• cele mai multe ajutoare date de stat au fost pentru persoanele bolnave • cîteva sute de milioane de lei le-au fost date și celor rămași fără case • reprezentanții Direcției de Muncă spun că și oamenii sînt de vină pentru că nu-și fac asigurări
Nu mai puțin de 76 de băcăuani au solicitat și primit bani de la stat pentru a-și îngriji de sănătate sau pentru a-și reconstrui locuințele pierdute. Sumele s-au derulat prin Direcția pentru Dialog Familie și Solidaritate Socială (DDFSS) din Bacău, instituție care a efectuat anchetele sociale și le-a trimis spre aprobare la București. Cel mai trist este că mulți oameni cer bani de la Guvern fiindcă nu au bani pentru tratament. „Pînă în prezent au sosit ajutoare de urgență în valoare de 948 milioane de lei pentru 22 de persoane care și-au pierdut locuințele, animalele sau o parte din aceasta ca urmare a unor calamități. Lor li se adaugă alte 54 de persoane care au solicitat un sprijin financiar pentru a putea urma programe medicale, a plăti spitalizările sau pentru a-și procura anumite medicamente”, ne-a declarat Teodor Agachi, director executiv la DDFSS Bacău.
Cel mai mare ajutor de urgență acordat pentru refacerea locuinței a fost de 50 de milioane de lei, de care a beneficiat Toader Ciocan, Vasile Cojocaru și Gheorghe Haulici. Acești bani au fost primiți în prima parte a acestui an. Ulterior, după ce cererile de ajutoare au crescut în toată țara, de la București s-a dispus acordarea unor sume considerabil diminuate, pentru ca fiecare solicitant să primească ceva bani. Așa s-a ajuns ca unii oameni să primească doar patru sau cinci milioane de lei. În ceea ce privește sumele acordate bolnavilor, cel mai mare ajutor a fost în valoare de 70 de milioane de lei, de el beneficiind Florin Caloianu. Alte ajutoare de 50 de milioane de lei au sosit și pentru Gabriela Solonț, Lenuța Ilieș și Angelica Chiriac. În total, băcăuanii au primit în acest an ajutoare de aproape un miliard și jumătate de lei.
Reprezentanții Direcției Muncii din Bacău spun că și oamenii ar trebui să fie mai prevăzători și să se asigure pentru eventuale pericole. „La noi, oamenii nu conștientizează încă rolul și necisitatea asigurărilor. Pentru a nu-și mai pierde casele, ei ar trebui să și le asigure, pentru că, oricum, ajutorul pe care îl acordăm noi nu este suficient pentru reconstrucția locuințelor”, a precizat directorul Agachi. Pînă să se schimbe ceva în acest sens, băcăuanii continuă să vină zi de zi la Direcție Muncii și să ceară ajutoare de la stat. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns