Nu mai puțin de 40.000 de hectare de pădure s-au reîntors la vechii proprietari din județul Bacău numai în ultimele două luni. Aplicarea Legii fondului funciar și Legii nr. 1 /2002 s-a materializat în ultima vreme în retrocedări masive de fond forestier. Cele mai mari suprafețe care au ajuns înapoi la cei care au demonstrat cu acte că au drept de proprietate sînt pe raza ocoalelor silvice Agăș și Moinești. „În timp, oamenii noștri s-au rodat, așa că lucrurile merg ceva mai ușor chiar și acolo unde este de făcut balanța între terenurile agricole și cele forestiere. În acest moment, am ajuns la zi, adică punem în practică imediat hotărîrile de validare a retrocedărilor luate de comisia județeană de aplicare a legilor fondului funciar”, a spus inginerul-șef al Direcției Silvice Bacău, Goerge Brăiescu.
Faptul că oamenii au intrat în posesia pădurilor îndelung reclamate nu înseamnă că problemele legate de furturile de lemn s-au rezolvat. Noțiunea de exploatare în regim silvic este în multe cazuri neînțeleasă, iar cei care o cunosc fie nu au bani să o aplice, fie nu au chef. Drept urmare, o parte din suprafețe au fost deja rase, adică arborii au fost tăiați la grămadă.
În plus, hoții de lemn s-au specializat, preferă să acționeze pe suprafețele care știu că aparțin celor în vîrstă sau care sînt din alte localități. Iar paza pădurilor private este tot o problemă a proprietarului. „S-a vorbit la un moment dat ca noi să preluăm paza acestor păduri, dar nu am primit nimic în acest sens. Oricum, avem oameni puțini dacă s-ar pune problema în acest fel. Și așa noi am redus personalul tocmai din cauza retrocedărilor. Da, putem asigura paza, dar pe bază de contract, nu gratuit”, a mai spus inginerul-șef al instituției. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns