• în plină sărbătoare, cele aproximativ zece familii de stiliști de pe strada Nordului se plîng de lipsa gazului și a canalizării • „O să ne adunăm mai multe femei și o să mergem în audiență la primar, să-i explicăm în ce condiții locuim noi și ce frig este la noi în biserică”, ne-a declarat Resilvia Turcu
În ziua cînd Biserica Ortodoxă a făcut pomenirea Soborului Sfîntului Prooroc Ioan Botezătorul, credincioșii pe stil vechi au sărbătorit Crăciunul. În tot județul Bacău, aproximativ 1.020 de creștinii pe stil vechi s-au bucurat de marea sărbătoare pe care ceilalți creștini au serbat-o în urmă cu două săptămîni.
În biserica „Sfîntu Ilie”, situată pe strada Nordului, nu mai puțin de 180 de stiliști s-au adunat pentru slujba de Crăciun. Aici, la marginea orașului, și-au ridicat case vreo zece familii de credincioși pe stil vechi. Ca toți creștinii, ei s-au pregătit sufletește și trupește pentru sărbătoare. „Ne-am pregătit și noi, ca toți oamenii. Am tăiat porcul, am preparat bucatele tradiționale, am făcut sarmale, salată și toate celelalte. Aseară s-a făcut slujba de Priveghere, iar dimineață la orele 7.00, s-a oficiat Sfînta Liturghie”, ne-a
declarat Resilvia Turcu, una dintre credincioasele pe stil vechi, a cărei locuință se află în imediata apropiere a bisericii.
Din păcate, credincioșii de pe strada Nordului au mari probleme în ceea ce privește căldura și canalizarea. „La slujba de dimineață să fi fost vreo 30 de oameni. Și din Bacău, și din împrejurimi. Au fost mai puțini ca altădată, probabil din cauza frigului. Chiar v-aș ruga să veniți diseară la Priveghere, să vedeți ce frig este în biserică. Nici acasă nu avem gaz metan. Ne încălzim cu lemne. Conducta s-a oprit undeva la o casă în vale și nu s-a reușit să ajungă pînă la noi. Nici măcar canalizare nu avem. O să ne adunăm mai multe femei și o să mergem în audiență la domnul primar, să-i explicăm în ce condiții trăim”, a mai spus Resilvia Turcu.
Creștinii pe stil vechi, sau stiliștii cum li se mai spune, au păstrat ordinea sărbătorilor de dinainte de 1924, cînd s-a trecut la îndreptarea calendarului. Atunci, mai multe comunități de ruși, ucrainieni, sîrbi, precum și lipoveni și sate întregi de români au refuzat să treacă pe stilul nou, așa cum s-a hotărît în cadrul unui Sinod Panortodox care a avut loc la Constantinopol. Mai numeroși în Moldova, stiliștii sînt grupați în două episcopii: una la Slătioara (lîngă Gura Humorului, județul Suceava) și una la Cucova (comuna Orbeni, județul Bacău). (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns