Directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”, Ovidiu Gabor, și Tomas Patell, reprezentantul firmei americane Martin Lockheed, au semnat la București un acord pentru realizarea sistemului informațional decizional integrat la nivelul întregii țări pentru controlul automat, avertizarea și prognoza al dezastrelor hidrologice (DESWAT – DEStructive Water – Abatement and Control). Valoarea proiectului este de 46 milioane de dolari, împrumutul fiind acordat pe o perioadă de zece ani, cu dobînzi avantajoase.
Lucrările pentru realizarea sistemului informațional decizional integrat se vor derula pe parcursul a patru ani, începînd din 2004, și vor demara cu Bazinul Someșului, urmînd să continue, apoi, în toate celelalte bazine din țară.
România a fost afectată în ultimul deceniu de fenomene hidrologice extreme, de inundații pe un fond de secetă severă, precum și de poluări accidentale. În contextul în care pagubele produse de acestea generează pierderi anuale de ordinul milioanelor de dolari, investițiile în sensul reducerii acestor pagube constituie o prioritate a politicii și strategiei Romaniei în domeniu. Ele țin seama de recomandările Directivei Parlamentului și Consiliului Europei privind stabilirea cadrului pentru acțiunea comunității pentru domeniul politicii apei.
În conformitate cu strategia în domeniul gospodăririi apelor, sistemul DESWAT pentru prevenirea și reducerea efectelor dezastrelor (inundații, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcții hidrotehnice, poluării accidentale ale cursurilor de apă cu substanțe periculoase) reprezintă o investiție strategică. Ea este determinată pe de o parte de poziția geografică, România fiind traversată de cursuri de apa cu traseu transfrontalier și, pe de alta parte, de angajamentele internaționale asumate de țara noastră (acorduri bi și multilaterale, convenții internaționale etc).
Realizarea proiectului DESWAT va permite acoperirea unei game largi de aplicații, cu evidente avantaje economice: anticiparea producerii viiturilor și a zonelor posibil a fi inundate; anticiparea dispersiei poluanților chimici în mediul acvatic; anticiparea producerii unor debite minime severe care ar afecta serviciile de alimentare cu apă; anticiparea debitelor și volumelor extreme pentru buna gospodărire a marilor acumulări; controlul poluării termice; controlul modului de distribuire a resurselor de apă; aplicații comerciale (hărți cu zonele inundate, hărți cu risc mare la inundații, secare sau debite minime severe, poluare, servicii telefonice, televiziune) care vor aduce profit prin tarifele percepute atît Institutului de Meteorologie și Hidrologie, cît și Administrației Naționale Apele Române.
Lockheed Martin este firma care oferă, la ora actuală o experiență importantă în domeniul integrării de sisteme, avînd și avantajul cunoașterii în detaliu a sistemului de alertarea fenomenelor meteorologice periculoase – SIMIN, fiind implementatorul lui în România. La cererea părții române, firma Lockheed Martin a evaluat tehnic și financiar proiectul DESWAT, manifestîndu-și de asemenea și disponibilitatea găsirii finanțării acestuia. Pentru acoperirea investiției la nivelul României, studiul de fezabilitate a fost realizat de firme de prestigiu americane (DAI și Burgess & Niples), beneficiind de fonduri USAID și USTDA, iar EximBank ofera garanția necesară accesării unui împrumut în condiții deosebit de avantajoase.
Lasă un răspuns