• dacă e zăpadă, distracția e asigurată
Mulți dintre noi tînjesc după soare și după escapadele duminicale în aer liber din vară. Acest lucru nu ne împiedică însă să ne bucurăm de fulgii de zăpadă și de gerul din ultima perioadă.
Probabil că oricine își dorește să petreacă cîteva ore liniștite într-un peisaj ca din povești, undeva în mijlocul naturii. Pentru unii, vacanța de iarnă a fost prilejul ideal pentru o drumeție la munte. Distracție, aer curat, libertate și multă zăpadă. Sună frumos, nu? Dar nu trebuie să se descurajeze nici cei care nu au reușit să ajungă încă pe o pîrtie de schi, să se dea cu sania sau, mai original, cu sacul. Este timp suficient și de acum înainte. Sfîrșiturile de săptămînă sînt ideale pentru a evada din monotonia orașului. Și dacă tot ajungi acolo, nimic nu este mai bun și mai distractiv decît puțină mișcare.
Știu, totul sună frumos cînd e vorba de munte și zăpadă, dar lucrurile frumoase costă. Iar dacă ai plecat pe acest drum, trebuie să te asiguri și că ai resurse serioase în buzunar. Schiurile, spre exemplu, se pot închiria sau cumpăra, în funcție de bugetul fiecăruia. Cele mai mari prețuri din cîte am putut afla sînt la începutul sezonului, iar cele mai mici la sfîrșitul acestuia. Închirierea este o problemă, pentru că este destul de scump și cel mai indicat ar fi să analizezi ofertele mai multor centre care se ocupă cu așa ceva.
Este bine de știut însă că nu trebuie să te apuci singur de schi, cel puțin așa ne-au sfătuit cei pățiți. Cel mai indicat ar fi să iei cîteva lecții unde să înveți măcar cum trebuie să cazi. Nu de alta, dar, probabil, vrei să te întorci acasă întreg, nu?! Numai că în afara banilor, ca să înveți ceva, sînt necesare în jur de 7-10 zile.
Una dintre cele mai mari prejudecăți referitoare la acest sport, după cum susțin specialiștii, este că, dacă schiezi ai mari șanse să-ți rupi piciorul, sau mai rău, adăugăm noi, gîtul (de parcă nu ar fi adevărat!). Ca să previi un astfel de accident, trebuie să cunoști cîteva trucuri din „școala căzăturii” (căci la domeniul „arta căzăturii sîntem maeștri). Cel mai important atunci cînd simți că ești pe punctul de a te duce în nas, este să nu încerci să te opui și să întinzi piciorele înainte de a fi jos. Pentru că, altfel, riști să te procopsești cu o tonă de ghips pentru vreo lună de zile și apoi cu interminabile ore de gimnastică recuperatorie, sau cine știe, poate și mai rău. (Roxana POPA)
Lasă un răspuns