• fostul FPP II nu subscrie în oferta publică a LNM Holding
După dijmuirea profitului, Societatea de Investiții Financiare Moldova se confruntă cu o nouă problemă. Acționarul majoritar al Ispat Sidex Galați, LNM Holding N.V., a anunțat lansarea unei oferte publice de preluare în vederea închiderii a acțiunilor aflate la alți acționari. Prețul de ofertă este însă de numai 10.000 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 25.000 de lei. Pentru fostul Fond al Proprietății Private II este o lovitură și este foarte probabil să nu subscrie, deși balanța între ce pierde și ce cîștigă este greu de făcut.
Ispat Sidex, piatră de moară pentru SIF Moldova
Participația la Ispat Sidex Galați este o piatră de moară „istorică” în deținerile SIF Moldova. Ea provine încă de pe vremea cînd s-a făcut împărțirea domeniilor de activitate între cele cinci fonduri ale proprietății private. FPP II Moldova s-a procopsit cu dețineri de diverse mărimi la societățile din chimie, petrochimie și metalurgie. În timp, ele s-au dovedit cele mai proaste. Toate societățile din domeniu înregistrau pierderi, erau greu de privatizat și, în consecință, acțiunile lor erau greu de valorificat. Pînă la urmă, gigantul de investiții financiare a vîndut acțiunile la Chimcomplex Borzești, la Carom Onești și la Uton Onești. Primele două au fost valorificate la valoarea nominală, ceea ce măcar nu a păgubit SIF-ul. Ultima s-a vîndut la un preț peste triplul valorii nominale, ceea ce a fost un succes real. La asta a contribuit și competiția între Siatra Prod SRL Tîrgu Jiu și Metal Invest SA Dărmănești, care s-au bătut pentru acel pachet. Acum, marele necaz rămîne deținerea de 6,8% din capitalul social al Sidex Galați. La o valoare nominală de 25.000 de lei, cele 52.974.418 acțiuni dau o înregistrare financiar-contabilă de peste 1.324 de miliarde de lei, ceea ce este enorm și evidențiază motivul pentru care conducerea nu poate lua ușor decizii în privința lui. Cele aproape 7 procente din capitalul social al SIF-ului sau 7,8% din activul net – cît reprezintă această sumă – nu se pot juca oricum. În același timp, dezavantajele au fost vizibile tot timpul. Activul net are grad ridicat de risc, iar acțiunile Ispat Sidex contribuie hotărîtor la aceasta. În plus, aceste acțiuni n-au adus niciodată dividende și nu aua vut prețuri bune. Mai mult, relațiile dintre SIF Moldova și actuala conducere a combinatului sînt tensionate. Singurele momente în care se poate afla cîte ceva sînt reprezentate de adunările generale ale acționarilor, dar acolo reprezentanții fostului FPP II sînt deseori puși în fața faptului împlinit. De exemplu, SIF-ul nu a fost informat că întreg patrimoniul combinatului a fost gajat pentru a se obține un împrumut de peste 500 de milioane de dolari. A luat la cunoștință de acest fapt cînd nu se mai putea face nimic.
SIF Moldova a contestat ofertele publice de preluare de pînă acum
Acționarul majoritar al LNM Holding a mai lansat oferte publice de preluare, dar prețurile oferite nu au trecut nici atunci de 7.500 de lei. Dar astfel de prețuri nu sînt compatibile cu socotelile SIF-ului. Surse bine informate din fostul FPP II au dezvăluit faptul că gigantul de investiții a contestat intențiile de preluare la aceste prețuri. Au fost făcute evaluări din partea combinatului, SIF-ul a comandat propria expertiză, pentru ca în final să se facă una independentă. Prețul rezultat la aceasta din urmă este de numai 14.000 de lei/acțiune. Acum, LNM Holding face ofertă la 10.000 de lei/acțuiune. Conducerea SIF Moldova însă nu acceptă ideea de a vinde acțiunile Ispat Sidex la acest preț. Aceeași sursă ne-a spus că s-au luat în calcul tot felul de scenarii, și cea de vînzare la prețurile de pînă acum, și la prețul actual, și probabilitatea ca SIF-ul să rămînă captiv în Ispat Sidex, firmă cu caracter închis. După ce s-au luat în calcul avantajele și dezavantajele, se ajunge la aceeași concluzie, că nu se pot vinde acțiunile la acest preț. Pur și simplu, valoarea care s-ar pierde în evidența financiar-contabilă este mult prea mare și nici măcar colosul de investiții financiare nu o poate suporta. Recuperarea celor peste 800 de miliarde de lei ce s-ar pierde în astfel de situație ar dura cîțiva ani, dar efectele imediate ar fi și mai drastice. Datele de bilanț s-ar schimba catasftrofic, cu tot cortegiul de consecințe negative. Partea proastă este că la un colos cu circa 9 milioane de acționari nu poți convoca Adunarea Generală ca să iei o astfel de decizie, iar Consiliul de Administrație nu își asumă o astfel de responsabilitate. Este unul din dezavantajele acționariatului disipat. Nu în ultimul rînd, este vorba și de evoluția acțiunilor SIF 2 la Bursa de Valori. O astfel de ajustare ar risca să ducă la prăbușirea prețurilor acțiunilor, a încrederii investitorilor, deci este un motiv în plus de evitare a vînzării acestor acțiuni la orice preț. Deocamdată, conducerea SIF Moldova nu subscrie în oferta publică a LNM Holding,dacă nu are certitudinea că poate acoperi pierderea altfel în timp scurt. Firma a înregistrat deja un efect negativ prin anunțarea reducerii profitului cu 45%. O nouă pierdere de acest ordin de mărime ar fi dezastruoasă. (Gabriela PASCU)
Pe raster,
SIF Moldova resimte la Bursă reducerea profitului
Acțiunile SIF Moldova, cotate la Bursa de Valori, au resimțit în final efectele reducerii profitului firmei cu 45%. Prețurile de tranzacționare au înregistrat un ușor recul, fiind transferate la 2.400-2.450 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 1.000 de lei. Căderea nu este prea mare, în schimb volumul operațiunilor a crescut puternic. Vineri au fost transferate 1.337.500 de acțiuni, cu o valoare totală a tranzacțiilor de aproape 3,3 miliarde de lei, depășită doar de transferurile de acțiuni ale Băncii române de Dezvoltare. cu o zi înainte însă, operațiunile au însumat peste 5,4 miliarde de lei, ceea ce arată o anumită nervozitate a deținătorilor acestor acțiuni. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns