• rîndurile de mai jos cuprind și un program al întregii vizite
Moaștele Sfîntului Mare Mucenic Dimitrie, izvorîtorul de mir, unul dintre cei mai iubiți și mai cinstiți sfinți din Biserica Ortdoxă, vor fi aduse astăzi la biserica „Sfîntul Dumitru” din Bacău. Alături de Sfintele Moaște va sosi la Bacău o delegația alcătuită din înalte fețe bisericești din Grecia, în frunte cu Prea Fericitul Hristodoulos, arhiepiscop al Atenei și Primat al Bisericii Greciei. Din delegația care va însoți membrii Bisericii Elene va mai face parte și Înalt Prea Sfințitul Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, care va oficia mîine și slujba de sfințire a bisericii din cartierul Narcisa.
Vineri, 17 octombrie, la orele 16.30, Prea Fericitul Hristodoulos, însoțit de Înalt Prea Sfințitul Daniel, împreună cu însoțitorii înalților ierarhi, precum și cu Moaștele Sfîntului Dimitrie Izvorîtorul de Mir, vor sosi la Bacău. Primirea va fi în preajma bisericii „Sfîntul Dimitrie” (Narcisa) din Bacău. În prezența autorităților județene și locale, o gardă militară va prezenta onorul înalților oaspeți. În jurul orelor 17.00, sfintele Moaște vor fi depuse în spațiul special amenajat pentru închinarea credincioșilor, după care oaspeții vor intra în biserica Sfîntului Dimitrie, unde vor avea loc un Te-Deum și scurte alocuțiuni.
La orele 18.00, înalții ierarhi vor participa la ceremonia de deschidere a cursurilor universitare de la Universitatea „George Bacovia” din Bacău. Cu acest prilej, va fi decernat titlul de Membru de Onoare al Comunității Academice a Universității „George Bacovia” Prea Fericitului Hristodoulos. Manifestările religioase vor continua sîmbătă, 18 octombrie, la orele 9.30, cînd va începe slujba de sfințire a altarului bisericii „Sfîntul Dimitrie” de către Prea Fericitul Hristodoulos al Atenei și Înalt Prea Sfințitul Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La orele 10.00, ierarhii vor oficia Sfînta Liturghie, la care vor participa 40 de preoți și diaconi. Cuvîntul de învățătură va fi rostit de Prea Fericitul Hristodoulos. În jurul orelor 15.00, un sobor de preoți și călugări va însoți în procesiune Sfintele Moaște de la biserica „Sfîntul Dimitrie” la Aeroportul Internațional Bacău.
Cine a fost Sfîntul Mucenic Dimitrie?
Sfîntul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în secolul al III-lea, pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu. A fost botezat în taină de părinții săi, de frica prigoanelor împotriva creștinilor pornite de cei doi împărați romani. De la o vîrstă fragedă, Dimitrie a cunoscut adevărul credinței creștine. Cînd părinții lui au murit, Dimitrie a rămas singurul moștenitor al averilor. Împăratul Maximian l-a chemat la el și l-a făcut guvernator al Tesalonicului, în locul tatălui său. Mai tîrziu, cînd a aflat că Dimitrie este creștin, Maximian s-a mîniat foarte tare și a poruncit ca în fiecare cetate să fie aduse jertfe idolilor. Atunci, împăratul a putut vedea cu proprii-i ochi că Dimitrie este creștin și defaimă închinarea păgînă. Așa că a poruncit să-l închidă în temniță, după care a trimis ostași să-l străpungă cu sulița. Așa a murit Sfîntul Dimitrie. Moaștele lui au devenit făcătoare de minuni și ajutor pentru cei bolnavi. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns