• mobilizarea vizează peste șapte sute de inspectori agricoli, silvici, de mediu, de la ape, precum și pe cei sanitar-veterinari • ei vor curăța sîmbătă întreg județul
Peste 700 de inspectori de specialitate din instituțile băcăuane care fac parte din Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului (MAPAM) își vor părăsi birourile și vor ieși, sîmbătă, cu toții, în aer liber, dar nu la un mititel pe grătar sau la o bere rece, așa cum s-ar putea bănui. Salariații MAPAM își vor sufleca mînecile și se vor pune pe treabă. Vor lua la picior parcurile, pădurile, albiile rîurilor, marginile tarlalelor agricole și orice colțișor de spațiu verde ce la va ieși în față și îl vor curăța de toate deșeurile pe care le vor vedea înaintea ochilor. Iulian Movilă, directorul Agenției de Protecție a Mediului (APM) Bacău, spune că această acțiune face parte dintr-un program mai amplu, lansat de minister la începutul acestui an, și care se numește „România curată”. Vor fi antrenați să participe toți salariații Agenției pentru Protecția Mediului, Gărzii Naționale de Mediu, Direcției Agricole și de Dezvoltare Rurală, Direcției Silvice, Direcției Sanitar Veterinare, Direcției Apelor „Siret”, și cei ai Serviciului de Gospodărire a Apelor și Societății Naționale de Îmbunătățiri Funciare. „Este una dintre cele mai mari acțiuni de acest gen organizată pînă acum. Am ales special ziua de sîmbătă, pentru a fi siguri că vom găsi cît mai mulți turiști ieșiți la iarbă verde. Vom încerca să le demonstrăm că pentru fiecare deșeu pe care îl lasă în urmă, cineva muncește în locul lor, pentru a-l strînge și a-l duce la coș”, explică directorul Movilă.
La rîndul său, Ionuț Maftei, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor, spune că fiecare insituție se va ocupa de curățarea zonelor în care își desfășoră mai mult activitatea. Cu alte cuvinte, silvicultorii se vor deplasa în păduri și ocoale silvice, cei de la ape vor curăța albii de rîu, iar cei de la mediu vor lua la verificat parcurile și zonele de agrement. „În ceea ce ne privește, avem în atenție zonele turistice și de agrement. Vom merge, cu precădere, pe trei trasee: Tîrgu Ocna-Slănic Moldova, Poiana Sărată – Oituz și Dărmănești – coada lacului, zone intens căutate de turiști, care lasă, de regulă, în urma lor suficiente deșeuri. Vom încerca să îi cooptăm și pe ei la această igienizare”, spune și Viorel Ghelasă, directorul Direcției Silvice Bacău. Întreaga acțiune se va canaliza pe strîngerea deșeurilor din plastic, în principal a recipienților de unică folosință, așa-numitele PET-uri. „Sînt deșeuri care aduc cel mai mare prejudiciu asupra mediului înconjurător, dat fiind că nu sînt biodegradable”, a precizat Iulian Movilă. Toate materialele de plastic ce vor fi colectate sîmbătă vor fi transportate spre unități specializate în reciclarea acestui tip de deșeuri. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns