• proiectul prevede înființarea unei singure astfel de famacii în județ, lucru ce înseamnă că handicapații vor fi puși pe drumuri • conducerea DJAS și CJAS speră că acest proiect nu va fi pus în practică în acest mod
Persoanele cu handicap din județul nostru vor beneficia, în curînd, de farmacii tip economat. Prin acestea se vrea să se ușureze achiziționarea de medicamente specifice afecțiunilor lor la prețuri scăzute. Pînă la sfîrșitul acestui an, în toate județele din țară vor trebui înființate astfel de farmacii. Înființarea noilor farmacii, așa cum prevede proiectul de la București, nu ar veni nici pe departe în sprijinul handicapaților. Din contra, îi va obliga pe aceștia să parcurgă kilometri întregi lună de lună pentru a intra în posesia medicametelor. „Eu cred că soluția actuală pe care am stabilit-o cu cei de la Casa de Sănătate este una bună. În farmacii se eliberează medicamente cu prioritate pentru aceste persoane și nu văd rostul unei singure farmacii pe județ, unde să vină atîția kilometri o persoană cu handicap din Ghimeș, spre exemplu”, ne-a declarat Rodica Pădureanu, director la Direcția Județeană de Asistență Socială (DJAS) din Bacău. În județul nostru sînt peste 10.000 de persoane cu handicap, din care 86% nu sînt instituționalizate.
Handicapații vor putea găsi medicamentele gratuite de care au nevoie și proteze acreditate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și de Comisia superioară de expertiză a persoanelor cu handicap.
Ideea înființării farmaciilor economat pare a-și avea rădăcinile într-o mai veche inițiativă a Casei Asigurărilor de Sănătate. Acum cîteva luni, la o întîlnire avută la Slănic Moldova cu secretarul de stat Luminița Gheorghiu, s-a prezentat varianta prin care se încerca crearea unor astfel de farmacii pentru categoriile speciale de bolnavi, cum ar fi cei cu transplanturi, sau bolnavii psihic. „Practic, am fixat pentru aceștia anumite farmacii cu putere financiară care să le onoreze lunar medicamentele, fără ca ei să mai fie nevoiți să meargă de la o farmacie la alta în căutarea tratamentelor. Pornind de la acest experiment făcut la Bacău, secretarul de stat din Ministerul Sănătății a spus că nu ar fi rea ideea și pentru persoanele cu handicap”, ne-a declarat Oana Chelaru, președintele Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS). Șefa CAS spune că nici la această variantă propusă de oficialii din Ministerul Sănătății nu este sceptică, dar măsura ar putea isca nemulțumiri, atît în rîndul farmaciștilor, cît și printre bolnavi. „Am totuși o rezervă vizavi de această măsură, deși îmi convine să existe o categorie de bolnavi care să își poată primi medicamentele. În primul rînd, este vorba despre farmaciști, cărora nu le va conveni ca doar cîțiva dintre ei să elibereze rețete pentru persoanele cu handicap, iar alții nu. În plus, cred că ar trebui să se înființeze o farmacie în Bacău și mai multe puncte în județ, pentru ca aceste persoane să își procure medicamentația dintr-o localitate proximă și să nu fie nevoite să vină lunar în Bacău”, a mai precizat Oana Chelaru. Conducerea DJAS Bacău a trimis o adresă Casei de Sănătate prin care solicită acesteia să expună acestă problemă la București, dar deocamdată nu s-a primit din capitală un răspuns. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns