Vasile Pușcălungă, în vîrstă de 64 de ani, din Ungureni, a murit duminică seara, în jurul orelor 20,00, în Secția Boli Contagioase Adulți a Spitalului de Urgență Bacău, după șase zile de comă provocată de bacilii antraxului. „Sfîrșitul pacientului era previzibil, mai ales că a ajuns în spital într-o stare avansată a bolii. Eforturile de a-l menține în viață s-au dovedit zadarnice”, ne-a declarat dr. Valerica Stan, șeful Secției Boli Infecționase Adulți.
Pentru că antraxul se numără printre bolile considerate arme biologice la nivemăl mondial, altături de botulism, pestă, febra hemoragică, variola sau meningita meningococică, Direcția de Sănătate Publică Bacău (DSP) a luat măsuri speciale în cazul de suspiciune de antrax. „Marți vom trimite probe pentru analize la Institutul Cantacuzino din București, cel mai în măsură să se pronunțe asupra suspiciunii de antrax. Am transmis și Direcției Sanitar Veterinare o înștiințare, pentru a lua măsuri pe linia urmăririi și vaccinării șeptelului din respectiva gospodărie. Sporii antraxului pot rămîne în sol și 70 de ani, astfel că trebuie multă atenție cu acest caz”, ne-a declarat dr. Eugen Dobreanu, specialist epidemiolog în cadrul DSP.
Totodată, DSP a transmis medicului de familie din Ungureni, unde se află familia lui Pușcălungă, să monitorizeze îndeaproape ceilalți membrii care au intrat în contact cu bolnavul, chiar dacă antraxul nu este o boală care să se transmită prin simpla atingere.
Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Bacău a început să efectueze o anchetă epidemiologică și investigații clinice pentru depistarea antraxului la animalele din gospodaria lui Pușcălungă, precum și pentru verificarea modului în care a fost realizată profilaxia specifică contra antraxului. „Deocamdată, raportul anchetei nu este finalizat. Pot doar să vă spun că în urma investigațiilor efectuate, nu s-a constatat o evoluție a antraxului în comuna Ungureni. Cu alte cuvinte, în această localitate nu s-au înregistrat cazuri de antrax în ultimii zece ani. Noi am trecut la vaccinări în zonă, dar rezultatul exact îl vom cunoaște mai tîrziu”, ne-a declarat Florin Velisar, directorul DSV Bacău.
Vasile Pușcălungă a fost internat la mijlocul săptămînii trecute în stare de comă, iar diagnosticul preliminar a fost de meningită. Suspiciunea de contaminare cu bacilul antraxului a apărut după ce personalul medical a sesizat o rană la un deget, al cărei aspect evoca leziunile specifice antraxului. Analizele făcute în laboratorul spitalului au confirmat prognozele medicilor. Ultimul caz de antrax a fost înregistrat în județul Bacău în 1998, însă formele au fost doar cutanate, mult mai ușoare decît în cazul lui Pușcălargă, toți pacienții fiind salvați de medici. Maladia s-a transmis atunci în rîndul sătenilor din satul Pustiana, comuna Pîrjol, după ce un localnic care a sacrificat o vacă contaminată a vîndut carnea în tot satul, fără a avea avizul medicului veterinar. Forma de antrax care i-a produs moartea bătrînului din Ungureni, denumită meningită cărbunoasă hemoragică, este foarte rară și cea mai gravă. (Costinela BREAHNĂ, Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns