Săptămîna precedentă a fost marcată de turbulențe atît la Bursa de Valori, cît și pe piața RASDAQ. Acțiunile băcăuane au avut evoluții contradictorii, ca și alte societăți de interes. Unele au înregistrat oscilații în prețuri, altele au scăzut masiv, iar volumele tranzacțiilor au urmat aceleași curbe în zig-zag.
Acțiunile SIF Moldova au urcat nesigur la Bursă
Dintre acțiunile firmelor băcăuane cotate, doar SIF Moldova a avut o evoluție ascendentă, dar numai în prima parte a săptămînii încheiate. Prețurile de tranzacționare au urcat pînă la 2.800 de lei – la o valoare nominală de 1.000 de lei, adică numai 100 de lei/acțiune față de maximele precedente. Este, totuși, cel mai mare preț din ultima perioadă. Aprecierea acțiunilor SIF 2 se bazează pe rezolvarea unor probleme, fapt certificat și de creșterea semnificativă a volumului de tranzacționare. Au fost zile în care volumul transferurilor a trecut lejer de două milioane de acțiuni pe ședință. A urmat, apoi, o scădere atît la nivel de prețuri, cît și numeric. Tendința a fost însă generală la nivelul SIF-urilor. Motivele țin de focalizarea pe alte acțiuni, precum Banca Română de Dezvoltare sau Banca Transilvania. Menționăm că Aerostar, tranzacționată la categoria a II-a a bursei, a înregistrat, de asemenea, o scădere a prețurilor, dar firma băcăuană de aviație are prețuri care oscilează în jurul valorii de 36.500 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 25.000 de lei. Societatea a avut și zile mai bune, acțiunile sale fiind cotate mult timp la circa 38.000 de lei/acțiune, însă o revenire este posibilă în orice moment, întrucît firma are deja un bun renume chiar și în tranzacțiile bursiere. Pe de altă parte, un preț bun este oferit pentru acțiunile Uton Onești. Deși soarta ei s-a clarificat prin cumpărarea de către Grupul Tender, prețul de achiziție este de 45.000 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 25.000 de lei.
Acțiunile Rafo și Subex s-au prăbușit
Celalte acțiuni ale firmelor băcăuane au înregistrat evoluții mai puțin îmbucurătoare. Abia reintrodusă la tranzacționare, Rafo a căzut la 5.000 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 25.000 de lei. După privatizare, firma nu a fost creditată cu cprețuri prea mari, dar după publicarea datoriilor imense pe care le are față de bugetul de stat, cel al asigurărilor sociale, de sănătate și alți creditori, încrederea în aceste acțiuni s-a redus aproape la zero. O curbă negativă a înregistrat și subex, altădată una din firmele băcăuane cele mai tranzacționate pe piața RASDAQ. Acțiunile ei au scăzut suib valoarea nominală de 1.000 de lei, după mulți ani în care cel mai mic preț a fost de 1.200 de lei/acțiune.
Un alt fenomen negativ este dispariția din tranzacții a societății diana Forest. Deși în acest caz motivul este altul – lansarea unei oferte publice de preluare a acțiunilor în vederea declarării ca firmă de tip închis -, societatea de prelucrare a lemnului era una din cele reprezentative pe piața RASDAQ. Să mai notăm faptul că în tranzațiile acestei săptămîni au apărut și acțiuni Luceafărul, fostă Meta-Tex combac. Acestea s-au transferat însă în număr mic, la 12.500 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 25.000 de lei. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns