• Dan Urse, unul dintre asociații lui Fănel Păvălache, și-a depus oferta de preluare a administrării judiciare a rafinăriei Dărmănești • în prezent rafinăria are deja numit un administrator judiciar dar, după toate aparențele, adunarea creditorilor va cere schimbarea lui
Dan Urse, asociat în firma de administrare și lichidare judiciară Consulting Mileniul 3 cu Fănel Păvălache, consilierul din Secretariatul General al Guvernului (SGG) arestat pentru o șpagă de patru milioane de dolari, a depus ofertă de preluare a administrării judiciare a Rafinăriei Dărmănești. Oferta este depusă în numele firmei Mira Consulting, cunoscută băcăuanilor din procesul de faliment al societății Bere Lichior Mărgineni, unde a figurat o perioadă ca administrator judiciar. În datele de la Registrul Comerțului, Dan Urse figurează ca acționar majoritar al Mira Consulting din București, firmă care a depus în consorțiu cu firma Moore Stapehns RVA SA București o ofertă de preluare a administrării judiciare a rafinăriei Dărmănești. Oferta a fost depusă în cursul acestei săptămîni, în condițiile în care Rafinăria Dărmănești are deja de mai bine de trei săptămîni un administrator judiciar, Profesional Tenarus din Onești. Cele două firme din București își arată disponibilitatea de a prelua administrarea rafinăriei și își trec în portofoliu acțiuni similare la societăți destul de cunoscute datorită căderilor de răsunet în care au fost implicate de-a lungul timpului: Bankoop, Banca Internațională a Religiilor, Banca Albina, Romcereal, Banca Dacia Felix din Cluj sau Rompetrol Distribution SRL.
Mira Consulting are ca acționar principal o persoană fizică, Dan Urse, care deține pachetul de 51% dintre acțiuni, și o persoană juridică, Management System SA, cu restul acțiunilor. Dan Urse, un lichidator destul de cunoscut în București, era pe 25 iunie 2003, asociat într-o altă firmă, Consulting Mileniul 3, cu nu mai puțin celebrul Fănel Păvălache, arestat de procurorii PNA pentru trafic de influență, tot într-un proces de lichidare. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Dan Urse conduce, alături de doi asociați, Fănel Păvălache și Vasile Vasiliu, firma “Consulting Mileniul 3” SRL. Cel de-al doilea asociat al firmei Mira Consulting este Management System, ai cărei acționari sînt mai multe firme care aparțin SIF Muntenia: Grupul financiar Muntenia SA, Muntenia Consult SRL, Muntenia Administrator SA, Muntenia Trading SA și C.E.S.P. Muntenia SA. Dintre acestea se remarcă Grupul Financiar Muntenia SA, unde la Registrul Comerțului, administrator și președinte figurează fostul ministru de finanțe țărănist Ulm Spineanu.
În ceea ce privește firma Moore Stephens RVA, fostă Reconversie și Valorificare Active, din 1998 pînă în acest an cînd a aderat la firma internațională Moore Stephens Ltd, acționarii sînt Călin Andrei Zamfirescu, Arin Octav Stănescu, Stan Tîrnoveanu, Roland Bernard și Jean Louis Roba, cetățeni belgieni.
Mira Consulting a fost pentru scurt timp și administratorul judiciar al Bere Lichior Mărgineni
Societatea Mira Consulting a fost numită ca administrator judiciar al Bere Lichior Mărgineni pe 23 iunie 2003. Firma bucureșteană de reorganizare și lichidare judiciară a fost numită la propunerea Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău și l-a înlocuit pe avocatul băcăuan Vasile Agapie. La acea vreme, cererea de înlocuire a administratorului judiciar înaintată de DGFP a avut suficiente motive ca să-i determine pe judecătorii de la Secția Comercială a Tribunalului să o admită. Printre motivele invocate de finanțiști se numără acela că societatea Bere Lichior Mărgineni este una mare din punct de vedere fiscal, figurînd pe lista Ministerului Finanțelor drept „mare contribuabil”. ” Făcînd corelație între mărimea societății care are un patrimoniu evaluat la zeci de miliarde de lei și sute de angajați și sarcinile ce-i revin administratorului, am ajuns la concluzia că, pentru administrarea acestei societăț, este nevoie de o firmă specializată în acest gen de activitate”, ne-a declarat Petru Hăineală, directorul DGFP.
Un alt motiv invocat de finanțiști a fost acela că Vasile Agapie are practică mai mult de avocat decît de lichidator și că responsabilitățile ca administrator judiciar la Bere Lichior sînt mult prea complexe pentru a fi duse la capăt de avocatul care s-a trecut pe lista lichidatorilor în calitate de persoană fizică. Numai că Agapie nu a renunțat, a făcut recurs, pe care l-a cîștigat la Curtea de Apel în cursul lunii octombrie. Așa că reprezentanților Mira Consulting nu le-a rămas decît să predea documentele și atribuțiile administratorului judiciar inițial, Vasile Agapie. Dan Urse, administratorul Mira Consulting, spune însă că oferta firmei sale de preluare a administrării judiciare a Bere Lichior Mărgineni rămîne valabilă. „Am aflat de starea societății Bere Lichior Mărgineni de la unul dintre avocații acționarilor turci și ne-am depus oferta la dosar. Pînă acum nu am avut treabă în Bacău. Cert este că sîntem cointeresați în continuare de administrarea judiciară a fabricii de bere băcăuane. Am cerut 1.000 de euro salariu, fără alte cheltuieli. Oferta rămîne la dosar pentru că Adunarea Creditorilor va fi cea care va decide ce se întîmplă în continuare. Nu am informații că s-ar cere schimbarea administratorului judiciar și nu am mizat pe asta atunci cînd am spus că oferta rămîne valabilă”, ne-a declarat Dan Urse, pe treptele Tribunalului Bacău, după ce-a avut o întîlnire cu cel care i-a luat locul în administrarea Bere Lichior Mărgineni, avocatul Vasile Agapie. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns