• peste un sfert dintre instituțiile de învățămînt din județ își vor primi și în semestrul doi elevii și studenții în spații neautorizate sanitar • cele mai multe probleme sînt la țară • școala din satul Gîrla Anei a fost autorizată după ce a funcționat șapte ani fără avizul inspectorilor sanitari
Noul an va începe, pentru 352 de școli din județ, tot fără autorizații sanitare. Astfel, și în semestrul doi, cursanții acestora vor învăța în spații improprii din punct de vedere sanitar. Din cele 1.065 de instituții școlare și de ocrotire care funcționează în județul Bacău, jumătate nu erau autorizate nici măcar la o lună după începerea cursurilor. În noiembrie, însă, numărul școlilor neautorizate a scăzut, pentru că o parte dintre șefii instituțiilor în cauză au mai înlăturat din deficiențele constatate de inspectorii sanitari. „Din noiembrie și pînă acum au mai venit la autorizare 179 de școli, licee, grădinițe și instituții de ocrotire pentru copii. Marea majoritate a instituțiilor neautorizate au rămas tot în mediul rural. Deficiențele majore ale acestora sînt grupurile sanitare și alimentarea cu apă. Alte școli au au probleme cu imobilele, care are nevoie de consolidări, sau reparații la acoperiș”, ne-a declarat doctorița Petronela Simion, șefa compartimentului de Igienă Școlară de la Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Dintre comunele în care funcționau școli neautorizate și-au obținut avizul sanitar cele din Letea Veche, Stănișești, Motoșeni, Negri, Parincea, Măgura, Balcani și Blăgești. Un record absolut l-a înregistrat, recent, o școală generală din satul Gîrla Anei, comuna Ungureni. La capătul a șapte ani de funcționare fără autorizație sanitară, școala, cu o singură clasă de elevi, a fost, în sfîrșit, autorizată. „În comuna Ungureni a fost autorizată luna trecută o școală care nu avea aviz sanitar de funcționare din anul 1996. Este vorba despre școala din satul Gîrla Anei, care a reușit să rezolve alimentarea cu apă a grupurilor sanitare”, a mai spus doctorița Simion.
Nu doar școlile generale și grădinițele de la țară au probleme. Cele două licee din mediul rural, Hemeiuși și Podu Turcului, își vor primi și anul viitor elevii în spații improprii din punct de vedere sanitar. Nici la oraș lucrurile nu stau mai bine. Și aici există instituții de învățămînt care nu au nici pînă la această oră autorizație sanitară. Căminul Liceului Letea și cantina Liceului Karpen sînt și acum neautorizate. Nici studenții băcăuani nu au parte de condiții prea bune. Obținută abia după deschiderea anului școlar universitar, autorizația sanitară emisă pe numele Universității din Bacău este valabilă doar pentru cantină. Căminele și spațiile de învățămînt nu îndeplinesc încă toate condițiile prevăzute de normele sanitare, motiv pentru care nu pot fi autorizate.
Statisticile DSP arată că peste 350 de unități de învățămînt și de ocrotire din județ nu au autorizație sanitară. Asta nu-i deranjează nici pe directori, dar nici pe cei care ar trebui să nu permită funcționarea acestor unități. Există însă riscul ca, în orice moment, mii de elevi din județ să contacteze tot felul de boli infecțioase. Atunci, cei care ar fi trebuit să facă cele necesare pentru obținerea autorizațiilor sanitare vor fi buni de plată. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns