• popririle asupra conturilor bancare sînt de cele mai multe ori tardive • conducerea Finanțelor acuză băncile că nu comunică în timp util deschiderile și închiderile de conturi
Foarte puțini dintre restanțierii la bugetul de stat își achită de bună voie datoriile, iar fiscul este nevoit de cele mai multe ori să apeleze la executări silite. Chiar și în acest caz, încasările sînt departe de volumul total al datoriilor restante. Cezar Marariu, directorul executiv adjunct al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, a anunțat că „prin modalități de executare silită sau somații s-au încasat 856 de miliarde de lei”. Suma pare mare dar, raportat la datoriile totale de peste 15.430 de miliarde de lei, acumulate la nivel de județ, suma abia depășește cinci procente din restanțe. Pentru comparație, restanțele de peste 15.000 de miliarde de lei echivalează cu bugetul pe 30 de ani al județului Bacău.
Din alt punct de vedere, cele 856 de miliarde sînt semnificative, deoarece reprezintă 22 la sută din veniturile totale colectate de DGFP în acest an. Potrivit lui Marariu, încasarea silită a banilor pentru bugetul de stat se lovește de foarte multe piedici, între care una dintre cele mai importante este birocrația în relația Fiscului cu alte instituții, în special cu băncile. „Executarea silită a conturilor bancare este destul de greu de realizat, pentru că, în majoritatea cazurilor, băncile nu anunță închiderea conturilor”, a explicat Cezar Marariu. Legislația în vigoare obligă băncile să anunțe deschiderea și închiderea conturilor agenților economici, dar executarea silită este greoaie, chiar și dacă se respectă procedurile. Maricel Radu, purtător de cuvînt al DGFP, spune că poate dura și cîteva zile proprirea banilor dintr-un cont, din cauză că toată corespondența cu băncile se poartă prin intermediul poștei. De asemenea, închiderea și deschiderea de conturi este anunțată de către sucursalele bancare prin intermediul centralelor băncilor. Totul este dublat de faptul că „există o tendință a restanțierilor de a fugi de plata datoriilor fiscale”. În practică, după toată procedura birocratică de executare, inspectorii fiscali ajung să facă executarea silită a conturilor abia după ce depozitele bancare au fost lichidate de către firmele cu datorii. O altă cauză a eficienței reduse a executărilor silite este că, în general, bunurile sechestrate și scoase la vînzare nu își găsesc cumpărători. „De exemplu, sîntem în imposibilitatea de valorificare a sechestrelor mai ales în cazul bunurilor cu valori mari – hale de producție etc. – ca în cazurile firmelor Tehnocin, Mecon și Elbac”, a declarat directorul Marariu.
Somația îi sperie, uneori, pe datornici
Ineficiența executărilor silite este pusă în evidență și de faptul că 808 miliarde de lei, din cele 856 încasate prin această procedură, au fost plătite de către datornici după ce au fost somați. Dintre firmele care au „percutat” la procedura somației, conducerea Finanțelor a enumerat Semrom Moldova – 4 miliarde de lei, TMUCB Filiala Bacău – 2 miliarde de lei, Conimob – 2 miliarde de lei. Din sechestrele instituite pe bunuri mobile la aproape 160 de contribuabili, s-a recuperat la bugetul de stat numai suma de cinci miliarde de lei. Din popririle asupra conturilor datornicilor, DGFP a reușit să încaseze 49 de miliarde de lei de la Uton Onești, Sofert Bacău, Rafo Onești, Rafinăria Dărmănești, Carom Onești etc. Cezar Marariu a spus că se va încerca în continuare diminuarea restanțelor la bugetul de stat, prin valorificarea bunurilor sub sechestru și identificarea conturilor bancare ale debitorilor, nedeclarate la fisc, și blocarea acestora.
Din totalul celor 536 de datornici la bugetul de stat, doar trei firme și-au achitat integral datoriile: SC Spedition UMB SRL Podu Turcului, SC Transporturi Rutiere Onești și SC Eurisco SRL Bacău. Cele trei firme nu fac parte dintre marii datornici, ci aveau restanțe de cîte 2-3 milioane de lei. Marii datornici nu plătesc decît forțați de fisc, dar nici așa plățile către stat nu sînt pe măsura datoriilor. (Florin POPESCU)
Situația obligațiilor la bugetul de stat
Contribuabili Număr Sume (miliarde lei) %
-mari 26 14.929 97
-mici ^ mijlocii 510 502 3
Total 536 15.431 100
Lasă un răspuns