bacău
Aeroportul din Bacău are toate șansele ca, în cîțiva ani, să devină rentabil. Concluzia aparține lui Manuel Costescu și Lorenei Kugai, doi doctoranzi ai renumitei Universități Harvard din Statele Unite ale Americii. Cei doi tineri au fost invitați în Bacău de prefectul Radu Cătălin Mardare și, timp de șase săptămîni, ei au strîns date care le-au permis apoi să realizeze un studiu privind Aeroportul. Situat în acest moment pe locul șapte printre aeroporturile internaționale din România, aeroportul din județul nostru are resurse pentru ca, în cel mult cinci ani, să stea pe propriile picioare, fără a aștepta nici un ban de la autoritățile județene sau naționale. De altfel, în acest moment, Aeroportul din Bacău primește cei mai puțini bani de la Ministerul Transporturilor, dintre toate porțile aviatice din țară. Comparațiile sînt relevante: în timp ce, la Iași, subvenția pe cap de pasager se ridică la 236 de dolari, suma alocată de statul român pentru fiecare pasager care tranzitează Bacăul nu depășește patru dolari.
Cînd au formulat concluziile studiului lor, cei doi specialiști de la Harvard au luat în calcul trendul ascendent pe care l-a înregistrat în ultimii ani traficul pe Aeroportul Bacău, dar și tendințele de dezvoltare ale zonei. Ei au stabilit și o legătură între firmele străine care există în Bacău și destinațiile cele mai frecventate. Cu cît mai multe firme străine în județ, cu atît vor crește și șansele aeroportului de a deveni rentabil, este concluzia specialiștilor. Ei spun, însă, că bunăvoința autorităților nu este suficientă pentru relansare. „Este nevoie de o investiție estimată la 5 – 7 milioane de dolari. Fără aceasta, aeroportul va supraviețui trei-patru ani, dar nu mai mult. Principalele priorități sînt refacerea pistei de aterizare, modernizarea și extinderea terminalului pentru pasageri, achiziționarea unui sistem de degivrare (un sistem care ajută la dezghețarea aripilor aeronavelor, în sezonul rece – n.r.), a unei instalații împotriva incendiilor și a unui sistem ALS (un sistem care permite aducerea la aterizare a aeronavelor, în condiții meteo dificile – n.r.)”, a punctat Manuel Costescu. El crede că, din cele 5 – 7 milioane de dolari, 2,5 milioane ar putea fi asigurate din veniturile proprii ale instituției, 1,5 – 3 milioane de dolari ar trebui asigurate de statul român, iar 3 – 5 milioane de dolari trebuie găsite, fie sub formă de împrumuturi la bănci, fie prin credite nerambursabile acordate de Comunitatea Europeană.
Propunerile specialiștilor americani au fost agreate „din zbor” de conducerea județului, care pare să fi înțeles că nu este timp de pierdut pentru a transforma Aeroportul Bacău în „Poarta de intrare spre Moldova”. „Aparatura pentru degivrare va fi achiziționată chiar în această toamnă, din fondurile proprii ale Consiliului județean, care va aloca trei miliarde de lei. Vom demara apoi modernizarea terminalului și investiția pentru cel de-al doilea terminal, care să permită preluarea unui număr sporit de călători. Investiția totală se va ridica undeva la 34 de miliarde de lei și sperăm să o finalizăm pînă anul viitor. Pentru acest proiect, ori vom apela la credite, pe care urmează să le achităm în cinci-șase ani, ori vom promova un proiect pentru fonduri europene, nerambursabile”, ne-a declarat neculai Lupu, președintele Consiliului Județean Bacău, instituție care administrează aeroportul. Neculai Lupu spune că cea mai mare problemă o reprezintă modernizarea pistei de aterizare, un proiect estimat la 60 de miliarde de lei: „În trei-patru ani, toate lucrările pot fi terminate, iar în maxim cinci ani, aeroportul poate deveni independent financiar”.
Marele avantaj al demersului celor doi specialiști de la Harvard este acum existența studiului realizat de ei, care poate constitui bază de negociere. „Nu poți sta de vorbă serios despre o investiție dacă nu există o documentație, un proiect. Acum cîteva săptămîni, am discutat cu oameni de afaceri italieni, care s-au arătat dispuși să ne pună în legătură cu potențiali parteneri pentru aeroportul din Bacău. Ne-au cerut, însă, o prezentare a obiectivului, pentru a o arăta celor interesați. Acum există acest studiu, care poate constitui o bază de plecare pentru orice demers”, a explicat prefectul Radu Cătălin Mardare. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns