• deși par două profesii care nu prea au mare lucru în comun, militarii de carieră și avocații spun că sînt la fel de punctuali • un alt lucru care unește cele două categorii sînt infractorii: unii îi prind, alții se chinuie să li se dea drumul
Avocatura și cariera militară sînt două profesii aflate la polul opus. Avocatura, meserie prin definiție liberală, neîngrădită de program sau de prezența la birou și condica de prezență, presupune, în schimb, multă alergătură pe holurile instanțelor și multă vorbă. Adică pledoariile ținute în fața judecătorilor pentru a-și apăra clienții. Ofițerii, în schimb, au program de lucru strict, prezența la birou este obligatorie, iar instrucția pe terenul de antrenament le-a intrat în sînge. Diferența dintre cele două profesii te-ar putea determina să crezi că, la capitolul punctualitate, doar militarii stau bine. În realitate, nu e chiar așa.
Avocații, în ciuda aparențelor de oameni puțin împrăștiați, boemi, sînt destul de punctuali. Cel puțin așa susțin cei pe care i-am întrebat. „Eu sînt un om foarte punctual, pentru că tot programul meu de la serviciu îmi este făcut, ca să spun așa, de modul în care îmi sînt programate dosarele în care sînt angajat ca apărător. Cînd trebuie să plec undeva, fac în așa fel încît să ajung cu cel puțin 2-3 minute înainte. Am învățat lucrul acesta de la niște prieteni, cetățeni străini. Dar, chiar și așa, nu mi-aș fi permis să întîrzii la nici o întîlnire”, ne-a spus avocatul Viorel Apostol. „Eu aplic sintagma aceea potrivit căreia «ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!» Nu-mi place să aștept pe nimeni și de aceea nici eu nu fac pe altul să aștepte. Dar nici profesia nu-mi îngăduie să nu fiu punctual”, ne-a spus și avocatul Mihai Cliveti.
De partea cealaltă, militarii susțin că sînt punctuali prin educație. Mai mult, ei își programează toate întrevederile și-și stabilesc programul de așa natură încît să-și poată atinge obiectivele propuse, nu doar să nu întîrzie. „Eu nu-mi stabilesc niciodată o întîlnire cu cineva cu care am de rezolvat o problemă și apoi să mă scuz peste jumătate de oră că am de făcut altceva. Mai bine amîn, dacă se poate. Dar, în general, îmi fac programul de așa natură încît să mă pot încadra în timp și să ajung la întîlniri cu cinci minute mai devreme, așa cum este politicos. Deși, eu fiind condiționat de bariera de la trecerea de cale ferată de la poliție, se întîmplă uneori să ajung doar cu un minut înainte, nu cu cinci, așa cum ar fi normal”, a precizat colonelul Nicolaie Rugină. Tot la fel de riguros în ceea ce privește punctualitatea se arată și șeful poliției băcăuane. „Nu țin minte să fi întîrziat la serviciu, la vreo activitate sau la vreo festivitate. Educația pe care am primit-o din tinerețe, formația de militar, toate acestea m-au obligat să fiu punctual, lucru care mi-a intrat în sînge și mi se pare atît de obișnuit să fiu prezent la o întîlnire cu cel puțin două, trei minute înainte”, ne-a spus și Vasile Vrabie, inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Poliție Bacău. Deși atît de diferiți în aparență, avocații și ofițerii mai au un punct comun: infractorii. Unii îi prind să-i bage la zdup, ceilalți se zbat să-i scoată basma curată. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns