Primele de asigurări private se deduc în limita 200 de euro pe an
• din impozitul pe venit vor fi deductibile parțial cheltuielile pentru reabilitarea termică și amenajarea locuinței • contribuțiile la schemele facultative de pensii ocupaționale și cele la asigurările private de sănătate vor fi deductibile din impozitul pe venit în limita a 200 de euro pe an • TVA de nouă la sută pemtru medicamente
Noua formă a Codului fiscal, care urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2004, include, pe lîngă unificarea legislației fiscale, o serie de reduceri sau facilități la plata unor impozite și taxe. În sfera de aplicare a Codului fiscal intră șase impozite și taxe principale (impozitul pe profit, impozitul pe venit, impozitul pe veniturile micro-întreprinderilor, impozitul pe veniturile nerezidenților și pe reprezentanțe, TVA și accize), precum și reglementări în materie de impozite și taxe locale. Printre modificările propuse la capitolul TVA se numără și posibilitatea ajustării bazei de impozitare a unei firme în cazul în care aceasta nu încasează contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, cauzate de falimentul beneficiarului. Un contribuabil va avea drept de deducere pentru bunurile achiziționate anterior înregistrării ca plătitor de TVA, dacă bunurile respective sînt utilizate pentru realizarea de operațiuni taxabile.
Deducerile nu mai așteaptă încheierea anului fiscal
În ceea ce privește impozitul pe venit, vor fi supuse impozitării venitul net lunar din salarii în afara funcției de bază cu toate contribuțiile sociale obligatorii, spre deosebire de situația actuală, cînd se recunoaște deductibilitatea lunară numai a contribuției la asigurările sociale de sănătate. Ca urmare, o persoană care mai are una sau mai multe slujbe, pe lîngă cea de bază, va plăti CAS-ul și va primi deducerile cuvenite pe baza veniturilor cumulate, fără să mai aștepte încheierea anului fiscal pentru a i se calcula contribuțiile neplătite pe baza declarației de venit global. Vor fi majorate cotele de cheltuieli forfetare pentru stabilirea venitului net din drepturi de proprietate intelectuală de la 50 la 70 la sută pentru operele de artă monumentală și de la 40 la 60 de procente pentru celelalte drepturi. Pe lîngă deducerile personale de bază și cele suplimentare, salariații vor putea beneficia de anul viitor de deduceri pentru reabilitarea termică și amenajarea locuinței de domiciliu, în limita a 15 milioane de lei anual, ca și la plata primelor de asigurare pentru locuința de domiciliu, la plata contribuțiilor la schemele facultative de pensii ocupaționale și pentru asigurările private de sănătate în limita echivalentului în lei a 200 de euro pe an, pentru fiecare. Deductibilă din impozitul pe venit va fi și cotizația de sindicat stabilită conform legislației în vigoare. În anul fiscal 2004, indemnizațiile de concediu de maternitate și de creștere a copiilor nu vor fi impozitate.
Avantaje pentru firme: TVA se va plăti trimestrial (în prezent se plătește lunar); deduceri la plata TVA în funcție de creanțele neonorate de către clienți ajunși în faliment; exceptări de la impozitul pe profit pentru agricultură și invenții; impozit zero pentru dividendele distribuite acționarilor din UE (cu participații mai mari de 25 la sută); firmele care la finele anului nu mai îndeplinesc condițiile pentru a fi considerate microîntreprinderi vor fi impozitate pe profit doar de la începutul anului următor; plata TVA poate fi amînată un an pentru utilaje folosite la modernizare; secretul bancar „pălește” în fața inspectorului fiscal; cota de trei la mie din cifra de afaceri în limita căreia se deduc cheltuielile de sponsorizare; imposibilitatea alegerii între amortizarea accelerată și reducerea impozitului pe profitul reinvestit; transferul de acțiuni trebuie avizat de Ministerul Finanțelor • Deductibilități limitate pentru cheltuielile de transport al angajaților de la și spre locul de muncă; TVA poate fi dedusă doar pe bonuri fiscale de benzină (în rest, trebuie factură
fiscală); administratorii garantează solidar cu societatea, cu averea proprie, față de Fisc.
Printre cele mai importante modificări aduse se numără cota redusă de TVA (9 la sută) pentru medicamente, pentru editarea și vînzarea de cărți și materiale școlare sau pentru cazarea la hoteluri, adoptarea unui impozit unic pe reprezentanțe, în echivalentul a 4.000 de euro pe an, indiferent de mărimea acestora.
Impozitele și taxele locale
Noul Cod fiscal aduce și la capitolul taxe și impozite locale importante elemente de noutate. Pentru clădirile luate cu chirie, prin care impozitul era datorat de către cei care foloseau clădirea, impozitul pe clădiri va intra în atribuțiile proprietarului și nu ale chiriașului, astfel încît să nu se mai încalce principiul impozitului pe proprietate. S-a redefinit noțiunea „taxei speciale” și s-a stabilit ca aceasta să se încaseze numai de la persoanele fizice sau juridice care locuiesc în zona autorității locale care instituie taxa respectivă. La clădirile ce aparțin persoanelor juridice, după amortizarea integrală a acestora, la calculul impozitului pe clădiri s-a acordat facilitatea reducerii cu 15 la sută a valorii de inventar. În cazul impozitului pentru clădirile persoanelor juridice care nu au efectuat reevaluarea ori au efectuat reevaluarea, dar valorile de inventar au fost diminuate, s-a dat posibilitatea autorităților locale să calculeze impozitul pe clădiri conform modului de calcul pentru persoanele fizice.
O altă mare noutate este reintroducerea impozitului pe terenurile agricole, sub motivația că, în acest fel, se vor cunoaște exact suprafețele de teren din jurul localităților și proprietarii acestora. Nu se intenționează un impozit agricol prea mare, de exemplu 5.000 de lei pe hectar.
Nu vor plăti impozit pe clădiri și teren parcurile industriale și organizațiile umanitare care au ca unică activitate întreținerea și funcționarea căminelor de bătrîni și a caselor pentru ocrotirea copiilor orfani și a copiilor străzii. Persoanele cu handicap deosebit de grav sau accentuat vor plăti impozit pe teren redus la jumătate. În acest fel, beneficiarii scutirilor nu vor mai fi nevoiți să apeleze la mila consiliilor locale pentru a obține facilități.
Noul Cod stabilește o taxă unică, diferențiată, de pînă la un milion de lei în mediul urban și de pînă la 100.000 de lei în mediul rural, pentru eliberarea autorizațiilor de funcționare și viza anuală a acestora. Totodată, s-a instituit o taxă unică de pînă la 300.000 lei pentru eliberarea de copii heliografice de pe planuri cadastrale.(Florin POPESCU)
Lasă un răspuns