Conform primelor concluzii statistice ale recensămîntului populației din luna martie a.c., populația țării a scăzut cu peste un milion de persoane în numai un deceniu. Cum văd concitadinii noștri această problemă și ce rezolvare propun puteți citi în rîndurile ce urmează:
Mihaela Rusu, 33 de ani, studentă: „Această situație are un impact negativ asupra populației în general, dar pentru stimularea creșterii sporului demografic în primul rînd e nevoie de un nivel de viață ridicat prin care populația sa-și permită întreținerea unei familii mai numeroase, posibilitatea de a naște și crește copii în condiții decente de viață”.
Maria Cojocaru, 45 de ani, casnică: „Părerea mea este că dacă ar fi condiții de viață mai bune atunci și numărul populației ar fi mai ridicat, o viață măcar decentă ar da posibilități mai mari tinerelor familii”.
Antoaneta Tănase, 49 de ani, economist: „Știm cu toții că această situație se datorează în primul rînd natalității scăzute și unui ridicat grad de mortalitate infantilă, toate acestea sînt cauzate în mare parte de un nivel de trai mult prea scăzut. Incertitudinea zilei de mîine îi face în mare parte pe tinerii noștri să plece din țară. Poate alocarea unor fonduri mult mai mari pentru educație, și nu în ultrimul rînd sănătate, ar reduce poate efectele negative ale acestei situații”.
Constantin Mătăsaru, 26 de ani, curier: „Viața este prea grea ca să poți face și întreține un copil într-un standard normal de viață. Scădrea prețurilor, creșterea salariilor, implicit a puterii de cumpărare, ar avea poate un impact pozitiv asupra acestei situații îngrijorătoare”. (A. T.)
Lasă un răspuns