Adolescentul din ziua de azi cunoaște extrem de puține despre politică. Ce știu ei despre Uniunea Europeană? Mai nimic. Majoritatea știu că e vorba despre o alianță a cîtorva state din Europa în vederea unui viitor mai bun din mai multe puncte de vedere. Cunoștințele lor sînt destul de superficiale, tocmai de aceea mulți tineri se arată entuziasmați la ideea introducerii în școli și licee a unui eventual curs opțional de istorie contemporană, în care să fie puse în discuție noile concepte și termeni politici.
Uniunea Europeană este, în prezent, aproape de realizarea celui mai ambițios proces de extindere din istoria sa. Scopul este reunificarea continentului european, consolidarea păcii și a democrației, permițînd popoarelor sale să beneficieze de progres și bună stare prin integrarea europeană.
Pentru ca o țară să devină membră a UE, ea trebuie să aibă o democrație stabilă, care să garanteze respectul legii, respectarea drepturilor omului și protecția minorităților. Statut la care aderă și țara noastră de o bucată bună de vreme.
Ce înseamnă, de fapt, Uniunea Europeană? Cu toții ne dorim siguranță și securitate. Cu toții am vrea să putem preveni conflictele. Acesta e de fapt scopul principal promovat de uniune. Unele probleme ce pot apărea în viața noastră cotidiană, în context local, au cauze internaționale, iar țările europene trebuie să-și unească eforturile pentru a lupta împotriva acestor cauze. Una dintre ele este terorismul internațional. Abuzul de droguri este o altă problemă majoră, izvorîtă din crima organizată la nivel internațional. Traficul de ființe umane este, de asemenea, o problemă curentă. Rolul statelor membre UE este de a lupta împotriva acestor pericole, la toate nivelele, atît prin reglementări comune, cît și prin cooperarea dintre organele de poliție, vamale și judiciare.
De ce vrem și noi să facem parte din această uniune? După cum am văzut, sînt multe avantaje care ar putea ajuta Romînia din mai multe puncte de vedere. Atît pentru a-și utiliza cît mai profitabil resursele de orice fel și potențialul de persoane bine pregătite în diferite domenii, prin acordarea de locuri de muncă mai bune și mai multe, în care specializarea să fie recompensată în stil occidental. Lucru de care Romînia are, cu siguranță, mare nevoie. Așadar, prin crearea unei piețe unice, fără granițe interne, și prin folosirea unei monede unice, euro, UE a creat deja premizele pentru creșterea semnificativă a activității comerciale și pentru crearea de noi locuri de muncă în Europa.
Într-o lume în care tehnologia se dezvoltă într-un ritm din ce în ce mai rapid, UE finanțează proiecte derulate de centrele de cercetare, lumea academică și de unitățile industriale în diverse sectoare, acoperind întreaga gamă a tehnologiei moderne.
Ce face UE pentru elevul european? Se știe că se depun deja eforturi pentru a se asigura că pregătirea școlară și profesională a fiecărui individ va fi recunoscută pe deplin în toate statele membre. Acțiunile UE sînt menite să înlesnească accesul la educație și pentru personale cu posibilități reduse, atît în țara proprie, cît și peste hotare, prin parteneriate, scheme de schimburi reciproce și înlăturarea obstacolelor birocratice. Aceste sînt, deocamdată, planuri, schițe. Dar unde există deja o inițiativă, punerea în aplicare nu va necesita prea mult timp. Să sperăm că peste 3 ani ni se vor deschide și nouă porțile. (Ioana PAVEL)
Lasă un răspuns