• prin noua metodă de înregistrare a arborilor care urmează să fie exploatați se înlătură suspiciunile și din partea silvicultorilor, și din partea agenților economici care au contractat partide pentru exploatare
Silvicultorii băcăuani au ajuns la concluzia că cea mai eficientă metodă de marcare a arborilor care urmează să fie exploatați este cea prin care se aplică plăcuțe dintr-un plastic dur, direct pe trunchiul copacilor care urmează să fie tăiați. Plăcuțele au înscris un număr de ordine și sînt trecute în inventarul Direcției Silvice Bacău, astfel încît se poate spune că instituția își crează o bază de date ca la serviciul de evidență al populației. Doar că aici sînt înregistrați copacii. Întîi a fost un experiment în trei ocoale silvice prin care se urmărea „atît disciplinarea propriilor noștri salariați, cît și a agenților economici care au contractate partide de exploatare”, după cum ne-a precizat Ionel Dumitru, șeful Serviciului de Fond Forestier. Cînd s-a constatat că plăcuțele rezistă și identificarea în teren a trunchiurilor de pădure propuse pentru exploatare se poate face foarte ușor, conducerea Direcției Silvice Bacău a decis să aplice această metodă la toate ocoalele silvice din aria sa de responsabilitate. „Aceste plăcuțe sînt fabricate dintr-un plastic dur și se fixează pe copaci cu ajutorul unor piciorușe. Ele sînt garantate de producător pentru zece ani. Avantajele sînt mult mai mari decît la prima vedere. În primul rînd că dacă se pun astfel de plăcuțe de identificare nu se mai pot folosi ilegal ciocanele de marcat ale angajaților noștri, care nu mai au motiv să aplice ștampilele de pe aceste ciocane pe copacii care urmează să fie tăiați. Apoi, în ceea ce-i privește pe agenții economici se poate face o verificare corectă a numărului de arbori destinați exploatării”, ne-a mai spus Dumitru.
Șeful serviciului de fond forestier a mai relatat că, în trecut, au fost și situații hilare în care cei care numerotau copacii nu știau să numere. „Deseori foloseam și muncitori zilieri pe care îi puneam la numerotat cu vopsea copacii care urmau să facă parte dintr-o partidă propusă pentru exploatare. Nu puține au fost cazurile în care destul de mulți dintre ei nu știau să scrie un număr mai mare decît 100, de exemplu, și de multe ori aveam surpriza să văd că după 99 urma numerotat 10.000 sau chiar mai mult”, ne-a povestit Ionel Dumitru. Acum, după spusele mai marilor Direcției Silvice Bacău, astfel de incidente sînt excluse, iar suspiciunile de ambele părți sînt eliminate. În acest fel și agentul economic are garanția că ceea ce a cumpărat la licitație se poate verifica și pe teren, iar noi sîntem convinși că nu va mai vopsi nimeni niște numere în plus peste ceea ce a cîștigat la licitație”, a mai precizat Dumitru. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns