• începută la 1 decembrie în toată țara, campania de luptă împotriva discriminării și de promovare a toleranței față de persoanele seropozitive se va derula la Bacău pe durata a 12 săptămîni
„Deschide ochii, deschide inima!” este sloganul sub care ieri, la ora 15.00, 70 de tineri băcăuani au format din trupurile lor semnul distinctiv de solidaritate cu persoanele infectate HIV. Îmbrăcați în pelerine roșii, tinerii voluntari ai organizațiilor nonguvernamentale din oraș implicate în lupta împotriva HIV au atras atenția trecătorilor prin construirea din propriile corpuri a fundiței roșii, semnul arborat la toate manifestările împotriva infectării cu virusul HIV. Trecătorii atrași de spectacolul gratuit oferit în plină stradă au primit materiale informative din care au aflat că cea mai sigură metodă de a te feri de SIDA este să previi îmbolnăvirea. „Se împlinesc anul acesta exact 20 de ani de cînd virusul HIV a fost descoperit în laborator. SIDA este o boală care dacă nu se vindecă se previne sigur. Oamenii din ziua de astăzi trebuie să fie conștienți de faptul că infectarea HIV se face acum nu prin transfuzii de sînge netestat, nu prin folosirea aceleiași seringi la mai mulți bolnavi, ci prin contact sexual neprotejat și prin infectarea nou-născutului de la mama bolnavă”, ne-a declarat medicul infecționist Delia Grigoraș, coordonatrea programului HIV-SIDA din județul Bacău.
Conștienți de faptul că pericolul infectării cu virusul HIV este foarte mare printre adolescenții care își încep viața sexuală, organizatorii manifestărilor de luptă antiSIDA din acest an și-au luat ca grup țintă al informării persoanele cu vîrstă între 30 și 50 de ani. „Aceștia sînt și activi sexual, dar sînt în același timp și părinții adolescenților care s-ar putea îmbolnăvi pentru că nu cunosc nimic despre modul în care boala se poate trasnmite. O altă categorie de persoane care trebuie consiliată despre riscurile acestei boli și necesitatea testărilor este cea a gravidelor. Acestea trebuie să știe că în cazul unei mame seropozitive, riscul ca nou-născutul să fie și el infectat HIV sînt de aproape 30%. În același timp, tot viitoarele mame au dreptul să știe că în cazul unei femei infectate HIV care urmează însă tratamentul cu antiretrovirale, riscurile ca viitorul ei copil să fie și el bolnav scad pînă la 1%”, a mai spus doctorița Grigoraș.
Campania de luptă anti-SIDA care a debutat ieri la Bacău și care i-a avut drept organizatori pe reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, pe șefii organizațiilor ARAS, SECS, a Centrului de Voluntariat și a Inspectoratului Școlar va dura 12 săptămîni și va consta în principal în manifestări educative în școli și licee. „Tinerii trebuie să cunoască faptul că după un raport sexual neprotejat, sau după folosirea în grup a aceleiași seringi pentru injectarea de droguri, testul HIV trebuie făcut imediat. Dacă acest prim test va fi negativ nu este obligatoriu ca infectarea să nu fi avut loc. Siguranța diagnosticului este dată de repetarea testului la șase luni după episodul posibil infectant”, a mai spus șefa programului HIV-SIDA din Bacău. În acest moment, în județul Bacău trăiesc 383 de copii infectați cu virusul HIV, majoritatea fiind născuți în perioada ’88-’89. Aflați în pragul vîrstei la care și-ar putea începe viața sexuală, mulți dintre ei sînt consiliați de psihologii centrului de zi din Spitalul Județean asupra modului în care trebuie să-și conștientizeze boala și să nu o ascundă partenerilor lor dintr-o viitoare relație. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns