• în plină febră a cumpărăturilor pentru bucatele de sărbători, OJPC le recomandă băcăuanilor să fie atenți la calitatea și locul de unde își cumpără alimentele • comercianții și producătorii care nu respectă legea riscă amenzi de pînă la 100 milioane de lei
Febra sărbătorilor a cuprins deja majoritatea băcăuanilor, iar magazinele de produse alimentare au fost asaltate, mai ales că pînă la Crăciun mai este doar o săptămînă. De aceea, Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) din Bacău recomandă băcăuanilor să fie atenți la ceea ce cumpără și de unde cumpără. „Produsele alimentare din carne, preparate din carne, ouă, produse lactate sînt ușor perisabile. De aceea este recomandat ca achiziționarea lor să se facă din spații autorizate și dotate corespunzător, în care comercianții respectă condițiile impuse de producătorii alimentelor respective. În plus, trebuie să acorde o mare atenție și la ținuta vînzătorilor”, ne-a declarat Sorin Elisei, director executiv la OJPC Bacău.
Ouăle nu trebuie să aibă coaja murdară sau crăpată
În achiziționarea ouălelor trebuie să vă asigurați că depozitarea și expunerea la vînzare se face în cofraje și lăzi, în spații răcoroase, fără miros străin, la temperatura de maxim 14 grade Celsius, ferite de surse de căldură. Vînzarea ouălor se face numai în raioane separate. Este interzisă vînzarea ouălor la raionul de preparate din carne, produse lactate sau la raioanele de produse alimentare care se consumă ca atare, fără a mai fi supuse unui proces termic. Evitați cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. „Atunci cînd sînt sparte, ouăle nu trebuie să prezinte albușul tulbure sau amestecat cu gălbenușul. Cumpărătorii să verifice data marcată pe produs”, a mai spus directorul executiv de la OJPC Bacău.
Carnea trebuie să aibă ștampilă sanitar-veterinară
La cumpărarea cărnii este indicat să se verifice calitățile acesteia, întrucît riscul de intoxicații poate fi ridicat. Carnea proaspătă are un miros specific și nu trebuie să se lipească de degete la palpare. Dacă este moale, intră degetul în ea, este jilavă și lipicioasă, este de proastă calitate, provenind de la un animal bolnav sau este veche. Carnea congelată trebuie păstrată în spații frigorifice, la temperaturi de -18 grade Celsius. Ea trebuie să aibă termenul de valabilitate stabilit de producător și inscripționat pe eticheta pachetuluui. „După cumpărare, clienții trebuie să respecte cu strictețe temperatura de depozitare și să nu întrerupă lanțul frigorific. La trecerea dintr-un congelator în altul, temperatura cărnii trebuie să fie între -12 și – 18 grade Celsius”, afirmă Sorin Elisei. Produsele congelate se vor transporta cît mai rapid posibil după cumpărare. Cu cît decongelarea se face mai lent, cu atît modificările și pierderile de suc sînt mai mici. După decongelare carnea trebuie să aibă caracteristicele cărnii proaspete. Carnea de vită trebuie să fie tare, de culoare roșu-rubiniu, cu seul alb, ușor sfărîmicios. Dacă provine de la un animal bătrîn, culoarea este mai închisă, fibra musculară mai grosieră, lipsită de suculență, mai puțin grasă, iar culoarea seului are o nuanță spre gălbui. Carnea de oaie trebuie să fie roșcată, nu prea grasă și nu prea tare la pipăit. Seul este tare, alb și uscat, iar carnea are un miros specific.
Cît privește carnea de porc, cea mai folosită în zilele de sărbătoare, aceasta trebuie să fie tare, trandafirie, cu fibrele dense, împănată cu grăsime de culoare albă sau roz. Carnea provenită de la purceii tineri are culoare roz-albicioasă și consistență moale. La porcii adulți este de culoare roz-palid, iar la cei bătrîni roșu închis. Atunci cînd se cumpără carne de pasăre, carcasele trebuie să fie intacte, curate, fără nici un fel de corpuri străine vizibile, mizerie sau sînge, să nu aibă mirosuri străine, pete de sînge și oase rupte proeminente. În momentul în care se cumpără carne este important să se verifice ștampila de control sanitar veterinar, iar cei care își taie porcul în curte să nu uite de examenul pentru depistarea trichinei. „Pentru că în această perioadă este febra cumpărăturilor, să nu se uite cîteva reguli de bază la achiziționarea unui produs. În momentul în care se cumpără un produs trebuie cerut și păstrat bonul sau chitanța fiscală, pentru ca vînzătorul sau producătorul, după caz, să poată fi tras la răspundere”, a mai precizat directorul OJPC Bacău. Agenții economici care nu vor respecta regulile de comercializare și vor atenta la sănătatea clienților riscă amenzi între două și 100 milioane de lei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns