Pomenirea Sfinților Stahie, Amplie, Urban, Aristobul, Nareis și Apelie
Cei șase Sfinți Apostoli sînt întîlniți pentru prima dată în Sfînta Scriptură, lucrînd împreună cu marele Apostol Pavel, la întemeirea Bisericii din Roma. În Tradiția Bisericii, îi găsim ca făcînd parte din cei 70 de apostoli ai Domnului, de care amintește în Evanghelia sa Sfîntul Luca. Ei sînt pomeniți nu doar pentru osteneala din timpul vieții Domnului pe pămînt, cît mai ales pentru lupta de a duce mai departe lucrarea Bisericii lui Hristos, cu fapta, cu vorba, cu minunile și cu sîngele lor.
Sfîntul Stahie a fost pus episcop în Bizanț de însuși Apostol Andrei și a zidit, la Arghiropol, o biserică. A murit după 16 ani de episcopat.
Amplie și Urban au fost puși episcopi tot de Sfîntul Andrei. Amplie la Diospolis, iar Urban în Macedonia. Nu după mult timp au fost omorîți de păgîni pentru mărturisirea lui Hristos. Sfîntul Narcis a fost pus episcop în Atena, Sfîntul Apelie, în Iraclia, iar Sfîntul Aristobul, în Britania. Și aceștia au murit slujindu-l pe Hristos.
Sinaxar romano – catolic
Pomenirea Sfîntului Petronius
Sfîntul Petronius a fost al optulea episcop al bisericii din Bologna și a păstorit între anii 431 și 450. Un contemporan al său l-a asemănat cu Sfinții Vasile cel Mare, Ambrozie, Ilariu și Paulin de Nola. Petronius se trăgea dintr-o familie nobilă și a trecut prin toate treptele magistraturii civile, îndeplinind diverse misiuni în părțile Galiei. În urma unor profunde transformări sufletești, a părăsit activitatea civilă și s-a dedicat slujirii lui Dumnezeu în rîndul clerului. Pentru calitățile sale excepționale, el a fost sfințit preot de episcopul de Milano, în anul 431. Primit cu mult entuziasm de bolognezi, episcopul Petronius a inițiat și condus lucrările de refacere a orașului, distrus de împărat. Din venerație față de locurile sfinte, unde Hristos a pătimit și a murit, neobositul păstor a voit ca un întreg cartier să fie rezidit, reproducînd întocmai planul străzilor și edificiilor din Ierusalim. Zelul și înțelepciunea arătate la reclădirea materială și spirituală a cetății i-au adus titlul de al doilea întemeietor al orașului Bologna și venerația veacurilor. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns