• Serviciul de evidența populației trece în subordinea prefectului, dar va funcționa, ca și acum, tot în fostele dormitoare de cazarmă de lîngă IPJ
Îmbulzeală, căldură sufocantă, mirosuri insuportabile care stîrnesc stomacul oricui în aerul stătut din sala de așteptare și nervi. Cam așa s-ar putea descrie atmosfera care domenște de cîteva săptămîni bune la Serviciul de Evidență Informatizată a Persoanei (SEIP) Bacău.
Pe de o parte avalanșa de „italieni”, care au dat năvală să-și rezolve în cele cîteva săpătmîni cît stau acasă problemele legate de pașapoarte, pe de alta numărul mic de funcționari care asigură desfășurarea în bune condiții a serviciului și pe de alta condițiile de muncă și de așteptare a oamenilor care se văd nevoiți să calce pragul acestei instituții. „Nu avem ce face. Funcționăm aici, într-un imobil care servea drept dormitor pentru toate cadrele care erau convocate în Bacău și erau nevoite să doarmă peste noapte în oraș. Știm și noi că nu este un spațiu adecvat, dar nu avem unde să ne mutăm, deși se caută soluții. S-a pus la un moment dat problema preluării fostului sediul al Bankcoop din fața Camerei de Comerț și Industrie. Spațiul este tot impropriu și ar mai trebuie sume mari de bani pentru a-l compartimenta, ca să nu mai vorbim de aglomerația care s-a crea acolo. Practic, toată zona aceea, și așa aglomerată, ar fi blocată în cîteva zeci de minute pentru că nu sînt locuri de parcare, iar cei care apelează la noi sînt de ordinul sutelor pe zi”, ne-a declarat comisarul șef Ion Matei, șeful SEIP Bacău.
De cîteva zile, mai precis de pe 22 august, guvernul a decis printr-o hotărîre trecerea SEIP în subordinea prefecților din fiecare județ. Și organizarea unui serviciu public comunitar pentru eliberarea și evidența pașapoartelor. „Acest serviciu public va fi asigurat de personal care este preluat, prin transfer în interesul serviciului, de la structurile teritoriale ale Direcției de pașapoarte din cadrul Direcției generale de evidență informatizată a persoanei”, se spune în hotărîrea de guvern. Toate bune și frumoase, se impunea acest lucru în virtutea demilitarizării unor servicii polițienești (deja SEIP avea un alt statut de multă vreme), dar despre sediu nou nici vorbă. „Ar mai fi un imobil, numai bun pentru activitatea pe care urmează să o prestăm noi. Este vorba de prisma din fața Centrului de Afaceri Moldova, cunoscut sub numele de Casa albastră. Este un obiectiv care corespunde din toate punctele de vedere. Amplasamentul este și aproape de centrul orașului, are locuri de parcare suficiente, aglomerația nu ar bloca circulația de nici un fel, iar compartimentarea este deja făcută aproape cam cum ne-a trebui nouă. Numai că imobilul este al Ministerului Sportului, care vrea să facă acolo un hotel pentru sportivi și nu vrea să-l cedeze”, ne-a mai spus Matei. Contactat în privința acestui aspect, prefectul județului, Cătălin Radu Mardare, ne-a declarat că deocamdată nu se poate pronunța asupra sediului în care va funcționa Serviciul public comunitar pentru eliberarea și evidența pașapoartelor. „Deocamdată nu este o altă soluție. Pînă cînd vom găsi o alternativă vor funcționa tot acolo. În privința prismei din fața Casei Albastre, am discutat cu doamna Doina Melinte și nu se prea întrevede o soluție, dat fiind că investiția este făcută cu bani de la Ministerul Sporturilor și vor să facă un hotel al sportivilor acolo”, ne-a spus prefectul Mardare.
Între timp, sute de oameni se calcă pur și simplu în picioare în încăperea de 3/3 m care se numește pompos „Sală de lucru cu publicul”. Acestea nu sînt însă singurele probleme cu care se confruntă SEIP. În condițiile în care zilnic se eliberează aprtoximativ 200 de pașapoarte la urgență, plus cele care urmează calea obișnuită, SEIP funcționează cu doar cinci oameni și două imprimante. „Am fost nevoit să împrumut oameni. Am eu cinci oameni și mi-am dublat „efectivul” cu încă cinci de la alte formațiuni. Și tot nu facem față. Dacă se mai întrerupe și curentul electric, deja se poate spune că a fost dată peste cap programarea celor care urmau să-și ridice pașapoartele. Astăzi, de exemplu, ni s-a stricat o imprimantă din cele două pe care le avem și știm că trebuie să venim și sîmbătă și duminică la serviciu, nu patru-cinci ore ca week-end-urile trecute, ci program normal, ca să recuperăm. Credeți că pe mine nu mă deranjează să-i aud dimineața cînd ne înjură că nu le asigurăm nici măcar un geam care să facă aerul mai respirabil? Pur și simplu nu avem cum, pentru că sala de lucru cu publicul nu are nici un fel de aerisire. Și stau acolo, zilnic, cîteva sute de oameni”, ne-a mai spus Matei.
Rămîne doar ca șefii județului să găsească o soluție pentru sediul în care va funcționa noul serviciu care a fost trecut în subordinea prefectului. Iar în cîțiva ani poate că se vor termina și lucrările la ceea ce se vrea a fi hotelul soprtivilor. Poate chiar înainte să se dărîme fundația lăsată de izbeliște în seama intemperiilor încă dinainte de revoluție. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns