Cleanul este considerat pe bună dreptate regele peștilor de apă curgătoare, unul dintre cei mai șireți pești, făcut parcă pentru cei mai buni pescari, adică cei care nu se „odihnesc” pe malul iazurilor-crescătorii, dar se încumetă la un pescuit într-adevăr sportiv. Cleanul se pescuiește la fel de bine aproape în orice moment al anului, dar fiindcă vara încă mai stă pe la noi, este bine să știm cîte ceva din secretele „clenăritului” vara.
Abordarea partidei
Cele mai potrivite momente pentru clenărit sînt dimineața devreme și seara. Abordarea partidei poate fi de douăț tipuri: mobilă și statică. Abordarea mobilă presupune ca pescarul să se deplaseze în permanență de-a lungul malului, avînd asupra sa doar strictul necesar de echipament, urmînd să testeze cît mai multe locuri propice pescuitului la clean. Abordarea statică presupune ca pescarul să debarce pe un loc anume ales, urmînd să încerce a obține maximul de cleni posibili de pe acel unic loc, nădind strategic și atragînd peștii în zonă.
Indiferent de stilul de pescuit ales (plută, lestat sau cu naditor), cheia pescuitului de succes va fi nădirea. Atunci cînd ai doar două sau trei ore la dispoziție (cum este și cazul dimineții sau apusului) este important să nădești corect și fara pierdere de timp.
În cele mai multe cazuri, nada ideală va fi constituită din viermuși sau coconi de viermuși în combinație cu semințe de cînepă. Dar în cazurile în care nu ai la dispoziție viermuși sau coconi, poți utiliza porumb în lapte conservat, cuburi foarte mici de carne din conservă (luncheon meat). Asta nu pentru cț n-ai putea folosi nada din bucăți mai mari, ci pentru că uneori, cînd nu ai pești în zonă, vei fi nevoit să atragi peștii în zona ta, lucru ce se realizează perfect numai utilizînd nade din particule mici ce pot forma lesne o dîră în curentul apei, înspre aval.
Ustensile necesare
Strictul necesar este constituit dintr-o singură lansetă, o mulinetă încarcată cu fir de aproximativ 2,7 kg rezistență și o montură de capăt, formată dintr-un plumb culisabil, prins cu agrafă (ce va permite înlocuirea lui în orice moment pe parcursul partidei cu un coșuleț năditor), un forfac din fir de 2,2 kg rezistență și un cîrlig de mărime decentă. Mai ai nevoie de un minciog ușor, un rucsac capabil să „înghită” mărunțișurile tale, o jachetă cu multe buzunărașe și nadă de mai multe feluri. Poți adăuga la acestea un suport pentru lansetă, o pernuță moale sau un scăunel micuț, dacă dorești.
Începutul partidei
Pescuitul începe din amonte spre. În acest fel el nu vom speria peștii prin umblatul pe mal, înainte de a lansa măcar. Locurile de clenărit ar trebui cunoscute dinainte, din experiență, dar pentru pescarii aflați încă la faza depistării acestor locuri, cercetarea trebuie făcută invers: mergînd înspre amonte, dar cît mai discret posibil și folosindu-se de toate formele de ascunziș natural existente în zonă (copaci, arbuști înalți, etc.). Odată zăriți peștii (sau locul ce pare a fi favorabil existenței peștilor), urmează retragerea la distanță de mal, ocolul prin pădure și instalarea în amontele acestui loc pentru începerea partidei de pescuit.
Acestea sînt: jumătate de pîine (franzelă proaspătă), rîme groase de brazdă, melci fără cochilie (limax), carne de conservă, porumb în lapte, gogoși (coconi) de viespi, peștișori vii și lista poate continua, în ceea ce privește cleanul. Nadele și momelile refuzate de cleni nu sînt numeroase. În timp, încercînd cu toate aceste nade, veți ști cu precizie care sînt delicatesele specifice locului pe care îl vizitați ani de-a rîndul. La partidele de tip „mobil” ar fi de preferat pîinea, rîmele groase de brazdă și melcii, în timp ce la partidele statice se pot folosi viermuși sau coconi de viermuși.
Vara, cînd soarele s-a ridicat binișor deasupra capetelor noastre și pe apă limpede, melcii sînt prima opțiune, datorită felului în care clenii se aruncă asupra lor. Cei mai potriviți sînt cei mari și negri. Cîrligul de mărime 4 se înfinge la 2 cm distanță de coadă și, atunci cînd curentul apei permite, se înlătură plumbul de pe montură; melcul va avea destulă greutate cît sa ofere o lansare la distanță. Se lansează în amontele locului de pescuit, lăsînd melcul să se rostogolească pe fundul apei, în curent, pe la nasul clenilor, care nu vor rezista tentației de a-l înfuleca. Clenii înșfacă violent melcii, opunînd lansetei, în primele faze, adevărate forțe, caracteristice mai degraba mrenelor.
Același lucru se întîmplă și în cazul utilizării rîmelor groase, albicioase, de brazdă, numai că forța atacului nu va fi tot la fel de puternică. În aces caz trebuie să „controlați” rîma prin ușoare ridicări de pe fundul apei, deoarece cîteodată clenii o „molfăie” secunde bune mai înainte de a o înghiți sau de a o scuipa afara. Cîteodată este bine să lansăm chiar pe locul unde se află cleanul sau la mică distanță de acesta, pleoscăitul momelei în apă fiind un factor de atracție și de atac imediat din partea peștelui.
Melcii necesari se culeg de sub bușteni dărîmați și de sub pietre. Se stochează într-un tub ce conține ceva hîrtie de ziar umedă. Ba puteți chiar să vă construiți o minicrescătorie de melci, dacă aveți unde.
Pescuitul cu pîine
Cînd pescuiești cu pîine va trebui să lestezi ușor montura. Altă dată vei folosi pîinea doar ca metodă de a plasa o alta momeală într-un loc greu accesibil pescuitului prin lansări (malul opus, pe sub ramuri, etc.): vă puneți cîrligul cu viermuși (spre exemplu) pe o coajă de pîine plutitoare care va pluti la suprafață pînă sub ramurile copacului sau arbustului aplecat deasupra apei; odată momeala ajunsă la țintă, trageți ușor firul și cîrligul momit cade de pe coaja de pîine în apa, la punct fix.
Poți pescui și la suprafață cu doar coaja (sau miezul) înfiptă în cîrlig, dar mai întîi lansează cîteva bucățele ca nadă ca să-i determini pe cleni să mănînce la suprafață. Și chiar dacă vremea vișinelor a trecut, este bine de reținut, poate pentru vara viitoare, că aceste fructe sînt o altă momeală apreciată de cleni. Și să nu uităm că la pescuitul clenilor nu este neapărat necesar să urmărim exemplarele uriașe (care ating și pînă spre un metru lungime), deoarece acest gen de pescuit își are farmecul său propriu, aparte de oricare alt gen de pescuit.
Lasă un răspuns