• peste 34 de primării din județ au venit să încheie contracte cu AJOFM Bacău pentru angajarea temporară a șomerilor • în program au fost cuprinși peste 800 de oameni
Primăriile din județ au dat năvală cu listele la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău pentru a-și angaja șomerii în cadrul programului temporar de încadrare a forței de muncă. Nici nu s-a dat bine undă verde programului, că primarii, clienți de anul trecut, au venit cu solicitări pentru șomerii din comună. Aceasta mai ales pentru că Agenția achită pe perioada rece salariu minim pe economie în totalitate șomerului angajat. „Noi nu mai avem bani ca să îi angajăm. Eu chiar am mai scos de la venitul minim garantat și i-am adus aici, pentru că sursa de finanțare e sigură. Inconvenientuul este că le putem încheia contract de muncă doar pînă la 15 decembrie, după cum ne-au spus cei de la șomaj. Dacă la începutul anului viitor vor primi bani, programul se va derula în continuare și îi vom reangaja din nou”, ne-a declarat Iorgu Pușcașu, primarul comunei Corbasca.
În consiliul local din Corbasca s-a votat încadrarea la munci de întreținere a infrastructurii în comună a unui număr de 30 de șomeri. Printre primăriile care au venit imediat cu solicitări și s-au arătat a fi direct interesate de angajarea șomerilor sînt cele din Moinești, Slănic Moldova, Vultureni, Lipova. „Acestea au preferat să angajeze mai mulți șomeri. Programul de ocupare temporară a forței de muncă vizează mai ales încadrarea șomerilor de la țară. Pe perioada iernii noi vom subvenționa fiecare loc de muncă creat pentru șomeri, cu un salariu minim pe economie. Cele 34 de primării au venit cu oferte pentru aproape 800 de persoane. Pentru o parte dintre ele am asigurat locul de muncă pînă la 15 decembrie, iar pentru alții vom continua și pe parcursul anului viitor. Durata contractului de muncă la acest program este de maxim un an”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău.
Primăriile care au încheiat contracte șomerilor au ales realizarea de lucrări și activități de interes local. „În perioada de toamnă-iarnă sînt foarte multe de lucru în comună. Noi am încheiat contracte pentru 165 de săteni care nu aveau un serviciu și nici venituri. Ei vor săpa șanșuri, le vor decolmata pe cele existente, vor ecologiza comuna, vor regulariza canalele și vor da o mînă de ajutor la dezăpezire dacă iarna va veni mai repede. Anul trecut am avut cuprinși în acest program 264 de șomeri”, ne-a spus Niculai Ailinei, primarul comunei Vultureni.
Anul acesta, AJOFM Bacău a avut alocate inițial 20,5 miliarde de lei pentru încadrarea temporară a șomerilor. După rectificarea bugetară, instituția a mai primit cinci miliarde de lei. „Din acești bani, deja am consumat circa 20 de miliarde de lei pentru plata șomerilor”, a mai precizat Octavian Țicău. Anul trecut, prin acest progrm au fost găsite locuri de muncă pentru peste 1.000 de persoane, cifră ce va trebui atinsă și în acest an. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns