• astăzi vor fi cunoscute numele firmelor care au primit dreptul de a distribui în școli produse lactate și de panificație
Numele firmelor care, în acest an școlar, vor distribui produse lactate și de panificație în județul Bacău, în cadrul programului „laptele și cornul”, au fosdt stabilite aseară tîrziu, în urma licitației electronice. În județul nostru există 64.030 de copii preșcolari și elevi de clasele I-IV, care vor primi în acest an, gratuit, în pauza mare, un pahar de lapte și un corn. Pentru ei, în acest an, sînt necesare 11.461.370 de pachete (corn și lapte), care vor costa maximum 80,2 de miliarde de lei. De altfel, guvernul a alocat fiecărui copil o sumă maximă de 7.000 de lei pe zi pentru un meniu complet – lapte și corn. Licitația electronică a avut însă rolul de a scădea, fie și cu numai cîțiva lei, suma acordată, cu atît mai mult cu cît competiția a fost, cel puțin la noi în județ, una serioasă.
Pentru distribuția de lapte, în cursă s-au înscris cinci firme: prolabac SA Bacău, Brînzeturi Dorna Vatra Dornei, Almera Internațional SRL (firmă din Galați cu punct de lucru în Bacău), Aicbac SRL bacău și Agropan Star SRL Sfîntu Gheorghe (cu un depozit la Onești, fără pucnt de lucru). „Anul trecut, laptele a fost asigurtat pentru întreg județul de Prolabac, dar acum a apărut concurența”, ne-a declarat Elena Ungureanu, unul dintre memebrii comisiei care se ocupă de derularea în Bacău a programului „cornul și laptele”. Șase firme de panificație speră să prindă distribuția de cornuri: Pambac SA Bacău, Prima Prim SRL Bacău, Panimon SA Onești, Rosit Prod SRL Moinești, Fregata Impex SA Dărmănești, Prolabac SA Bacău. Primele patru societăți au asigurat și anul trecut biscuiți, covrigi și cornuri în pauza mare, iar ultimele două au intrat pentru prima dată în competiție.
Județul a fost împărțit în șapte trasee: zona de est (cu 18 comune, în care învață 5.610 preșcolari și școlari), zona de sud (14 comune, cu 7.845 de elevi), zona Onești (21 de comune și orașele Tîrgu Ocna și Onești, cu 14.589 de elevi), zona Buhuși (cinci comune și orașul Buhuși, cu 3.411 elevi), zona Moinești (nouă comune și orașul Moinești, cu 7.034 de elevi), Valea Muntelui (opt comune, cu 7.422 de elevi), și zona Bacău (inclusiv 11 comune din apropiere, cu 18.119 elevi). Potrivit Elenei ungureanu, cea mai mare bătălie s-a dat pe traseul trei – zona Onești -, unde cinci firme de panificație s-au înscris în competiție. Singurele societăți care s-au înscris la toate traseele sînt firmele de lactate Prolabac și prima Prim, care au dat asigurări că au potențial să distribuie zilnic lapte pentru toți cei 64.000 de elevi.
Consiliul Județean bacău, instituția care se ocupă de supravegherea programului „laptele și cornul” și care face plata către firmele furnizoare, este la zi cu plata pentru anul școlar trecut. „Există o singură problemă: nu am achitat banii pentru o diferență de 19.903 bucăți de cornuri livrate de Pambac SA Bacău, pentru că nu am primit încă nota de recepție a mărfii de la primăria Bacău. Am solicitat de mai multe ori documentul și, în lipsa acestuia, nu putem plăti”, ne-a declarat Elena Ungureanu. În confruntarea documentelor, pentru decontare, s-a creat o situație amuzantă, pentru că, un corn nu iese la socoteală și Consiliul Județean trebuie acum să ștorneze marfa. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns