Spațiile de joacă pentru copii sînt locuri unde elevii și copiii de grădiniță își petrec o bună parte din timpul liber. Supravegheați sau nu de părinți, copii se aruncă în leagăne și tobogane fără să se gîndească vreo clipă că li se poate întîmpla ceva. Într-o țară normală și civilizată, cei mici chiar sînt în siguranță. La ei, leagănele sînt construite din materiale nu foarte sofisticate, dar rezistente, care asigură siguranța în exploatare. Sînt ecologice și, lucrul cel mai important, realizate într-un context general agreabil pentru copii. Toți cei care se ocupă de amenajarea unor astfel de spații au în vedere ca în timpul pe care și-l petrec jucîndu-se aici să își dezvolte imaginația și aptitudinile fizice și de comunicare. În plus, toate jocurile construite special pentru ei trebuie să răspundă dorinței lor de competiție și nevoii de explorare și de recreere. Pentru copii din Occident căsuțele de pitici viu și frumos colorate, navetele spațiale făcute să îi poarte acolo unde doar cu gîndul pot îndrăzni să ajungă nu sînt doar lucruri văzute în cărțile de povești. Ei au privilegiul să le atingă, să le mîngîie și să se joace cu ele în parcurile de joacă amenajate special pentru cei mici.
La noi, locurile de joacă sînt un real pericol
Pentru mulți dintre copii noștri vor mai trece ani mulți pînă să aibă parte de asemenea lucruri firești. Cu cheltuieli de zeci de miliarde de lei, au început totuși să se construiască în ultima vreme și la noi spații pentru copii oarecum asemănătoare cu cele din țări aflate mai spre vestul Europei. Este cazul noului „Divertis Parc”, un spațiu de joacă pentru care municipalitatea a cheltuit mai bine de șase miliarde de lei. Ieri, la o zi după inaugurare, părculețul era plin de părinți și copii. Fără să se gîndească prea mult, bucuroși că au unde să zburde în aer liber, copii s-au aruncat în leagăne. Mai dificil a fost pentru părinții care au venit să îi supravegheze. Cînd au dat să se așeze pe o bancă, și-au dat seama că toate sînt așezate cu spatele la leagăne. Așa că au avut de ales: ori nu își scapă nici o clipă din ochi prichindeii și așteaptă în picioare lîngă leagăne pînă își termină jocul, ori merg pe mîna noroclului și îi lasă să zburde, în speranța că nu li se va întîmpla nimic. Majoritatea părinților care erau ieri în parc a făcut alegerea: pe bănci nu stăteau decît mămicile de bebeluși, care nu își scăpau din ochi mititeii din cărucioare. Restul părinților și bunicilor erau cu toții în picioare lîngă leagăne sau tobogane. Înainte de a se deschide oficial „Divertis Parc”, o mămică care nu a fost chiar atît de prudentă a avut nenorocul să își dea seama pe pielea ei ce înseamnă să nu-ți supraveghezi copilul. Puțin a lipsit ca micuțul ei, de aproape trei ani, să nu pățească o nenorocire după ce a căzut dintr-un leagăn. Dus de urgență la spital, medicii nu au știut să spună cine a avut mai multă parte de noroc: mămica sau copilul. Spre norocul său, copilul nu a avut nevoie decît de cîteva îngrijiri medicale, după care a fost externat. În tot acest timp, femeia a fost la un pas de infarct.
Cine își asumă răspunderea în caz de accident?
Viceprimarul Dragoș Benea este de părere că lucrurile trebuie nuanțate. „Nu poți lăsa un copil mic nesupravegheat, chiar dacă știi că este într-un spațiu de joacă. În schimb, accidente se pot întîmpla chiar și sub ochii părinților. Dacă se întîmplă ca accidentul să aibă consecințe grave, automat se demarează o anchetă care poate stabili cui anume i se poate atribui vina. În cazul în care se demonstrează că, să spunem, leagănul în care s-a jucat copilul are un defect de fabricație, atunci răspunzător este fie producătorul, fie administratorul parcului”, explică viceprimarul Benea. „În Occident, spune și arhitectul municipiului Bacău, Silvian Cortez, sînt avocați specializați pe tot felul de cazuri. Au ajuns să aibă o asemenea abilitate, încît dacă cineva pățește un accident casnic, să spunem, pot să scoată vinovat un producător de gresie că este prea alunecoasă sau orice altceva de acest gen. Sînt convins că același lucru se întîmplă și în cazul accidentelor petrecute în spațiile de joacă ale copiilor. Un vinovat este găsit întotdeauna. Noi nu am ajuns încă pînă aici, însă cel mai prudent cred că ar fi ca părinții să nu își scape din ochi copii”.
Leagănele arată bine cîteva luni. Apoi, totul este lăsat la voia întîmplării.
Arhitectul șef al municipiului Bacău mai spune că , în ultimii ani, au început să apară reglementări din ce în ce mai stricte în privința modului în care trebuie construite instalațiile de joacă pentru copii. „Nu este îngrădită imaginația producătorului, însă elementele de siguranță sînt absolut obligatorii. Toboganele, de exemplu, sînt prevăzute cu armături și au mai multe elemente de sprijin, astfel încît să nu fie posibilă răsturnarea, rolele orizontale sînt ridicate la o înălțime calculată în funcție de vîrstele copilului, așa încît să se poată urca singur pe scaune și să nu se lovească în timpul rotirii. În plus, falansterele (leagănele dispuse în interiorul unor cercuri verticale) trebuie să fie prevăzute de fiecare dată cu lanțuri sau bare de siguranță”, explică arhitectul Cortez. Mai mult, viceprimarul Benea susține că în toate spațiile de joacă pentru copii care s-au dat în funcțiune în ultima vreme, instalațiile de agrement au avut avizul ISCIR. „Există, într-adevăr, o serie de prescripții tehnice adoptate la sfîrșitul lunii martie a acestui an, care trebuie respectate de orice instalație de agrement amplasată într-un spațiu de joacă pentru copii”, ne asigură și Olimpiu Pușcaș, directorul ISCIR Bacău. Nimeni nu contestă că așa stau lucrurile în toate noile spații de agrement din oraș. Lucrurile se păstrează, însă, așa numai în primele luni de la darea în folosință. În lipsa cuiva care să mai înlocuiască un șurub, să mai pună o piuliță sau să mai ungă o osie cu vaselină, leagănele de pe la noi încep după cîtva timp să scîrție, scăunelele din plastic dispar, rolele se înclină într-o parte sau în alta. Ieri după amiază, în Parcul Cancicov, cîțiva puști de vreo zece ani se dădeau în picioare pe caruselul din parc. Nu erau însoțiți de părinți, iar dacă se întîmpla ceva cu ei, nu se știe cine și-ar fi asumat răspunderea să îi ducă la spital. În mod sigur, cei care administrează acest spațiu ar fi putut fi trași la răspundere destul de ușor. Leagănul respectiv nu mai are de mult lanțuri de siguranță și, spre deosebire de noul „Divertis Parc”, unde tot timpul există un gardian care supraveghează zona, în părculețul copiilor din Parcul Cancicov nu se afla nimeni. E și acesta un loc de joacă, aflat, desigur, tot în grija administrației locale. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns