„Dacă plec, în cinci zile clubul dispare!”
• afirmă Dorin Arădăvoaicei, director al Sport Club Municipal Bacău, cel care mai spune că este blestemat să cîștige • pe de altă parte, șeful clubului vrea să-și încununeze cariera cu o teză de doctorat care să poarte numele «Sportul în România, o nevertebrată» • tot el spune că, dacă nu va reuși premierea sportivilor pînă pe 15 noiembrie, își va da demisia
Născut acum 62 de ani, ” în timpul bombardamentelor”, Dorin Arădăvoaicei, fost președinte și actual director al SCM Bacău, spune că în copilărie se refugia în beci, la Sibiu, ca să scape de moarte. Nostalgic, cînd își aduce aminte de „puritatea și curățenia sufletească a țăranului”, Arădăvoaicei nu știe nici acum dacă este născut pe 29 sau pe 30 noiembrie 1941. Se încurcă și cînd îl întrebi despre anul nașterii. Se autocaracterizează: „Am o singură superstiție în viață, vorba lui Pereteatcu (n.r. antrenor de atletism la SCM Bacău), sînt blestemat să cîștig”.
Este un personaj extrem de volubil și de activ. Are o scriere caligrafică, se pricepe la toate sporturile, este zbir cu subordonații și organizează conferințe de presă săptămînale care au loc lunar sau atunci cînd sînt evenimente deosebit de importante. Preocupat de treburile de la club, încadrat de maldărul de documente, dosare și albume pe care le lucrează cu o migală demnă de invidiat, iese la rampă, chiar nervos, ori de cîte ori este călcat pe bătături, cînd este afectată imaginea sa de director sau imaginea clubului. Viața directorului SCM Bacău este una agitată și aproape de loc casnică. Șapte zile pe săptămînă el este de găsit oriunde în altă parte decît acasă. Dacă nu este la sală sau pe terenurile sportive, în delegație, la întruniri ale federațiilor și MTS-ului sau la concursuri, este cu siguranță la club. Acolo își petrece aproximativ 10-12 ore pe zi, făcînd analize, întocmind cu meticulozitate dosare și clasamente, pentru care are un adevărat cult, sau aranjîndu-și vitrinele cu trofee. Nu de puține ori a fost dat de exemplu altor șefi de club din țară pentru rigurozitatea cu care întocmește actele, programele de competiții etc. Este înconjurat de un maldăr de dosare, programări, evidențe, fotografii care, mai ales în orele după amiezii, sînt înșirate peste tot. În această ipostază l-am găsit și cînd am făcut documentarea pentru acest articol.
A trimis antrenorii în concediu
Nu cu mult timp în urmă, Dorin Arădăvoaicei a convocat la sediul Sport Club Municipal Bacău pe toți antrenorii de la club care se aflau la momentul acela în oraș sau în apropiere. Directorului SCM i-a venit această idee la foarte scurt timp de la întoarcerea de la finalele Campionatului Național de Atletism. Este cunoscut că șeful de la SCM nu mai vrea participări și „clasări” în competiții interne și internaționale, ci doar medalii. Nemulțumirile lui Arădăvoaicei vizavi de unele „contraperformanțe” ale sportivilor legitimați la clubul pe care îl păstorește l-au dus de decizia de a face oleacă de ordine în ograda proprie. „I-am chemat (n.n., pe antrenori), în primul rînd, ca să discutăm modul în care au fost folosite fondurile. Am ajuns la părerea că banii se cheltuie și fără folos și sînt hotărît să opresc această tendință. Nu vreau să tai în carne vie așa, din prima, dar o voi face. Ne vom despărți de antrenorii și de sportivii care nu fac față cerințelor de la club. Nu vreau să mai aud de locul al 18-lea, de clasări între primii 50 sau 100. Cei care sînt în stare să aducă medalii vor rămîne, ceilalți nu. Repet, ne vom despărți de antrenorii și sportivii care nu satisfac cerințele, care nu-și fac treaba. Am contract și cu Primăria și cu Ministerul Sporturilor și trebuie să justific banii pe care îi cheltui. Este un impas din care trebuie să ieșim și asta nu se poate face fără a lua măsuri, chiar radicale. Mediocritatea nu mai încape la noi”, a afirmat Arădăvoaicei, care, între timp, s-a ținut de promisiune în cazul unor sportivi sau antrenori.
Atac în forță al Doinei Melinte, secondată de Agache și Pintilie
În timpul unei ședințe a secției de atletism, care a avut loc cu mai bine de o săptămînă în urmă, Arădăvoaicei a fost atacat direct de către Doina Melinte (director al Direcției pentru Sport a Județului Bacău): „Eu cred că sînt puțini 23 de atleți la acest club. La Craiova sau Iași sînt mai mulți. Nu critic și consider că antrenorii și atleții au tras cît au putut de ei. Au fost și neajunsuri. Cine promite că face un lucru, să-l și facă! Mă refer la domnul Arădăvoaicei. Dacă le-a spus sportivilor că iau banii pe 12, atunci pe 12 să fie!”. La rîndul său, antrenorul emerit Teodoru Agache, coordonatorul lotului național de aruncări lungi, a afirmat: „Rezultatele pe care le-au obținut în acest an atleții de la club sînt bune și foarte bune. Eu sînt mulțumit de realizările elevilor mei. Din păcate, realitatea este cruntă. Obiectivele au fost, în ultimii ani, din ce în ce mai mari, iar banii și celelalte condiții din ce în ce mai mici. La condițiile asigurate de club, federație, la lotul național etc. eu consider că rezultatele sînt excelente. Voi repeta la infinit că nu avem tot ce ne trebuie pentru a ne pregăti. Mă uit la ce se întîmplă în Bacău. Parcă sîntem blestemați. Nu avem pistă, nu avem sectoare de pregătire la sărituri, etc.”. Un alt atac a venit din partea antrenoarei Viorica Pintilie: „Totuși, noi, profesorii și antrenorii, avem de tras. Mai mult decît noi, copiii care vor să facă și fac atletism au de suferit. Copiii sînt cei mai necăjiți, cel puțin cei la care mă refer eu. Larisa Arcip mai are patru frați. Ea locuiește la mine de cînd era în clasa a IV-a. I-am plătit și pantofii, ăia care au cuie și se folosesc la alergări, din salariul meu. Mi s-a spus că vor fi «acoperiți» din bugetul… Mi se pare normal ca sportivii să plece acolo unde primesc banii la timp”.
Enervat de spusele fostei mari campioane, Arădăvoaicei a ripostat vehement, Doina Melinte hotărînd să părăsească sala, decizie asupra căreia a revenit.
SCM va participa cu 12 sportivi la Olimpiadă
Arădăvoaicei este convins că imaginea care i s-a facut atît lui, cît și clubului este deformată. Înainte de a veni cu replica și de a pune lucrurile la punct, argumentate pe baza datelor trecute în zecile sale de dosare și statitistici, a ținut să facă o introducere, domeniu în care este specialist. Din aceasta a reieșit că 2003 a fost anul preolimpic cel mai reușit din istoria SCM. De regulă, anii preolimpici sînt încărcați de competiții internaționale, cele mai multe constituind criterii de calificare la Jocurile Olimpice. Un sportiv cu pretenții trebuie să fie la zi cu indicii de bază, atît pe plan competițional, cît și în ce privește starea sănătății. La acest capitol cel mai bine au ieșit atleții. Alții mai au de tras pentru obținerea calificării la Olimpiadă. „Am pus pe primul plan, cum era și normal, participarea la Jocurile Olimpice de la Atena. Au mai rămas cîteva domenii în care treburile sînt neclare. Deocamdată, certitudinile se numesc Mihaela Melinte, Sergiu Ursu, Eusebiu Diaconu, Monica Roșu, Simona Păduraru, Cornel Ardeleanu, Alina Rîpanu. Vrem să ajungem la 12 pentru că avem încă o pleiadă de candidați cu șanse mari, precum Lorena Stancu, Mariana Solomon, Constantin Popovici, Viorel Simion, Florin Avramescu, Marius Marcu, Constantin Bejenaru, Bogdan Dobrescu, Adrian Alexandru, Florin Avramescu. Puține orașe din lume s-ar putea mîndri cu o asemenea participare. Oricum, în țară ar fi recordul provinciei”, a afirmat, plin de încredere, Arădăvoaicei.
„Nici un sportiv din România nu este susținut ca la mine”
Rare au fost cazurile cînd Arădăvoaicei a considerat că dreptatea nu este întotdeauna de partea sa. Nici disputa sa cu Doina Melinte sau cu antrenorii, cînd lui Arădăvoaicei i-a sărit țandăra, nu a făcut excepție. Totuși, directorul SCM a recunoscut că este mai impulsiv din fire, afirmînd în același timp că este un luptător și că nu acceptă ca blazonul să-i fie terfelit: „Doina mi-a reproșat că sînt prea puțini sportivi la secția de atletism. Ei bine, numărul de sportivi de la mine reprezintă un cumul de vîrfuri, dar care reflectă cît de extinsă este baza. Eu am mărit-o. Doar de la Roman am trei sportivi de foarte mare perspectivă. Eu aș vrea să îi iau de aici, nu de la 45 de kilometri distanță. Eficacitatea reprezintă barometrul care ne arată cum stăm. Din 24 de sportivi, 23 au medalii. Am 12 la loturile naționale și 6 la lotul olimpic. Eu ofer ciurul prin care trec toți, ăsta e rolul meu de manager, inclusiv în cazul dublei legitimări. Cei de la Dinamo au dat afară peste 30 de atleți. I-aș fi luat pe Simon, Iagăr sau Grasu, dar ei nu reprezintă nimic pentru Bacău. Melinte, Ursu, Solomon, Rîpanu da, pentru că sînt moldoveni. Fiecare dintre atleți, plus antrenorii, și-a primit drepturile. Pintilie vine și spune că nu mă țin de cuvînt. A primit 147 de milioane, cel puțin. Cît a primit de la Vaslui, acolo unde eleva sa Arcip are cealaltă legitimare? Oricum, Arcip are obligativitatea de a rămîne la SCM după terminarea junioratului. Noi oferim antrenorilor posibilitatea de a se ocupa, remunerat, de pregătirea sportivului pînă la terminarea activității acestuia. Nici un sportiv din România nu este susținut ca la mine. În medie, cei cu rezultate primesc, doar pentru medaliile din țară, 60-70 de milioane de lei pe an. Alții iau și peste sută. Doar în 2002 fondul de premiere a fost de 3,2 miliarde de lei”.
„Dacă plec, în cinci zile clubul dispare!”
Fără prea multă modestie, ba dimpotrivă, Arădăvoaicei afirmă că este stăpîn pe meseria de conducător de club ca nimeni altul. Își aduce aminte cu drag de drumul anevoios parcurs de la locul al 129-lea în țară pînă la primul, pe care o consideră proba vieții. De asemenea, povestește că aprecierile cele mai frumoase le-a primit din partea cluburilor rivale la supremație, Steaua și Dinamo. Apoi, se aprinde: „Eu sînt managerul acestui club și eu fac rost de bani. Dacă voi pleca, se va demonstra că în cinci zile clubul dispare. În 16 ani, de cînd sînt șeful acestui club, n-am fost dator față de nici un sportiv și față de nici un antrenor. Am trecut dincolo de baricadă pentru că această muncă mi-a dat satisfacție și am arătat că și într-un oraș ca Bacăul se realizează lucruri deosebite. Rămîne ca oamenii să te înțeleagă și să te sprijine. Altfel, poți fi oricînd socotit un manager prost, un neprofesionist. Dacă m-am înscris la doctorat nu am făcut-o pentru titluri universitare și nici ca să îmbogățesc pe alții. Vreau ca drumul meu și munca mea, cu obstacole depășite, cu nerealizări, cu soluții să fie încununată, în final, de teza «Sportul în România, o nevertebrată», în care explic cum se poate ajunge la «sportul în România, o activitate plină de speranță și succes. Sportul mi-a oferit șansa, între altele, ca la sfîrșitul carierei să pot scrie un roman al vieții mele legate de el. Poate și beletristică sau cărți de călătorii. Oricum, vreau să scriu o carte închinată clubului, care să marcheze trecerea mea prin timp și spațiu. Dacă ne-am gîndi că sîntem efemeri am fi mai buni și mai atenți cu cei din jur”.
A luat atitudine vehementă față de Prosport
Anul trecut, boxul băcăuan a atins un vîrf al reușitelor, reușind să se impună în țară la campionatele naționale de la toate categoriile de vîrstă, seniori, tineret, juniori și cadeți. Arădăvoaicei a fost profund nemulțumit de felul în care, la un moment dat, cotidianul central Prosport a reflectat performanțele pugiliștilor de la Perla Box – SCM Bacău: „Au dat, foarte pe scurt, doar rezultatele partidelor finale, fără a menționa măcar de unde provin sportivii. I-am depășit și pe cei de la Dinamo și nu s-a scris nici un rînd. În consecință, am trimis pe adresa ziarului o notă de protest vizavi de atitudinea pe care o manifestă față de clubul nostru. Ce se mai vrea oare? La gimnastică am ieșit foarte bine anul acesta, la lupte iarăși am demonstrat că sîntem tari, la înot și sărituri în apă nici nu mai vorbesc. Nu știu dacă vor publica depeșa noastră și nu vom face un capăt de țară în cazul în care nu vom fi luați în seamă. Faptul că am recurs la acest gest nu poate fi considerat atlfel decît o reacție firească a noastră”.
A refuzat postul de vicepreședinte al FR Lupte
Dorin Arădăvoaicei, director al Sport Club Municipal Bacău, s-a aflat în Statele Unite în calitate de șef al delegației române de gimnastică participantă la campionatul Mondial de la Anaheim. Impulsiv și agitat, dar în primul rînd naționalist, deși spune că prin vene îi curge și sînge sîrbesc, Arădăvoaicei a făcut constant galerie echipelor, feminină și masculină, ale României. În timpul concursului feminin pe echipe el a fost surprins de camerele de vederi fluturînd energic tricolorul și încurajînd echipa națională.
Dorin Arădăvoaicei a avut ocazia de a deveni vicepreședinte la Federația Română de Lupte, membru al căreia este și la a cărei întrunire se va afla astăzi, 29 octombrie. Posibilitatea s-a ivit la Adunarea Generală a forului amintit, una care a avut loc în urmă cu șapte luni, pe 11 martie 2003, la Academia Națională pentru Educație Fizică și Sport din București. Pentru ocuparea postului de vicepreședinte al Federației Române de Lupte, rămas vacant ca urmare a trecerii în neființă a lui Ion Dragomir, au candidat Dorin Arădăvoaicei, Ion Draica (fost campion mondial, fost președinte al FRL) și Constantin Iancu. „Am cedat în favoarea lui Draica și m-am retras din competiția pentru funcția de vicepreședinte. Draica are în spate mai multă experiență decît mine în acest domeniu și, în consecință, am preferat să fiu doar membru în Biroul Federal, deși ajunsesem la balotaj. Postul a fost ocupat, în cele din urmă, de un necunoscut, Constantin Iancu. Oricum, funcția presupunea și umblătură după sponsori, dar am destule probleme în acest sens la club”.
„Dosar” lui Țiriac
SCM Bacău a organizat, în acest an, două competiții de mare anvergură, turneul de tenis de cîmp de 10 mii de dolari din cadrul circuitului Romania F1 Futures și finalele Campionatului Național de Gimnastică ale maeștrilor. Ion Țiriac, președintele Comitetului Olimpic Român, i-a solicitat lui Dorin Arădăvoaicei, directorul SCM Bacău, să-i pună la dispoziție o documentație referitoare la aceste două evenimente. Migălos, cum este, Arădăvoaicei a alcătuit și trimis lui Ion Țiriac un dosar în care sînt incluse toate articolele din presa locală despre turneul de tenis și despre „naționalele” de gimnastică. Era și dator, de vreme ce Țiriac i-a pus la dispoziție terenul de la Măgura, unde se preconizează crearea unui centru olimpic sportiv, despre care directorul scriitor spune că ar acoperi foarte multe probleme dintre cele cu care se confruntă clubul. Acesta, anume centrul sportiv, se dorește a fi unul în care să se facă și cercetare, să fie „laborator de mari campioni din care să rezulte eliminarea relelor și a proastelor influențe, bazat pe punerea la curent cu ceea ce este mai nou în tehnica modernă, în confort și ambient. Odată îndeplinite aceste condiții va fi mai mare dragul să lucrezi. Trebuie să existe și motivație morală și motivație materială. Dacă a doua nu se ridică la nivelul pretențiilor, apare dezertarea. Cea internă presupune, drept consecință, transformarea sportivului în funcționar. Nu mai există determinarea necesară pentru ca sportivul să ajungă în frunte. Măsurile primare, condiții absolut necesare pentru îndeplinirea celor de mai sus, ar fi asigurarea unui sprijin lunar de 1,5 pînă la 5 milioane de lei, funcție de performanțe, hrană și cazare la standarde europene, verificate, și școală, un alt element deosebit de important. De aceea este necesar ca sportivii de performanță să trăiască într-un campus în care să beneficieze de toate cele înainte menționate, inclusiv mijloace de refacere, cabinet medical ultramodern, psiholog, farmacie etc.”.
Geometria în plan și în spațiu
Din ce în ce mai des, Arădăvoaicei afirmă cu tărie că succesul în sport se bazează pe un triunghi și că sportivii trebuie incluși într-un sistem piramidal. Triunghiul ar fi compus din bază materială bună, specialiști și selecție, toate într-o continuă interdependență. „Conducătorii de club, autoritățile locale, sponsorii sînt cei care trebuie să aibă grijă de acest triunghi, prin intermediul unor verigi care să-i lege de fenomenul sportiv. Managerul să-și facă treaba, administratorul să fie foarte bine informat asupra calității materialelor de concurs necesare performanței, iar specialistul să aibă în jurul său o echipă din care să nu lipsească medicul, psihologul nutriționistul etc. Specialiștii pe care îi oferă Facultatea de Educație Fizică și Sport nu țin cont de necesitățile, potențialul sportiv și de baza materială pe care le are urbea. Spre exemplu, în Bacău nu ar fi existat sărituri în apă sau înot dacă nu exista bazin. Nu poți scoate hainele de pe tine dacă nu ai altele. Mă deranjează mult și felul în care fac studenții practică, una care nu este axată pe elementele cu care se confruntă antrenorii. Acestora le trebuie dezvoltați ochii cu care să vadă campuionul în copilul pe care l-a selecționat. Este necesar un studiu asupra profilului campionului, așa cum se întîmplă prin alte părți. Eu, club, îmi aleg specialiștii funcție de cele de mai înainte. Reclam și lipsa de articulare a sistemului, activitatea de performanță a cluburilor sportive școlare și modurile în care acestea reușesc să asigure eșalonul imediat următor. În afară de aceasta, majoritatea cluburilor își doresc ca sportivii să fie preluați de la CSȘ-uri fără efort material. Este o problemă locală. Toate secțiile cluburilor trebuie să aibă corespondente și la juniori. Noi avem 14 secții, CSȘ nu are. Continuitatea este primordială. S-a pus problema să nu existe club școlar în țară fără secții de atletism și gimnastică. Ar fi o chestie reușită”.
„Îmi dau demisia dacă nu reușesc să fac premierile pînă pe 15 noiembrie”
Conform declarațiilor directorului SCM, fondul de premii al sportivilor de la club care s-au remarcat a fost de 3,2 miliarde de lei, din care 412 milioane au venit de la MTS, actuala Angenție Națională de Sport. Același personaj susține că premiile în bani pe 2003 au fost acordate în proporție de peste 50 la sută, grație sprijinului primit de la Dumitru Sechelariu, președintele de onoare al clubului. Pînă acum a fost virat, de la Primărie și Consiliul Local, un miliard de lei și au mai fost promiși încă 800 de milioane. Astfel, în ce privește bilanțul contabil, boxul este declarat ca acoperit, pînă la această oră, cu mențiunea că mai sînt de disputat două competiții majore, naționalele de seniori și tineret. La atletism sînt restanțe pentru performanțele de la concursurile din aer liber, tineret și juniori, ca și la concursurile internaționale. La lupte sînt plătite „naționalele” și au mai rămas „mondialele”, la gimnstică este plătit tot, la fel ca la natație, cu excepția campionatelor naționale de juniori III. Săritorii au luat bani pentru concursurile în bazin, dar nu și pentru cele în aer liber. Restanțele persistă la modelism, judo și haltere. Cît privește contribuția primăriei, consiliului local sau a celui județean la sprijinirea prin bani domeniu care a făcut ca Bacăul să fie cunoscut în lume, nu este nimic anormal. Recunoaște și Arădăvoaicei că „mai devreme sau mai tîrziu, Sport Club Municipal Bacău va deveni clubul municipalității, finanțat de autoritățile locale. Ar trebui să se țină cont de tradiție, de posibilitățile de selecție, de zona geografică. În Moldova se potrivesc atletismul, gimnastica, boxul, atletismul, luptele etc. Nu mai intru în amănunte. Promit însă că, dacă pînă pe 15 noiembrie nu îi voi premia pe cei care au luat medalii, îmi voi da demisia, ca să nu mai fie discuții pe această temă”. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns