• antrenorul Corneliu Agop consideră că Monica poate deveni campioană mondială la sărituri
Băcăuanca Monica Roșu (Sport Club Municipal) este, de ieri dimineață, vicecampioană mondială cu echipa de gimnastică a României. În finala concursului pe echipe de la Campionatul Mondial de Gimnastică de la Anaheim (SUA), Monica a concurat în proba ei forte, sărituri, în care a fost cotată doar cu 9.362 de către arbitre. În aceeași probă, 9.362 a mai obținut Elena Zamolodcikova (Rusia), cea care, în calificări, a fost a doua după Monica (9.462), la 25 de miimi de punct. Cea mai mare notă din concursul de la sărituri al finalelor pe echipe a fost obținută de Svetlana Horkina (Rusia), 9.475. „Eu spun că Monica a fost punctată corect. Ea a avut exercițiu cu notă de plecare 9.80. A făcut un mic pas înapoi la aterizare și a avut picioarele îndoite, astfel încît depunctarea este justificată. Putea să scoată cel puțin 9.50, dar este bine și așa. Horkina, în schimb, a luat o notă prea mare față de felul în care a fost executată săritura. Partea întîi a săriturii a fost «slabă». Nota sa a fost mare pentru că are nume. Nu cred că va face față în finala pe aparate, la sărituri, unde Monica va ieși campioană mondială dacă va termina cele două încercări fără să îndoaie genunchii și fără deviere la aterizare. În finalele pe aparate, ea va executa două sărituri «Yurcenko» din grupe diferite, cu note de plecare 9.80 și 9.90”, a declarat Corneliu Agop, antrenorul coordonator al secției de gimnastică de la SCM Bacău, cel care s-a ocupat de pregătirea Monicăi Roșu pînă la selecționarea acesteia în lotul olimpic de la Deva.
Echipa feminină de gimnastică a României (Cătălina Ponor, Andreea Aura Munteanu, Oana Ban, Alexandra Eremia, Monica Roșu), ai cărei antrenori sînt Octavian Belu și Mariana Bitang, a fost devansată doar de reprezentanta gazdelor care, pe teren propriu, a profitat de avantaj, fără prea multe scrupule, dar și cu acordul arbitrelor.
Titulară în lotul de senioare
Monica Roșu este una dintre cele mai valoroase produse ale școlii băcăuane de gimnastică, urmașă pe tărîmul performanței a unor sportive cunoscute, precum Trușcă, Potorac sau Andronic, toate medaliate la Jocurile Olimpice, campionate mondiale sau europene. Monica Roșu are doar o „căruță” de medalii. Printre altele, este și vicecampioană europeană și medaliată cu bronz la întrecerea continentală a junioarelor. Mai are în palmares medalii de bronz la Campionatul Național de juniori la bîrnă (1996) și paralele (1997), precum și un titlu național la sărituri, proba sa preferată, în 1999. Din septembrie 1999 a fost „înregimentată” în lotul național de junioare de la Onești, unde i-a avut ca antrenori pe Livia și Toma Ponoran. Perioada „oneșteană” a fost una în care băcăuanca a cucerit medalii la turneele internaționale din Belgia, Franța și Taipei, consecință a felului în care a fost pregătită în Bacău.
Ca urmare a rezultatelor obținute, în ianuarie 2002 a fost chemată de antrenorul Octavian Belu la lotul olimpic de la Deva. Considerată ca port-drapel al gimnastelor din noul val, Monica Roșu este titulară în lotul cu care antrenorii Octavian Belu și Mariana Bitang participă la Campionatul Mondial de la Anaheim și pe care îl pregătesc pentru Jocurile Olimpice de la Atena (Grecia, 2004). „Sînt mai mult decît optimist în privința rezultatelor pe care le va obține Monica la cele două mari competiții. Bacăul rămîne în continuare un nesecat izvor de talente, iar clubul nu are decît de cîștigat”, afirma antrenorul Corneliu Agop înainte de începerea „mondialelor” din SUA.
Printre puținele care execută bine „Tsukahara”
Gimnasta băcăuană se numără printre foarte puținele sportive din lume care execută corect o săritură „Tsukahara” întins cu întoarcere de 720 de grade, exercițiu cu grad înalt de dificultate. Ea s-a și specializat, de altfel, la acest aparat, celălat preferat fiind solul. „Un specialist la sărituri nu poate da același randament și la bîrnă. Grupele de mușchi care intră în lucru sînt diferite. La sărituri se cere mai multă forță, iar la bîrnă mai multă elasticitate și grație, în ambele cazuri fiind nevoie de echilibru și concentrare maximă”, declara în urmă cu cîteva luni antrenoarea Mariana Bitang. În noul cod de punctaj, elementele unui exercițiu sînt mai „prost plătite”. Astfel, pentru a se putea ajunge la note peste 9,80, antrenorul și sportiva trebuie să lucreze pentru realizarea de combinații care să aducă bonificații. Dacă solul este un aparat la care imaginația are cîmp mai larg de desfășurare, la sărituri plaja se îngustează. Nu și pentru Monica. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns