• cele mai mari șanse să fie angajate le au fetele • cunoașterea limbii engleze este o condiție obligatorie pentru cei care vor să vadă lumea și să cîștige bani • nu se cere experiență în domeniu, aplicanții fiind școlarizați de angajatori în țară sau direct pe vas
Mihai Gheorghe are 27 de ani, este necăsătorit și lucrează ca agent de vînzări la o firmă din Bacău. Deși pînă acum nu a mai plecat niciodată din țară, Mihai încearcă de mai bine de trei ani să părărească România, pentru a-și face un rost în viață. „Cu banii pe care-i cîștig trăiesc de azi pe mîine și nu-mi pot cumpăra o casă. Și pînă acum am vrut să plec, dar nu am găsit nici o oportunitate să merg cu contract de muncă legal. Am aflat de selecția pentru vasele de croazieră și nu am stat deloc pe gînduri. Pot să cîștig bani și să văd lumea întreagă, adică să-mi îndeplinesc două dintre visele mele: să călătoresc și să cîștig bani”, ne-a declarat Mihai, pe care ieri l-am întîlnit la selecția organizată în Bacău de una dintre puținele agenții specializate din România în acest domeniu de activitate.
Tinerii băcăuani au acum posibilitatea să colinde lumea și să cîștige și bani frumoși. Agenția Job Selection din Brașov, care recrutează personal pentru vase de croazieră de lux, a organizat ieri, la sediul Centrului de Formare Profesională din Bacău, preselecție în vederea recrutării de tineri care să se angajeze pe vase de croazieră. „Pînă în urmă cu puțin timp, noi nu prea am exploatat această zonă a țării. Organizam preselecții în special în zona Ardealului și în București, însă am descoperit că aici sînt oameni cu potențial, care pot face față cerințelor de pe vas”, spune Carmen Szasz, managerul Agenției Job Selection din Brașov, care s-a aflat pentru a treia oară în Bacău.
Interesul tinerilor băcăuani pentru această preselecție a fost deosebit de mare, la interviu prezentîndu-se nu mai puțin de 70 de persoane. „Ani la rînd, companiile au recrutat mai mult băieți, însă acum a venit rîndul fetelor să plece. Companiile cu care lucrăm noi solicită în proporție de 90 la sută personal feminin”, le-a explicat participanților reprezentantul firmei brașovene. Posturile pe care tinerii pot lucra pe vasele de croazieră sînt diverse, de la ajutor de ospătar, la barman, cameriste, ghid, recepționer, bucătar, personal de întreținere, croitori și chiar gestionari. Alții pot fi angajați în cazinourile de pe vas, ori ca hostess, fotografi, recepționeri, vînzatori și florărese. Condiția obligatorie pentru a fi recrutat este ca cel interesat să vorbească fluent limba engleză. „Nu e nevoie de o specializare a aplicanților în domeniul în care vor să lucreze. Companiile își școlarizează personalul fie direct pe vas, fie organizează training-uri în țară. Cei care sînt interesați să lucreze pe vas trebuie să fie, însă, persoane foarte puternice, pentru că altfel nu pot face față. Criteriile psihologice sînt, de asemenea, foarte importante”, a explicat Carmen Szasz.
Preselecția organizată ieri în Bacău de Job Selection este doar o primă etapă din pașii pe care solicitanții trebuie să-i facă pentru a ajunge să lucreze pe vase de croazieră. Dacă n-au fost convingători sau mai trebuie să-și perfecționeze cunoștințele de limba engleză, solicitanții pot fi reprogramați la interviuri. În momentul în care agenția de preselecție consideră că aspiranții la un job pe vasele de croazieră fac față meseriilor, ei sînt intervievați direct de reprezentanții companiilor navale cu care societatea de aici are încheiate contracte. „Aplicanții care au trecut primul interviu rămîn în baza noastră de date și pot fi contactați în momentul în care se fac recrutări. Cei care nu au venit la preselecție se pot programa telefonic pentru interviu. Angajările se fac tot anul, nu există un sezon anume în care recrutările merg mai bine”, a mai spus managerul de la Job Selection. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns