• zilnic, în cabinetele medicilor sînt diagnosticați cu infecții respiratorii zeci de băcăuani
«Viroză» este, în acest moment, diagnosticul pus cel mai frecvent de medicii de familie, de pediatri și infecționiști majorității pacienților care le solicită consultul. Cei mai mulți dintre bolnavi se adresează medicilor de familie de la primele semne de boală. Febra, durerile de cap și cele musculare, lipsa poftei de mîncare sînt simptomele pe care bolnavii diagnosticați cu viroză le reclamă cel mai des atunci cînd merg la doctor. „Toată săptămînă a fost plină sala de așteptare de persoane bolnave de viroze, care au primit tratament pentru acasă. Zi de zi au fost peste zece pacienți de toate vîrstele, la un singur cabinet, care au fost diagnosticați cu viroză”, ne-a declarat medicul de familie Elena Stîngă.
Centrele de permanență în care medicii de familie fac de gardă în zilele de week-end înregistrează și ele un număr crescut de pacienți, în special în rîndul copiilor de vîrstă școlară și preșcolară. O parte dintre micuții consultați primesc rețete gratuite și urmează tratamentul la domiciliu, dar alții, în special cei din zona rurală a județului, ajung să fie internați în Spitalul de Pediatrie. „Spitalul este plin de copii cu afecțiuni respiratorii. Sîmbătă au fost internați 15 copii, iar duminică pînă la prînz s-au internat doar patru copii. Pacienții cu viroze sau suspecți de gripă sînt direcționați către secția de Boli Infecțioase. Ca să avem locuri goale pentru copiii care vor avea nevoie de internare, facem externări și duminica, deși, în mod normal, nu se fac externări în week-end”, ne-a declarat medicul pediatru Gabriela Fetecău.
Și secția de adulți destinată bolilor contagioase este plină de pacienți. Zilnic solicită consult în această secție cîte 10-15 pacienți, mulți dintre ei avînd nevoie de internare. Vineri, pe cele 60 de paturi ale secției de Boli Infecțioase-adulți erau internați 65 de pacienți. Dintre aceștia, numai 15 aveau alte afecțiuni decît viroze și pneumonii. În prima săptămînă a lunii decembrie, peste 1.000 de locuitori ai județului Bacău au fost diagnosticați cu viroză și pneumonie, majoritatea dintre ei preferînd să se trateze la domiciliu. Unii dintre băcăuanii care sînt atinși de viroză nici nu mai merg la consultații. Ei solicită sfaturi direct de la farmaciștii cărora le trec pragul ca să-și cumpere medicamente. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns