• legea le permite unităților militare să ia mîncarea de la firme de catering, dacă astfel se reduc cheltuielile • comandații unităților spun că ideea nu-i rea deloc, dar se tem că nu vor avea mereu la timp banii necesari pentru decontarea serviciilor • mîncarea făcută de alții i-ar scăpa pe soldați de făcut serviciu la bucătărie
Tinerii care își efectuează stagiul obligatoriu de pregătire în unitățile militare nu vor mai fi obligați să își pregătească mîncarea de zi cu zi în bucătăriile cazărmilor. În loc să se mai spetească să curețe cartofi și ceapă, militarii ar putea fi folosiți strict pentru serviciul militar, iar hrana să le fie adusă, în sistem catering, de la firme specializate în domeniu. În prezent, aproximativ patru la sută din personalul din unitățile militare se ocupă doar de aprovizionarea cu hrană. Pe lîngă avantajul că militarii ar putea fi folosiți strict pentru activitățile miliatare, intră în calcul și avantajul financiar, deoarece primirea hranei în sistem catering ar fi ceva mai ieftină.
Actele normative care lasă la liberă alegere modul de asigurare a hranei a intrat de curînd în vigoare. Singurul lucru de care militarii trebuie să țină cont este să se încadreze în limita plafonului caloric și a structurii normelor de hrană la care au dreptul. „Sînt unități în care se cumpără totul, nu avem gospodării anexe și atunci trecerea la un astfel de sistem ar fi binevenită. În felul acesta am scăpa de grija aprovizionării, de costurile contractelor de achiziții pentru fiecare produs și, în plus, de grija derulării contractelor cu furnizorii”, ne-a declarat colonelul Nicolaie Rugină, comandantul Comandamentului Teritorial de Jandarmi.
Principala problemă care s-ar putea ivi în derularea unui contract de catering ar fi aceea a alocării la timp a banilor pentru plata serviciilor oferite. „Dacă banii vor veni la timp, nu vor fi probleme. În momentul de față, valoarea normei de hrană pentru un militar este de 2,5 milioane de lei pe lună. Vă dați seama că suma cu care vine o firmă de acest gen este destul de mare și, în situația în care nu am putea s-o plătim la timp, ar intra în faliment, pentru că este vorba de sute de milioane de lei numai pentru noi, jandarmii. Noi le punem la dispoziție spațiile contra cost, firma vine cu personalul propriu, pregătește mîncarea și o servește, iar noi îi plătim pentru aceste servicii. Bineînțeles că firma trebuie să țină cont de reglementările noastre în vigoare privind numărul de calorii, valoarea calorică a alimentelor și toate celelalte”, a mai spus Rugină. Deocamdată, toate aprovizionarea de iarnă este încheiată, jandarmii avînd în beciuri ceapă, fasole uscată, conserve de legume, cartofi, gem, murături și, cît de curînd, varză murată. Așa că, cel puțin în cazul lor, măcar pentru iarna care vine, pregătirea hranei pentru soldați se va face ca și pînă acum. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns