• numai Sofert are de primit pentru îngrășămintele gratuite distribuite țăranilor peste 26 de miliarde de lei • pentru subvențiile la animale, statul mai are datorii de peste 25 de miliarde de lei, iar la prima de lapte debitele au depășit deja un miliard • agricultorii sînt nemulțumiți și spun că ei nu-și hrănesc animalele cu promisiuni
Beneficiarii alocațiilor financiare care provin de la Ministerul Agriculturii au de încasat zeci de miliarde de lei în contul acestora. Conform sintezelor întocmite de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, restanțele însumează peste 56 de miliarde de lei. Cele mai mari rămîneri în urmă se înregistrează la îngrășămintele distribuite gratuit și la subvențiile pentru animale. Practic, combinatul de îngrășăminte chimice Sofert Bacău mai are de primit de la nivel central încă 26,3 miliarde de lei în contul îngrășămintelor gratuite distribuite către cei care aveau sub două hectare de teren în extravilan. „Este o întîrziere, dar aceasta ține de prelungirea efectelor Ordonanței 158. Și nu trebuie uitat că firma băcăuană a dat produsele la mai multe județe din Moldova. Oricum, deconturile se decid la nivel de minister”, a afirmat Ioan Melinte, directorul executiv al DADR.
O altă sumă restantă importantă se înregistrează la subvențiile pentru pui, scrofițe, viței și porci. Este adevărat că sumele solicitate la nivel de județ sînt consistente, adică peste 68 de miliarde de lei numai pînă acum. Întîrzierile adună peste 25 de miliarde de lei. De obicei, grosul sumelor revin grupului Agricola Internațional, care are majoritatea fermelor zootehnice din județ. De altfel, firma a și reclamat întîrzierile în virarea banilor. Sumele pe care le are de primit sînt însă mult mai mari, întrucît în subvențiile de la Ministerul Agriculturii mai sînt incluse și anumite vaccinuri și tratamente sanitar-veterinare aplicate animalelor și pentru care contravaloarea se returnează măcar în parte.
Mai există și alte restanțe, cum ar fi prima de lapte, în valoare de 1,3 miliarde de lei, și la motorina pentru agricultori, unde mai este de virat încă un miliard de lei. În rest, valorile restanțelor nu sînt atît de mari. Trebuie reținut însă că producătorii agricoli și deținătorii de complexe zootehnice sînt menulțumiți de întîrzierea cu care se fac decontările. „Noi nu putem da animalelor de mîncare promisiuni. Cumpărăm furajul cînd creștem animalul, nu cînd îl sacrificăm sau la cîteva luni după aceea”, a declarat vicepreședintele Agricolei, Grigore Horoi. Totuși, în acest circuit al banilor, mingea se află la minister. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns