Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina
Sfîntul Ciprian a trăit pe vremea împăratului Dioclețian, fiind originar din Cartagina. Încă din tinerețe, a fost dornic de învățătură. Avea o familie înstărită și a putut colinda cele mai vestite școli ale filosofiei și vrăjitoriei din vremea sa: Atena, Egiptul, Caldeea și India. Astfel, a pătruns toate tainele magiei și ale citirii în stele. A dobîndit o mare faimă printre păgîni. Era căutat pentru nelegiuitele lui îndeletniciri păgînești, dar mai ales pentru dușmănia lui față de creștini, pe care îi batjocurea pretutindeni. Ciprian a ajuns să fie considerat unul dintre cei mai iscusiți filosofi și un vrăjitor de temut.
Tot în acea vreme, în Antiohia trăia o fecioară creștină, numită Iustina, care s-a născut din părinți păgîni. A auzit vorbindu-se de Hristos și a cercetat pe ascuns adunările creștinilor. Astfel a reușit să aducă la dreapta credință toată familia ei. În scurt timp, s-a dus vestea despre viața ei curată și, totodată, despre frumusețea ei. Un tînăr grec, Aglaid, s-a îndrăgostit de ea și cînd a văzut că i s-a împotrivit, a alergat la Ciprian. Sigur pe puterile sale magice, Ciprian a trimis de trei ori cele mai puternice vrăji către Iustina, însă nu a izbutit nimic. Fecioara a rămas nestrămutată în hotărîrea ei de a rămîne mireasa lui Hristos. Cînd a văzut neputința meșteșugului pentru care muncise zeci de ani, Ciprian a împărțit averea sa săracilor și a ars toate cărțile de vrăjitorie. Apoi s-a botezat în numele Sfintei Treimi. Toată viața, de aici înainte, și-a închinat-o slujirii lui Hristos. Mai tîrziu, a fost făcut episcop în Cartagina.
Pe vremea prigoanei lui Dioclețian, atît Ciprian, cît și Iustina au fost prinși și bătuți pînă la moarte. Pentru că au continuat să creadă în Iisus Hristos și au scăpat nevătămați, au fost trimiși în Nicomidia, înaintea împăratului, și li s-au tăiat capetele.
Sinaxar romano – catolic
Pomenirea Sfinților Îngeri Păzitori
Pentru noi, oamenii, îngerii sînt mesagerii prin care Dumnezeu ne comunică adesea adevărul său, comuncînd sufletului nostru lumina interioară a cuvîntului divin. Ei sînt în același timp păzitorii sufletelor noastre și ne acordă ajutorul lor pentru desăvîrșirea vieții spirituale și dobîndirea mîntuirii veșnice. Îngerii sînt martorii nevăzuți ai gîndurilor noastre, bune sau rele, cunoscute sau necunoscute de cei din jur. Un mare predicator și teolog spunea că „ei îi oferă lui Dumnezeu faptele noastre bune, adună cu grijă chiar dorințele noastre, îl roagă pe Dumnezeu să țină seama chiar de gîndurile noastre. Să ne simțim fericiți că avem prieteni atît de credincioși, care ne iubesc și ne doresc binele. Biserica, pe baza afirmațiilor Domnului nostru Iisus Hristos ne învață că orice creștin în momentul Botezului este încredințat de Dumnezeu unui înger, căruia i se dă misiunea de a-l păzi și a-l conduce pe calea binelui, a-i insufla gînduri și sentimente nobile, a-l sprijini în tot ceea ce întreprinde spre slava lui Dumnezeu și binele aproapelui. Noul Testament amintește prezența îngerilor în legătură cu întruparea și nașterea Domnului Iisus Hristos, apoi la ispitirea lui Iisus și în grădina Măslinilor. Îngerii sînt arătați ca martori ai învierii lui Iisus; ei au luat parte la primele evenimente din viața Bisericii, i-au ajutat pe apostoli și au transmis diferite mesaje din partea lui Dumnezeu. Îngerii vor face ultimele pregătiri pentru Judecata Universală, vor executa sentința despărțindu-i pe cei condamnați de cei aleși, vor forma coroana luminoasă a lui Hristos biruitor. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns