• fostul FPP II Moldova a încasat banii pe acțiunile Ispat Sidex
• firma poate dispune cum vrea de lichidități
După mulți ani de blocadă, Societatea de Investiții Financiare Moldova intră direct, în nume propriu, pe piața plamentelor financiar-bancare. Faptul are două cauze: deblocarea conturilor și vînzarea acțiunilor Ispat Sidex Galați, care au și fost încasați. Astfel, fostul Fond al Proprietății Private II Moldova își diversifică posibilitățile de a fructifica toate oportunitățile, atît pe piața de capital, cît și pe cea financiar-bancară.
SIF Moldova a obținut peste 741 de miliarde de lei într-o singură tranzacție
Recent, SIF Moldova a subscris în cadrul ofertei publice făcute de acționarul majoritar al Ispat Sidex Galați, LNM Holdings. Fostul FPP II a vîndut, practic, toate cele aproape 53 de milioane de acțiuni pe care le avea la combinatul gălățean, la prețul de 14.000 de lei/acțiune. Vînzarea acestui pachet a avut o istorie zbuciumată. Între proprietarii combinatului și SIF s-au înregistrat în permanență tensiuni, întrucît gigantul de investiții dorea să i se respecte calitatea de proprietar semnificativ. În momentul în care LNM Holdings a decis să lanseze o ofertă de preluare a acțiunilor rămase la alți acționari, SIF Moldova a reacționat, cerînd auditarea prețului, pe motiv că este prea mic. După mai multe discuții, un audit independent a stabilit prețul la 14.000 de lei/acțiune. O astfel de valoare era departe de valoarea nominală, dar mai mult de atît nu se putea. Totuși, nici proprietarii Sidex nu au renunțat la posibilitatea de a mai ciupi ceva din preț, mergînd inițial numai pînă la 10.000 de lei/acțiune. Dar SIF-ul s-a ținut tare. Așa că, în final, LNM Holdings a ridicat prețul, iar SIF Moldova a subscris în ofertă. Atitudinea dîrză a fostului FPP II i-a adus în conturi peste 200 de miliarde de lei în plus numai din diferența dintre cele două prețuri. Valoarea totală a tranzacției este de peste 741 de miliarde de lei, bani care au și fost virați zilele trecute în conturile proprii ale firmei. Conturi care acum sînt libere pentru orice tranzacție. Surse din cadrul SIF ne-au încredințat că tranzacția cu acțiunile Ispat Sidex este profitabilă atît prin efectele asupra activului net, cît și ca disponibil în lichidități pentru diverse alte activități.
SIF Moldova poate dispune direct de propriile lichidități
Suma obținută în aceste tranzacții poate fi folosită acum la operațiuni pe toate piețele, fie de capital, fie cea financiară, fie la bănci. În prezent, SIF-ul a ajuns la acorduri de deblocare a conturilor atît cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, cît și cu lichidatorii Bankcoop. Plățile către RVA și PMG București au ajuns la 3,5 milioane de dolari, dar restul plăților se va face eșalonat. Deblocarea conturilor are în acest context două semnificații. Pe de o parte, SIF-ul își va transfera plasamentele ajunse la scadență și lichiditățile în propriile conturi. Pe de altă parte, firma poate plasa lichiditățile cum dorește și nu prin intermediari. Din cauza popririi conturilor, aceste operațiuni trebuiau făcute prin alte modalități. Cele mai vizibile efecte vor fi la activele financiare. Acum, SIF Moldova poate juca în nume propriu pe piața titlurilor de stat, a certificatelor de trezorerie, a împrumuturilor de pe piața interbancară etc. Dar vor exista efecte și asupra activității pe piața bancară sau chiar de capital. Deși achiziția și vînzarea de acțiuni se face numai prin intermediul societăților de servicii de investiții financiare, ordinele pot fi date direct, fără teama blocării banilor. Este cert că în firmă bate un vînt de destindere, iar efectele sînt așteptate în curînd. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns