Primarul din Bîrsănești își bate joc de oameni
• el a dat de curînd un ordin prin care le interzice țăranilor care sînt proprietari de păduri să taie și să care lemne în alte zile decît sîmbătă și duminică • cel care a încălcat ordinul a fost chiar primarul, care a cărat o mare de lemne cînd a avut nevoie, dar nu vineri și sîmbătă • acum primarul spune că a greșit și că oamenii trebuie să-l ierte, fiindcă face asta din inconștiență
Comuna Bîrsănești pare să fie, de ceva vreme, locul unde toate se întîmplă dincolo de mersul firesc al lucrurilor. Drumurile se asfaltează în doar cîteva zile după ce preț de ani buni oamenii au înotat în mocirlă și noroi, proprietarii se trezesc peste noapte cu ogoarele arate fără să li se ceară măcar un leu pentru asta, iar la serbările cîmpenești vin tot felul de oameni să le dea sătenilor de mîncare și de băut gratis. Toate aceste lucruri s-au întîmplat cu aproape un an în urmă, cînd liderii partidului de guvernămînt ar fi fost în stare să își dea și cămașa de pe ei numai ca reprezentantul lor să cîștige alegerile. Și a cîștigat. Oricît au părut de nefirești, toate minunile făcute de PSD și candidatul lui, Ilie Mihai, i-au prins pe oameni.
După ce s-a văzut primar, Ilie Mihai s-a așezat sănătos recent cîștigat, și-a suflecat mînecile și s-a pus pe treabă. În cei aproape 14 ani trecuți de la Revoluție, românii s-au obișnuit ca toate problemele să le fie rezolvate în preajma alegerilor, după care elanul autorităților intră într-o binemeritată vacanță. Nu de tot, ci pînă în preajma viitoarelor alegeri, cînd o iau din nou de la capăt. În mod normal, ciudățeniile de la Bîrsănești ar fi trebuit să se oprească imediat după alegeri. Că nu s-a întîmplat tocmai așa aveau să ne povestească oamenii din comună. Ce-i drept, drumurile nu se mai asfaltează peste noapte și nici ogoarele nu li se mai ară gratis și fără știrea lor. În schimb, în dorința de a-i convinge pe oameni că au făcut o bună alegere, Ilie Mihai s-a apucat să semneze tot felul de decizii menite să îi pună la respect pe consăteni. Așa, ca să știe lumea cine-i primar în comună.
Una din ultimele decizii semnate de Ilie Mihai este de-a dreptul aberantă. Dacă pînă acum, după ce își obțineau aprobarea de la Ocolul Silvic, proprietarii de păduri puteau intra oricînd pe proprietatea lor și să taie lemnele însemnate de brigadier, acum tăiatul lemnelor se face cu program. Chiar dacă sînt proprietari, oamenii pot intra să taie lemne din pădure doar vinerea și sîmbăta. „Știu eu de ce?! Așa o fi vrut dom’ primar să aleagă zilele astea”, trage concluzii Traian Pușcaș, un bărbat de 79 de ani, care locuiește exact lîngă primărie. Bătrînul ne mai spune că stă de cîteva săptămîni cu aprobarea în buzunar și nu apucă să își aducă lemnele acasă. „Ocolul Silvic mi-a aprobat să tai șase metri cubi de lemn de la mine din pădure. Cred că din cinci șase copaci fac cei șase metri cubi de lemn. De prin septembrie mă chinui să-mi aduc lemnele acasă, că acuși vine iarna și îngheț de frig lîngă sobă.
Da’ nu pot, domniță! Cînd mă duc la poarta omului cu remorca, îmi zice că nu poate, că are nuș’ ce de adus la sfîrșit de săptămînă. Mi-a promis că îmi vine luni sau marți, da’ atunci i-am zis că nu pot eu, că nu mă lasă dom’ primar. Numai vinerea și sîmbăta. Așa vrea el, ce să-i fac!”, zice nea Traian.
L-am întrebat ce pățește dacă taie și cară lemne în cursul săptămînii, că doar e proprietar. Nici el nu știe. Decizia primarului, afișată într-un timp pe gardurile de prin sat suna cam așa: „Important. Cetățenii care efectuează tăieri de lemne din propria pădure vor efectua această activitate numai în zilele de vineri și sîmbătă. Nerespectarea prevederilor prezentei va fi sancționată conform legii”. Și cum orice ordin trebuie să aibă și o notă de legalitate, primarul și-a mai trecut dedesubt șampila primăriei, după care a semnat. „Care lege? Ce lege mă poate obliga pe mine să nu intru la mine în pădure decît vinerea și sîmbăta”, se arată mirat Neculai Pușcașu, un sătean care habar nu avea pînă acum de ordinul primarului. „Adică eu dacă mă duc acum la mine în pădure și vreau să îmi aduc acasă copacii însemnați, vine dom’ primar cu poliția după mine și mă amendează?”, se întreabă iar Neculai Pușcaș, parcă nevenindu-i să-și creadă urechilor
„Eu dacă greșesc, o fac din inconștiență”
Nici primarul Ilie Mihai pare să nu pună prea mare preț pe ordinul pe care l-a semnat chiar el. Ilie Mihai a recunoscut cu candoare că în ultimele două săptămîni s-a ocupat personal de aducerea a 51 de remorci de lemn direct de la pădure. „Am adus lemnul cu tractoarele gospodarilor din sat. Oamenii au vrut să facă acest gest pentru binele comunei și nu au luat nici un ban. Eu m-am ocupat de tot”, începe să se laude primarul Ilie. „Cum dom’ primar, ați adus lemne din pădure în alte zile în afară de vineri și sîmbătă?”, îl întreb. „Daaaa”, spune mîndru primarul Ilie. Abia cînd a văzut din nou interdicția pe care tot el o semnase, a realizat că l-a cam luat gura pe dinainte. „Nu mai e valabil. Gata, asta a fost mai demult”, spune repede primarul. Dacă pînă atunci era pus pe povestit cîte în lună și-n stele, primarul Ilie își măsoară acum fiecare cuvînt. „Unde scrie de amendă?”, se întreabă primarul în timp ce citește din nou cu mare atenție afișul cu anunțul buclucaș. Se mai linștește apoi și o ia de la capăt cu vorba: „Am greșit, ce să fac! Nu cred eu că se poate face un capăt de țară din asta. N-a fost nimeni amendat pînă acum. În plus, ordinul nu mai e valabil de o lună”, încearcă primarul Ilie să dreagă busuiocul. Mai rău face, pentru că de data asta nu reușește să ne spună dacă i-a înștiințat pe oameni de anularea ordinului cu pricina tot la fel de repede ca atunci cînd l-a semnat. „Știu oamenii și singuri, nu mai trebuie să îi anunț. Eu sînt un primar mai fraged, nu știu dacă mă înțelegeți. Nu am apucat să învăț chiar toate lucrurile. Trebuie să mă înțeleagă lumea. Eu dacă greșesc, o fac din inconștiență”, afirmă Ilie Mihai. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns