• bolnavii internați la Neurochirurgie se înghesuie cîte doi în pat • ca să nu sporească chinul unui bolnav proaspăt operat, ceilalți pacienți stau peste zi pe marginea patului sau pe scaune • compartimentul de Neurochirurgie nu se poate extinde • felul în care stau pacienții încalcă orice norme sanitare elementare
Cele trei saloane ale compartimentului de Neurochirurgie din Spitalul Județean seamănă în această perioadă cu niște conserve de sardele. Înghesuiți peste capacitatea celor 14 paturi, cîte numără tot compartimentul, bolnavii stau claie peste grămadă: noaptea cîte doi în pat, iar peste zi își petrec vremea stînd în picioare, pe marginea patului sau pe scaune. Aglomerația este mare acum în salonul destinat bărbaților. Aici, pe opt paturi erau internați, ieri, 13 bărbați. Toți pacienții erau fie operați la cap, fie de hernie de disc, fie așteptau să fie externați. Ultimii veniți, doi tineri care suferiseră cu cîteva ore înainte un accident de circulație, se mutau de colo-colo, ca să nu-i deranjeze prea mult pe bolnavii operați cu care împărțeau patul. „Am venit azi-noapte în spital, după ce am suferit un accident rutier. Nu am avut nevoie de operație, dar și eu și prietenul meu am suferit traumatisme craniene pentru care medicii ne-au reținut în spital pentru tomografie și observație. Pentru că am fost internați noaptea, ne-a fost jenă să-i deranjăm pe pacienții deja internați și am dormit în două paturi libere de la Chirurgie. Dimineața, o asistentă ne-a anunțat că nu putem răîmne acolo, pentru că un control inopinat i-ar crea probleme. Am venit în acest salon, dar aici erau deja paturi cu cîte doi bolnavi, sau pacienți abia ieșiți din sala de operație, pe care nu-i puteam înghesui. Așa că ne mutăm de pe marginea unui pat pe altul, sau mai stăm pe scaunele de pe margine. Dacă nu îmi găsesc un loc nici în noaptea asta, cred că voi cere să fiu externat. Stau mai bine acasă, îngrijit de medicul de familie”, ne-a povestit Iulian Ferenț.
În salonul în care stau bărbații, aglomerația ar fi fost și mai mare dacă personalul nu ar mai fi adus zilele trecute cîteva paturi. „Stau de joi internat aici, după ce am căzut de pe o scară și am făcut un cheag de sînge pe creier. Am fost operat imediat și în nici una dintre zile nu am avut parte să stau singur în pat. Acum au mai adus două paturi în salon, pentru că, altfel, ar fi fost înghesuiala și mai mare. Medicii ridică din umeri și spun că doar conducerea spitalului ne poate lămuri în această problemă. Oricine ar fi vinovat de aglomerația din saloane, nu mi se pare normal ca niște oameni operați să stea ca sardelele. Este singura secție de acest fel din județ și ar trebui să fie mult mai mare”, explică Ovidiu Oniga, un pacient operat la cap.
Nemulțumirea pacienților nu are însă rezolvare. De mai bine de patru ani, cele 14 paturi ale compartimetului de Neurochirurgie sînt insuficiente, iar singura variantă de extindere este mult prea scumpă. „Cereri de mărire a capacității compartimentului am făcut la Ministerul Sănătății de mai multe ori, dar pentru extinderea sa avem nevoie în primul rînd de spațiu. Singura variantă posibilă, aceea de mutare a secției de Chirurgie Infantilă în spitalul de copii, este și foarte costisitoare, pentru că impune investiții de 700.000 de dolari pentru amenajarea unor lifturi speciale și a sălilor de operație. Pentru că Pediatria nu are acești bani, Chirurgia Infantilă nu poate fi mutată, iar compartimentul de Neurochirurgie nu poate fi extins”, ne-a declarat doctorul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean. Prins între aprobări de la minister și lipsă de fonduri pentru extinderi de clădiri, spitalul devine din ce în ce mai neîncăpător pentru bolnavii din tot județul. Statul cîte doi în pat nu le este străin nici pacienților din secțiile de Cardiologie și Gastroenterologie. Pentru că mai mereu numărul de paturi din aceste secții este mai mic decît numărul bolnavilor care au nevoie neapărată de spitalizare, saloanele acestora sînt pline pînă la refuz, încălcînd astfel cele mai elementare norme sanitare. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns