• sute de profesori au înghețat de frig sîmbătă dimineață din cauză că nu fuseseră înscriși pe listele pentru perfecționare • organizatorii nu au acceptat nici ca cei prezenți să intre în sală în locul colegilor care lipseau • indignarea a crescut în momentul în care profesorii de la țară au constat că sînt programați să intre la cursuri spre seară
Participarea în număr foarte mare a profesorilor băcăuani la cursurile de perfecționare derulate în acest an de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) și Universitatea Bacău a luat prin surprindere ambele instituții care s-au ocupat de organizarea acțiunii. În prima zi a perfecționării, sute de profesori din toate zonele județului au venit în Bacău pentru a participa la cursurile obligatorii care trebuie urmate la fiecare cinci ani, fără de care cadrele didactice nu pot beneficia de sporul cuvenit după trecerea la o tranșă superioară de vechime. După toate probabilitățile, anul acesta va fi și ultimul în care cadrele didactice pot urma perfecționarea periodică gratuit, fapt care explică prezența masivă la activitatea didactică. Numai că, din cauza modului defectuos în care au fost transferate informațiile de la ISJ la Universitatea Bacău, foarte mulți profesori nu s-au regăsit pe listele de repartizare în sălile de curs, fiind nevoiți să stea ore întregi pe lîngă sălile de clasă în care colegii mai norocoși prinseseră un loc. „Sînt din Tîrgu Ocna și am plecat de acasă la 6 dimineața, pentru ca la ora opt trebuia să fiu aici. Cînd au fost afișate listele cu repartizarea pe clase și specializări, am avut surpriza să văd că nu sînt nicăieri, deși de la școală datele au fost transmise de foarte mult timp. Acum stăm pe lîngă uși și nu știm ce să facem: dacă plecăm, să nu ne cheme înapoi, iar dacă rămînem nu știm dacă vom avea sau nu loc în sală, mai tîrziu”, ne-a declarat o învățătoare din Tîrgu Ocna, care sîmbătă dimineața îngheța pe lîngă clădirea Universității Bacău, sperînd să intre la cursurile pe care este obligată prin lege să le urmeze.
Cei mai afectați de faptul că nu s-au regăsit pe liste au fost dascălii veniți de la țară sau din alte orașe decît Bacăul, aceștia fiind nevoiți să cheltuie bani și să piardă timp pentru a vedea, în final, că nu pot face perfecționarea. Indignarea acestora a fost cu atît mai mare cu cît, potrivit celor care așteptau să li se găsească o sală de curs și un profesor, nu mai puțin de 300 de cadre didactice au fost nevoite să rămînă în așteptare pentru că nu își găsiseră numele pe lista celor înscriși, iar organizatorii au refuzat să-i treacă în locul celor care erau pe liste, dar nu erau prezenți. „E mai rău decît pe vremea lui Ceașcă. Înainte de ’90 ne aduceau la școala de partid să ne instruiască, acum ne cheamă și își bat joc de noi”, spunea, nemulțumit, un profesor plecat cu noaptea-n cap de acasă, care rămăsese pe dinafară.
O altă nemulțumire a cadrelor didactice venite din județ era felul în care au fost programate cursurile. Deși sîmbătă fuseseră chemați la ora opt dimineața, unii dintre ei erau programați să intre la cursuri abia la ora 17,00. „Stau și îngheț aici, că nu au unde să mă duc. Termin cursurile la opt seara și ar trebui să mă duc să dorm în gară, că la ora aceea nu am cu ce să mai ajung acasă. Mai bine nu veneam deloc. E vacanță, ne-au venit copiii de la facultate și mai bine stăteam cu ei decît să vin aici. În plus, acum toată lumea se pregătește de sărbători, iar noi stăm aici și nu știm încotro să apucăm”, ne-a declarat Celilia Ghinea, învățătoare la o școală din Tîrgu Ocna. Surprinzător, aproape toți profesorii cu care am discutat sîmbătă dimineață au refuzat să-și dea numele pentru a fi citați în ziar, motivînd că le este frică să nu rămînă fără post la prima restrîngere de activitate.
Potrivit inspectorului Pavel Șova, cel care se ocupă cu perfecționarea cadrelor didactice din județul Bacău, disfuncționalitatea apărută s-a datorat faptului că reprezentanții Universității nu au acceptat includerea pe liste a cadrelor didactice provenite din școlile care au trimit mai tîrziu listele cu cei s-au înscris la perfecționare. „Am luat legătura cu cei de la Universitate, iar luni se vor rezolva toate problemele apărute”, a spus, optimist, Pavel Șova. El a omis, însă, să precizeze că și duminică erau programate ore de curs, ceea ce ar fi însemnat că, încă o zi, prefesorii ar fi trebuit să înghețe pe lîngă uși. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns