• diminuarea consumurilor de apă ca urmare a contorizării individuale și închiderea unor mari consumatori industriali au dus la scăderea drastică a veniturilor înregistrare de Regia de Apă • dacă în iulie anul trecut RAGC vînduse două milioane de metri cubi de apă, anul acesta, în același interval, nu au fost vînduți decît 1,4 milioane metri cubi • societatea se află la limita posibilității de a face investiții
Veniturile înregistrare de Regia Autonomă de Gospodărire Comunală Bacău (RAGC) au scăzut în ultimele luni cu aproape 40- 45 la sută față de perioada similară a anului trecut. Motivul scăderii drastice a încasărilor nu se leagă de neachitarea la timp a facturilor de către beneficiari, cum se întîmplă în cazul celorlalte societăți furnizoare de utilități din Bacău și din țară. Mai mult chiar, RAGC se numără printre firmele furnizoare de utilități care stau cel mai bine la capitolul recuperarea creanțelor și lichiditatea în cont, lucru recunoscut de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), de la care RAGC a contractat un credit în urmă cu cinci ani, și de auditorii externi au firmei. „Analiza comparativă a rapoartelor de producție la o lună similară de anul trecut arată că a scăzut cantitatea de apă vîndută. Cauzale sînt atît obiective, cît și subiective. Printre cauzale obiective se numără contorizarea integrală a scărilor de bloc, care a atras după sine scăderea consumului, și încetarea activității sau reducerea consumurilor de apă la marii agenți economici”, ne-a declarat Adrian Craiovan, directorul RAGC Bacău.
Începută în 1998, cu fonduri împrumutate de la BERD, contorizarea tuturor branșamentelor de apă rece ale blocurilor deservite a fost finalizată la sfîrșitul anului trecut. Singurele imobile care au rămas necontorizate sînt cele în care instalațiile sînt situate la subsolurile blocurilor, iar condițiile tehnice nu au permis montarea aparatelor de măsurare, însă acestea sînt foarte puține. După realizarea contorizării la scară și a contorizării secundare, prin montarea de apomentre în apartamente, firma furnizoare de apă a constatat diminuarea consumurilor. Faptul că și apa s-a scumpit de mai multe ori în ultimii ani, ajungînd acum la peste 10.000 lei/mc, i-a determinat pe cei mai mulți băcăuani să fie mult mai atenți atunci cînd dau drumul la robinet. Spre exemplu, în timp ce înainte de contorizare se consumau cîte 10 mc/persoană pe lună, respectiv 400- 440 litri/om/ zi, acum s-a ajuns ca o persoană să consume într-o lună doar 4,5 – 5,5 metri cubi, iar într-o zi consumul să nu depășească 230 litri de om. Avantajul este că programul de furnizare a apei a crescut de la 8-10 ore pe zi la circa 18 ore, iar în unele situații apa curge non stop la robinete, Practic, în luna iulie, consumul de apă potabilă al asociațiilor de locatari nu a depășit 600.000 de metri cubi.
Cît privește reducerea consumului de apă ca urmare a închiderii marilor consumatori sau a reducerii consumului, lucrurile sînt evidente. Spre exemplu, în perioadele bune, pe vremea cînd producea, Bere Lichior Mărgineni consuma circa 120.000 – 140.000 metri cubi pe lună, adică a cincea parte din consumul populației într-un interval similar. Pentru că firma și-a închis porțile, și veniturile înregistrare de furnizrul de apă s-au diminuat simțitor. Prin realizarea de surse proprii de apă, în primăvara acestui an, Spitalul Județean Bacău nu mai consumă decît 30 la sută din cantitățile care erau facturate pînă de curînd de RAGC. Și Sofert și-a diminuat simțitor consumul de apă rece, iar CET și Termloc se confruntă, ca și RAGC, cu diminuarea consumurilor populației. „Nevînzînd o cantitate mare de apă, și veniturile pe care le realizăm scad. Producția de apă este una dintre cele mai mici facturate în ultimii ani, după creșterea programului de furnizare a apei”, a mai precizat directorul Adrian Craiovan. În timp ce în primul trimestru al anului trecut profitul brut al RAGC a fost de 17 miliarde de lei, anul acesta, într-un interval similar, profitul a fost de numai 11 miliarde de lei. „Principalul efect al diminuării veniturilor înregistrate este că ne aflăm la limita posibilităților de a face investiții. Spre exemplu, în timp ce anul trecut am planificat pentru acest capitol 65 de miliarde de lei, anul acesta nu am trecut la investiții din fondurile proprii ale regiei decît 45 de miliarde”, spune directorul Adrian Craiovan. Pînă acum au fost investite circa 19,5 miliarde de lei. „Banii pentru investiții au avut ca destinație în acest an extinderea de rețele, branșamente noi, contorizări la gospodăriile individuale, dotarea cu un sistem complet de analiză a apelor uzate, modernizarea unor pompe din stațiile de captare. Totodată, pe străzile în care au fost realizate modernizări ale covorului asfaltic au fost înlocuite conducte de transport”, ne-a declarat Adrian Craiovan, directorul RAGC Bacău. Alte 11 miliarde de lei din cele 45 de miliarde destinate în acest an investițiilor au fost utilizate pentru extinderea rețelei de apă și canalizare în cartierul Gherăiești, unde sînt în construite locuințele ANL. Fondurile planificate pentru capitorul de reparații curente și capitale se ridică în acest an la 10 miliarde de lei, din care 4,2 miliarde au fost deja epuizate.
În ciuda scăderii profitului brut cu șase miliarde de lei, directorul RAGC spune că acest lucru nu va atrage disponibilizarea de personal, întrucît rețelele care trebuie întreținute sînt aceleași. Nici stabilitatea economică a firmei în relația cu actualii sau viitorii creditori nu poate fi pusă sub semnul întrebării. „Nu se pune problema neachitării ratelor contractate la BERD. E adevărat că veniturile sînt mai puține, dar cel mai afectat capitol este cel al investițiilor realizate din surse proprii, nicidecum stabilitatea economică”, a completat managerul RAGC.
Scăderea consumului de apă rece are și un efect pozitiv pentru RAGC, chiar dacă veniturile sînt mai mici. Pentru a îndeplini condițiile pentru avizarea creditului de 39 de milioane de euro acordat de Comunitatea Europeană prin programul ISPA, consumul de apă la nivelul fiecărui locuitor trebuie să ajungă la 120 litri de persoană pe zi. Ori, în momentul de față, consumul în Bacău este aproape dublu. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns