• în 2004, spitalele vor primi fonduri în funcție de cîți pacienți vindecă • paradoxal, deși are mai mulți bolnavi decît alte spitale din țară, Spitalul Județean va primi bani mai puțini • modul de calcul a banilor s-a raportat la ce sume au cheltuit pînă acum unitățile spitalicești • cei care au făcut economii la sînge vor primi bani puțini, cei care s-au lăfăit vor primi sume enorme
O parte dintre spitalele din județul nostru vor fi finanțate în 2004 după o metodă nouă, care, evident, s-ar dori mai apropiată de adevăr. S-a decis ca spitalele să primească bani în funcție de numărul de pacienți vindecați. Deși ideea e bună, rezultatul nu va fi îmbucurător, iar asta fiindcă metoda de calcul este considerată de medici aberantă. Un calcul sumar arată că spitalele din județul nostru vor primi bani mai puțini decît altele din țară. Implicit, băcăuanii ajunși în spital vor primi bani mai puțini pentru tratament, deși ei plătesc la fel ca orice contribuabil din țară.
Anul acesta, sistemul de finanțare pentru fiecare caz rezolvat se va aplica în Spitalul Județean de Urgență, în cel de Pediatrie și în spitalele din Moinești și Onești. Pînă acum, singura unitate medicală care a făcut o comparație între banii pe care îi va primi după externarea unui bolnav vindecat și cei care sînt decontați în alte județe este Spitalul Județean. „Este o nedreptate care ni se face. În condițiile în care noi avem un indice de complexitate foarte bun, adică rezolvăm un număr foarte mare de diagnostice grave, primim bani mai puțini pentru fiecare caz rezolvat decît alte spitale care rezolvă diagnostice mai ușoare decît noi. Un exemplu elocvent este comparația cu Spitalul Județean din Brașov. Cu un indice de complexitate cu mult sub noi, spitalul brașovean primește un tarif mediu de 9,5 milioane de lei, în timp ce nouă ni se decontează pentru fiecare caz rezolvat numai 7 milioane de lei. Nemulțumirea noastră este că banii pe care îi vom primi sînt și sub media stabilită la nivel național, care se ridică la 8,3 milioane de lei”, ne-a declarat doctorul Leonard Roșu, director al Spitalului Județean.
Discrepanța existentă are și o cauză, iar aceasta are menirea să sporească și mai tare nemulțumirea medicilor. „Tarife mai mici pentru cazul rezolvat există numai la spitalele care au avut grijă să nu mai acumuleze datorii și care au făcut economii ca să se încadreze în buget. Spitalele unde directorii nu și-au făcut probleme că au acumulat datorii au acum tarife mai mari decît spitalele care au încheiat anul 2003 fără restanțe la furnizori. Această diferență a rezultat din faptul că s-au luat în calcul criterii istorice de finanțare, și nu faptul că am făcut economii și ne-am încadrat în buget”, a mai spus doctorul Roșu.
Mai puține medicamente și pentru spitale
Și fondurile pentru medicamentele și materialele sanitare destinate spitalelor băcăuane sînt în pericol să devină mai mici decît necesarul. Calculat încă de anul trecut, necesarul de medicamente din 2004 pentru spitalele băcăuane se ridică la 186 de miliarde de lei. Considerată îndestulătoare de directorii de spitale pentru a face față întregului an fără probleme, suma a fost catalogată de reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Casei Naționale de Sănătate prea mare. Mai mult, cu cele 186 de miliarde de lei județul Bacău este pe primul în țară la această categorie. „Suma a fost declarată prea mare de reprezentanții Ministerului Sănătății și ea mai trebuie diminuată. Fiecare director de spital va fi nevoit să reanalizeze planul de achiziții pentru medicamente și materiale sanitare, iar săptămîna viitoare să avem deja o cifră mai mică”, ne-a declarat doctorița Cornelia Cojocaru, director al Direcției de Sănătate Publică.
Chiar și în această situație, medicii din spitale nu se plîng. „Suma pentru medicamente am estimat-o mai mare tocmai pentru că știam că nu se aprobă atît cît vom cere. Din acest motiv, nu sîntem speriați de faptul că nu vom avea medicamente pentru bolnavi. Per total, creșterea finanțării pentru spitalul nostru este de 30%, dar aceasta este doar satisfăcătoare față de ce ne așteptam”, a încheiat doctorul Leonard Roșu. Cum spitalele băcăuane au terminat anul 2003 fără datorii, este de așteptat ca bolnavii să nu mai aibă grija medicamentelor sau a hranei pe timpul internării. Cu toate acestea, ei vor avea dreptul la bani mai puțini pentru tratament față de oameni din județe unde spitalele au cheltuit în stînga și-n dreapta fără nici un control. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns