• Daniela Busuioc, însoțitor al persoanei cu handicap, a plecat trei luni în Franța • pentru că nu a avut grijă de sora ei în această perioadă, ea nu a primit banii de la primărie • Daniela și-a reluat atribuțiile, dar reprezentanții primăriei nu știu cum să procedeze cu cele trei luni în care însoțitoarea a lipsit
Conducerea Primăriei din Helegiu se află într-o mare dilemă. Gurile rele ale satului au venit să îi informeze pe cei din fruntea satului că o însoțitoare de persoană cu handicap nu își face datoria și că, mai mult, a plecat din țară și a lăsat bolnavul de izbeliște. Daniela Busuioc este însoțitorul personal al surorii ei, Aneta Capătă. Acum cîteva luni, femeia a plecat timp de trei luni în Franța, pentru a-și vedea bărbatul care lucrează acolo. „Vecinii au venit să sesizeze că Daniela Busuioc încasează pe nedrept banii cuveniți ca însoțitor pentru persoana cu handicap. Ei ne-au spus că a plecat în străinătate. Bolnava, în schimb, nu a făcut reclamație la noi cum că a avut de suferit în urma acestei plecări și că nu a fost bine îngrijită. Referentul social a fost la fața locului și a anchetat cazul. Din cercetări a reieșit că Aneta Capăt nu a are de ce se plînge”, ne-a declarat Neculai Neaga, contabilul Primăriei Helegiu.
Daniela Busuioc s-a prezentat la primărie pentru a cere ca banii să nu-i fie acordați pentru lunile cît a lipsit. De aici au început dilemele la Primăria Helegiu. Daniela Busuioc este angajată a instituției cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată de timp și trebuie să aibă grijă opt ore zilnic de sora ei. „Nu știm ce să facem cu lunile cît a lipsit. Banii nu i-am dat, dar cu vechimea în muncă a femeii ce să facem? Am cerut sfatul direcției Județene de Asistență din Bacău și domnișoara Pădureanu ne-a spus să-i desfacem femeii contractul de muncă pe perioada cît a lipsit și apoi să o angajăm din nou. După noul cod al Muncii, altă soluție nu avem. Deocamdată situația este nerezolvată”, ne-a mai spus contabilul Neaga.
Am încercat să vorbim și cu sora angajată de Primăria Helegiu ca însoțitor, dar aceasta era plecată la Onești cu treburi. În schimb, Aneta Capăt, persoana cu handicap aflată în grija ei, nu are nimic să îi reproșeze. „Nu a cerut banii pe lunile cît a fost plecată. Ba, mai mult, ea a plătit o altă soră de-a noastră ca să aibă grijă de mine. Nu mai spun că salariul ei de însoțitor vine mereu cu întîrziere și nu poți conta niciodată pe el. Uneori așteaptă și trei – patru luni pînă își ia banii”, ne-a declarat Aneta Capăt.
Cazul de la Helegiu este singular în județ. Este pentru prima dată cînd o persoană angajată ca însoțitor pleacă în străinătate. În fața unei astfel de situații, legea își dovedește încă o dată lipsurile. Codul Muncii este incapabil să rezolve o astfel de situație. Angajatul trebuie dat afară și apoi reangajat pentru a putea avea continuitate în meseria de însoțitor personal. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns