• autoritățile din comuna Negri au îngropat astfel bugetul pentru următorii 24 de ani al școlilor din comună într-un grup sanitar și o magazie • deși consideră că suma investită într-un grup sanitar și o magazie este prea mare, primarul Alexandru Lovin este foarte mîndru de realizarea sa • toaleta elevilor și profesorilor nu va avea în perioada rece nici măcar apă curentă, ca nu cumva să înghețe conductele • în timp ce pentru o toaletă s-au cheltuit sume exorbitante, în unele clase din școală plouă prin tavan
În timp ce majoritatea primăriilor de la țară se zbat într-o sărăcie lucie, autoritățile locale din comuna Negri și-au permis să investească aproape 1,2 miliarde de lei pentru a realiza o magazie și grupuri sanitare pentru elevi și profesori. Adică aproape 30.000 de euro, sumă care ar ajunge leer pentru cumpărarea unui apartament luxos în buricul orașului Bacău. Licitația pentru realizarea acestei investiții a fost organizată de Consiliul Local din Negri în vara acestui an, iar cîștigătoare a fost desemnată firma Anelbac din Bacău. Societatea de construcții trebuia să realizeze lucrările de reparații a unei magazii mai vechi de la școală, iar în continuarea acestei clădiri să ridice un atelier de școală și grupuri sanitare pentru elevii și profesorii care frecventează unitatea de învățămînt din Negri. „Firma Anelbac a prezentat cel mai mic preț la licitația organizată de noi și și-a adjudecat lucrarea. Pentru construcția pe care am dorit noi să o realizăm, firma a solicitat 900 de milioane de lei”, ne-a declarat Alexandru Lovin, primarul din comuna Negri.
Proiectul inițial al lucrărilor nu prevedea ca imobilul situat în imediata vecinătate a școlii să fie racordat la rețeaua de iluminat și apă curentă, așa că, după încheierea contractului inițial, Primăria a modificat solicitarea printr-un act adițional, cerînd și aceste utilități. Lucru care a mai costat Consiliul Local din Negri încă aproape 300 de milioane de lei. „Mi s-a părut și mie că e cam scumpă lucrarea, dar, știți cum e, firmele de construcții cer foarte mulți bani pentru lucrări. Ca să fie totul în regulă, noi am chemat și doi reprezentanți ai Consiliului Județean”, a mai spus primarul Alexandru Lovin.
Lucrările pentru realizarea magaziei, a atelierului și a grupurilor sanitare pentru elevi și profesori s-au finalizat în toamna acestui an, iar devizul provizoriu de lucrări al firmei care a executat construcția se ridică la aproape 1,2 miliarde de lei.
Primăria din Negri nu s-a sfiit să contracteze această lucrare, chiar dacă în ultimii doi ani investițiile totale la unitățile de învățămînt din comună nu au fost mai mari de 50 de milioane de lei. „Pînă acum, nu am plătit decît 400 de milioane de lei, din banii pe care i-am primit de la Consiliul Județean. Restul banilor pe care îi datorăm firmei vor fi achitați în anii care urmează. Dar e foarte bine și așa”, spune, mîndru de investiția pe care a contractat-o, primarul Alexandru Lovin. Bucurie de neînțeles, dacă ținem seama de aptul că suma ce urmează a fi plătită pentru un WC și o magazie înseamnă bugetul de investiții la școlile din comună pentru următorii 24 de ani, în cazul în care Consiliul Local din Negri nu va putea acorda mai mult de 50 de milioane de lei în fiecare an pentru investițiile în școli. Aproape de neînțeles, autoritățile din Negri privesc clădirea construită cu mai bine de un miliard ca pe o mare realizare. Și unde mai pui că grupurile sanitare nu vor avea nici măcar apă în perioada rece a anului, măsura fiind luată pentru a preveni un eventual îngheț al conductelor de alimentare cu apă și de evacuare a reziduurilor.
Ștean Munteanu, directorul Școlii din Negri, a recunoscut că el a solicitat să se investească bani pentru construirea unui grup sanitar la școală. Însă alocarea acestei sume nu mai ține de el. El a mai cerut administrației locale să investească și în reconstrucția acoperișului școlii. Motivul? Prin tavan plouă direct în clase ori de cîte ori se strică vremea. Autoritățile din Negri au considerat prioritară ridicarea WC-ului de 1,2 miliarde de lei, abia de acum încolo, dacă vor mai găsi fonduri, să repare și acoperișul sălilor unde învață zi de zi elevii. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns