• de luna aceasta, serviciile medicale din cabinete, farmacii, laboratoare de analize sau spitale se acordă doar pe bază unei plați integrale • băcăuanii care și-au plătit la zi asigurările de sănătate beneficiază de gratuitate, iar cei care au datorii mai vechi de trei luni primesc asistența medicală doar cu banii jos • o bună parte a medicilor de familie au aflat deja că din lista lor de pacienți au picat sute de restanțieri
Singurii băcăuani față de care asigurările de sănătate mai au vreun efect cu începere de la 1 aprilie sînt cei care au plătită la zi contribuția. Potrivit ordonanței 150, cea care de la 1 ianuarie 2003 a înlocuit legea asigurărilor de sănătate, restanțierii cu debite mai mari de trei luni sînt considerați persoane neasigurate, față de care sistemul asigurărilor nu mai are obligații. Practic, salariații unei societăți care nu a mai virat nici un leu de peste un trimestru la Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS) nu vor mai fi consultați și internați gratuit, iar de prescrierea rețetelor compensate și gratuite nici nu mai poate fi vorba. Cu alte cuvinte, neasigurații trebui să scoată bani din buzunar pentru orice serviciu medical solicitat, fie în cabinetul medicului de familie, al specialistului, fie în farmacie sau în laboratorul de analize. Singurele situații în care persoanele care nu și-au plătit asigurările de sănătate primesc totuși servicii medicale gratuite sînt cele ale femeilor însărcinate sau în căutarea unor sfaturi de planing familial, în cazuri de urgență și în boli contagioase. Pentru restul situațiilor, băcăuanii care figurează pe lista neagră a neasiguraților trebuie să scoată bani din buzunar și să plătească integral orice serviciu medical.
Măsura de departajare clară a asiguraților fideli de răii platnici, firească la prima vedere, a creat însă o învălmășeală în care primii care s-au împotmolit au fost medicii de familie. De pe data de 2 aprilie, ei au început să primească de la CAS listele pacienților care nu mai sînt considerați asigurați de sănătate. Eliminîndu-i pe restanțieri din rîndul băcăuanilor cu asigurările de sănătate plătite la zi, listele de pacienți ale medicilor de familie se subțiază considerabil. Asta deoarece, din cei 700.000 de locuitori ai județului Bacău, doar 150.000 figurează în evidențele CAS drept plătitori corecți. Puși în fața listelor cu neasigurați, printre care mulți erau ori morți, ori pensionari, ori salariați care aveau dovada plății asigurării de sănătate, medicii de familie duc muncă de lămurire cu cei care de luna aceasta nu mai au dreptul decît la pachetul minim de servicii. Deocamdată, medicii de familie nu îi taxează la consultație pe băcăuanii neasigurați, dar îi trimit pe aceștia să-și rezolve problema direct cu angajatorul lor, sau cu reprezentanții CAS. „În urma trierii persoanelor neasigurate de cele asigurate au picat de pe listele medicilor de familie aproximativ 50.000 de băcăuani. Minimul de pacienți pierduți de un medic de familie este de 150, iar maximul de 500. După mitingul de la București al personalului sanitar, Casa Națională de Asigurări a trimis o adresă prin care pachetul minim de servicii se aplică restanțierilor abia de la 30 iunie. Pînă atunci, mai este timp ca societățile datoare să-și plătească o parte a restanțelor, sau greșelile din listele cu neasigurați să fie corectate”, spune doctorița Elena Stîngă, președinta Asociației Medicilor de Familie.
Chiar și cu un termen de grație, șansele ca toți băcăuanii să beneficieze de gratuitate la serviciile de sănătate sînt minime. În acest moment, valoarea debitelor înregistrate la CAS se ridică la 808 miliarde de lei, din care 366 de miliarde sînt numai penalitățile și majorările de întîrziere. În topul datornicilor la plata asigurărilor de sănătate se află numai puțin 76 de societăți băcăuane cu datorii de peste 1 miliard de lei. Cea mai mare datorie din județ la asigurările de sănătate, în valoare totală de 80 de miliarde de lei, este înregistrată de Chimcomplex. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns