Timp de aproape două săptămîni, cît au durat sărbătorile de iarnă,
am avut pe masă tot felul de bunătăți. Am gustat pofticioși din
salatele apetisante, cîrnăciorii crocanți, fripturile la tavă, sărmăluțele
cu smîntînă și mămăliguță, tortul cu frișcă, și cine știe ce alte bunătăți au stat la loc de cinste în aceste zile de sărbători. Cum orice lucru bun este ori ilegal, ori imoral ori îngrașă, savuroasele preparate culinare mîncate cu poftă în aceste zile ne-au cam căptușit cu cîteva kilograme în plus. Oricît le-am dosi pe sub paltoane, formele pline vor exploda în toată splendoarea, de îndată ce, ajunși la școală sau la serviciu, ne vom lepăda cojoacele. Pentru a ne recupera forma fizică pe care am avut-o înainte de sărbători, este cazul, așadar, să trecem la o dietă ceva mai săracă în calorii. Nu puțini sînt, însă, cei care își propun ca de la început de an să se
lase de fumat, sau să înceapă un regim de slăbire. De kilogramele în plus se poate scăpa atît prin schimbarea obiceiurilor alimentare, cît și prin creșterea activității fizice. Pentru a schimba alimentația este bine să se reducă, moderat, aportul caloric și să se elimine, pe cît posibil, din alimentație grăsimile animale și zaharurile rapide. Nutriționiștii recomandă întodeauna să evităm regimurile de slăbit anarhice și fanteziste, pentru că duc la creșterea în greutate după ce te-ai oprit din regim. Orice dietă care presupune o cantitate redusă de hrană determină o scădere a ratei metabolismului prin reducerea numărului de calorii consumate. De îndată ce o persoană care a ținut un regim drastic de slăbire va reîncepe să mănînce normal, kilogramele se vor depune mai repede, deoarece organismul este obișnuit să consume mai puțin. Nu trebuie exagerat nici cu exercițiile fizice pe durata curei de slabire. Este adevărat că sportul ne ajută să consumăm mai multe calorii, dar asta nu înseamnă să se alerge zeci de kilometri în fiecare zi. Se poate alege mersul pe jos sau înotul, important este sa fim cît mai activi. Foamea și oboseala nu ajută cu nimic. Mai mult, cercetările în domeniu au demonstrat că un efort fizic exagerat, combinat cu o alimentație dezechilibrată, slăbește capacitatea de apărare a organismului. Nici somnul nu trebuie neglijat în timpul curelor de slăbire. Este dovedit faptul că un deficit de somn provoacă dereglări hormonale care favorizează depunerea grăsimilor și luarea în greutate. Orice persoană care a încercat măcar o dată în viață să țină o dietă de slăbire știe că prima săptămînă este cea mai grea. Rezultatele nu vor întîrzia, însă, să apară dacă veți da dovadă de răbdare și nu veți ceda tentațiilor.
Fazele lunii și influența lor asupra curelor de slăbire
Dacă începeți o cură de slăbire, cea mai propice perioadă este atunci cînd luna este in scădere (între luna plină și luna nouă. Nu începeți și nu țineți cura de slăbire cînd luna este în creștere, nu veți avea rezultate notabile, ci dimpotrivă, organismul va avea nevoie de mai multă mîncare ca de obicei, senzația de foame crescînd. Dacă dieta conține și perioada de creștere a lunii, opriți-vă și reîncepeți după Luna Plină. Cîntarul nu se va mișca prea mult în această perioadă. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns