• așa a explicat Gheorghe Huluță, liderul CNSLR Frăția Bacău, numărul scăzut de șomeri din ultima vreme din județul nostru • cu toate acestea, mulți dintre cei rămași în județ muncesc la negru • controalele inspectorilor de muncă au mai diminuat fenomenul, dar încă mai sînt zeci de indivizi care lucrează fără documente
Subprefectul Gabriel Vlase s-a arătat ieri foarte optimist vizavi de reducerea numărului de muncitori care lucrează la negru în județul nostru. „E clar, fenomenul e pe cale de dispariție”, a repetat de cîteva ori subprefectul, care s-a interesat imediat la directorii instituțiilor de muncă prezenți la ședința de Dialog Social și cît este acum rata șomajului. „Cam 3 la sută”, i s-a răspuns, așa că subprefectul Vlase a continuat. „Numai cine nu vrea nu-și găsește un serviciu în Bacău. Sînt pline ziarele de oferte de locuri de muncă”, a spus cu un optimism exagerat Gabriel Vlase, care a făcut abstracție că jumătate dintre posturile oferite în ziare sînt de muncitori necalificați. Elanul i-a fost tăiat de Gheorghe Huluță, președintele CNSLR Frăția Bacău. „Noroc că s-au deschis granițele și au plecat oamenii la muncă, că, dacă nu se ridicau vizele, rata șomajului era probabil acum de 15%. Au plecat tineri, dar și foarte mulți la 40, 50 de ani, oameni care n-aveau servicii”, a afirmat Huluță.
Discuțiile au ajuns în acest punct după ce Ioan Barbu, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău, a prezentat un raport privind munca la negru. El a explicat că numărul firmelor verificate în ultimii ani a crescut, iar persoanele găsite că muncesc fără acte în regulă sînt tot mai puține. „Fenomenul a devenit controlabil”, consideră Ioan Barbu. El nu s-a ferit însă să spună că încă mai sînt la această oră agenți economici cu probleme. De vină sînt și oamenii care acceptă să muncească la negru, mulțumindu-se doar că iau bani lunar, fără să se preocupe de viitor, adică de pensie, dar și patronii neserioși, care îi exploatează pe angajați. Ioan Barbu a precizat că situația este cu mult mai bună față de ultimii trei ani. Statisticile arată că, în 2000, la cele 124 de firme prinse pe picior greșit munceau la negru 1.124 de salariați, în timp ce, în 2001, au fost depistate 183 de societăți cu probleme, la care erau 571 de muncitori fără contracte individuale. Cifrele dovedesc o îmbunătățire a situației și în 2002, cînd au fost prinși doar 371 de salariați la negru, la 105 firme care lucrau fără forme legale.
Lideră printre firmele care refuză să intre în legalitate, deși a tot fost avertizată și sancționată, este Libertas SRL din Brusturoasa. „Firma este un client de-al nostru. Aici găsim mereu probleme și pe relațiile de muncă, dar și pe partea de protecție în muncă a salariaților”, a explicat Ioan Barbu. Inspectorul șef a amintit și de cazul firmei Daly Cor SRL din Bacău, unde, în primele zile ale lunii iulie, au fost găsite 19 persoane muncind la negru, deși firma își începuse activitatea de vreo trei luni. Societatea a fost sancționată cu maximul prevăzut de lege, adică cu 50 de milioane de lei. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns